Back to top

Megbízható kajszifajták

Mi, magyarok úgy tartjuk, hogy a Gönci magyar kajszinál és a Ceglédi óriásnál nincs jobb ízű a világon. A legszebb kajszik kategóriában már sok fajta verseng, ilyen például a Carmingo® Mediabel vagy a Pinkcot®.

Kioto®
Kioto®
Fotó: Palesits Zsolt
De nem érnek semmit ezek a fajták akkor, ha tíz év átlagában hat-hétszer elfagynak vagy alig teremnek. Jelenleg a fajtaválasztás legfontosabb szempontja a megbízhatóság kell hogy legyen, mert „a legjobb kajszi az eladott kajszi”. Azért telepítjük a fákat, hogy hasznot hozzanak. Ennek apropóján mutatom be a véleményem szerint jelenleg legmegbízhatóbb fajtákat. Vannak köztük régebbről ismertek és viszonylag újak is.

A magyar fajtasorba már nagyon régen beszivárgott egy francia fajta, a Bergeron, amely azért tudott „magyarrá” válni, mert évről évre nagyon jó a termésbiztonsága.

Bizonyosan voltak még hasonló fajták, amik beilleszthetők lettek volna a magyar kajszitermesztésbe, de az áttörés a 2000-es évek kezdetétől jött. Kipróbálatlanul özönlöttek be a fajták hazánkba, megszűnt a honosítás, minden termesztő a kiállításokon látott „csodákat” akarta akár saját kockázatára is kipróbálni. A fajtakínálatban akadt nagyon megbízható fajta is, például a Kioto®.

Farbaly®
Farbaly®
Fotó: Palesits Zsolt
Osztrák kísérletek alapján 150 fajta közül a Kioto® volt a legfagytűrőbb. Nagyon gazdagon, középkésőn virágzik és öntermékeny, igen korán fordul termőre, sokat és rendszeresen terem. A fagymentes években korán és erősen kell ritkítani a gyümölcsöket, különben elaprósodnak. Gyümölcse középnagy, húsa kemény, alapszíne világos narancssárga, a napos oldalon körülbelül a gyümölcs harmadáig piros fedőszínű, kellemes ízű. Középidőben érik, kevéssel a Hargrand és a Magyar kajszi előtt vagy azokkal egy időben. Hibátlan fajta nincs, ez például elég pusztulékony.

Sokáig vizsgálták különböző alanyokkal, különböző szemzési magasságokkal, de nem lehetett megállapítani a pusztulás okát.

A Kioto® fajtát néhány francia, kanadai és olasz nemesítésű kajszi követte. Egyik legjobb közülük a Frisson®. A Balaton délkeleti régiójának kajsziter­mesztői próbálták ki, és pár éven belül elterjedt, mert nemcsak ott, de az ország nem kajszis térségeiben is bizonyított. A Frisson® kései fajta, a Bergeron után 8-10 nappal érik. Gyümölcse kissé ovális, mérete 2A/3A, átlagsúlya 60-70 gramm. Narancssárga alapszínen fényes piros fedőszín teszi a héját igen vonzóvá. Húsa nagyon kemény, kiváló íz és zamat jellemzi, a Bergeronnál magasabb cukortartalommal. Fáinak növekedési erélye jó. Ágrendszere felfelé tör, termésének nagy részét rövid termőrészeken hozza. Gyorsan termőre fordul. Későn és bőven virágzik, öntermékeny, nem szükséges porzópárt telepíteni mellé. Bőven terem. Francia tapasztalatok szerint ez a klasszikus megjelenésű, nagy hozamú kajszi piacvezető a kései fajták között a Rhone völgyének alsó és középső régiójában.

Frisson®
Frisson®
Fotó: Palesits Zsolt

A piac a piros fedőszínű fajtákat részesíti most előnyben, ez a fajta még nem eléggé színes, de minden másban nagyon jó. Fái nem pusztulékonyak.

Az Aramis® (fajtaneve Congat, nemesítője az INRA, licencadója a CEP Innovation) nagyon kései érésű, a Bergeron után 20 nappal (augusztus közepe-vége) szedhető. A gyümölcs narancssárga alapszínének 25-50%-án piros fedőszínű (bikolor), a fajta rendszeresen és bőven terem. Fája félig felálló, átlagos növekedési erélyű. Rövid és hosszú termőrészeken egyaránt terem. Gyorsan termőre fordul, későn és bőségesen virágzik. Gyümölcse ovális, mérete 2A/3A, súlya 60-75 gramm. Húsa kemény, tömör, vékony héjú. Kiemelkedő édessége (14 °Brix) nagyon jó ízzel párosul. A fajta hidegtűrése is kiváló, ezen túl a sharka-rezisztens Aramis® csoport tagja, két ismert vírustörzs (M és D törzs) fertőzésének is ellenáll, egyéb gombabetegségekre toleráns. Nem öntermékeny, ajánlott pollenadói a Bergarouge®, az Avirine és az Anegat*.

Albinova®
Albinova®
Fotó: Palesits Zsolt

Érésének kezdetén a héjnál enyhe kesernyés ízt lehet érezni, ami később az érés folyamán eltűnik.

Aramis® (Congat)
Aramis® (Congat)
Fotó: Maglóczki József
A Lady Cot® (nemesítője Marie-Laure Eteve, licencadója a Cot International) fája félig felálló, erős növekedési erélyű. A termés nagy részét rövid termőrészeken hozza. Bőtermő, gyorsan termőre fordul, virágzása kései, bőséges. A gyümölcs alakja ovális, jellemző mérete 3A, piros fedőszín-borítottsága 30-50%. Hús­kemény­sége kiváló, íze jó, nagyon édes fajta (15 °Brix). Mindemellett öntermékeny.

A Farbaly® (nemesítője a Newcot, licencadója az IPS) a védett Carmingo® sorozat tagja. Kései érésű, a Bergeron utáni fajták egyike. Fája félig felálló, erős növekedésű. Jellemzően hosszú termővesszőkön terem. Bőtermő, gyorsan termőre fordul, öntermékeny, bőven virágzó fajta. Fényes, narancspiros alapszínen 30%-os fedőszín-borítottság jellemzi az elliptikus gyümölcsöket. Termékenysége kiváló, gyümölcsmérete nagy (3A). Húskeménysége nagyon jó, az íze is jó (12-14 °Brix). Minden kajszitermesztő körzetbe ajánlható, a kései kajszik választékát bővítheti jó minőségű gyümölcseivel.

Az Albinova® Angelo Minguzzi olasz nemesítő fajtája, ő a licencadó is.

Középkései érésű (kb. a Bergeronnal együtt érik), öntermékeny, koronája felálló. Kontinentális területekre és síkvidékre is ajánlják, későn virágzik. Főleg rövid termőrészeken hozza a gyümölcseit, ajánlják hozzá a nyári metszést. Gyümölcse nagy (3A-4A), szív alakú, csillogó narancssárga alapszínen 15-20% piros fedőszínnel. Magvaváló. A fán jól tartható, és a hűtőházi tárolást is jól bírja. A fajtának az íze a legértékesebb tulajdonsága, aromagazdagságát tökéletesen kiegészíti a sav-cukor harmónia.

Lady Cot®
Lady Cot®
Fotó: Gianluca Pasi

Az Alissa® 2002-es keresztezésből származó fajta. Nemesítője Daniele Bossi (Milánói Egyetem) és Stefano Foschi (CRPV). Későn és sokat virágzó fája középerős növekedésű, felálló koronaágakkal. Rövid és hosszú termőrészeken is terem. Középkései érésű, a Kioto® után 10-12 nappal érik. Gyümölcse nagy, hosszúkás, sárga-narancssárga héja 20-30%-ban piros fedőszínnel mosott. Magvaváló. Egységesen érik, érésekor húsbarnulás nem tapasztalható. Kiváló ízű, nagyon aromás, kevés savval. Hosszan fán tartható.

Alissa®
Alissa®
Fotó: Gianluca Pasi

A fajta kajszihimlő-rezisztens, Észak- Olaszországban július elején érik. Friss­piaci felhasználása mellett feldolgozásra is (gyümölcslé, dzsem) kiváló.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy vannak lehetőségek a hazai kajsziter­mesztés számára, csak élnünk kell velük. Óriási munkát végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kertészeti fajtakísérleti osztálya Tordason, ahol egy megújított bemutatókertet tart fenn, benne nagyon sok kajszifajtával, korszerű koronaformával, korszerű alanyon. Ott meg lehet tekinteni a cikkben szereplőket, és azokon kívül számos további fajtát. Ki lehet szűrni a hazai termesztésre alkalmatlan fajtákat, amelyek nem a kontinentális klímánkra valók.

A perspektivikus fajták szinte mindegyike licenccel védett.

A vásárolt oltványokat gyümölcstermesztésre lehet használni, továbbszaporításuk viszont tilos! A ® jelzéssel ellátott fajták márkanéven szerepelnek, a * a fajtaoltalommal védett fajtát jelzi.

Palesits Zsolt

Palesits Faiskolai Kft.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.