Back to top

Megbízható kajszifajták

Mi, magyarok úgy tartjuk, hogy a Gönci magyar kajszinál és a Ceglédi óriásnál nincs jobb ízű a világon. A legszebb kajszik kategóriában már sok fajta verseng, ilyen például a Carmingo® Mediabel vagy a Pinkcot®.

Kioto®
Kioto®
Fotó: Palesits Zsolt
De nem érnek semmit ezek a fajták akkor, ha tíz év átlagában hat-hétszer elfagynak vagy alig teremnek. Jelenleg a fajtaválasztás legfontosabb szempontja a megbízhatóság kell hogy legyen, mert „a legjobb kajszi az eladott kajszi”. Azért telepítjük a fákat, hogy hasznot hozzanak. Ennek apropóján mutatom be a véleményem szerint jelenleg legmegbízhatóbb fajtákat. Vannak köztük régebbről ismertek és viszonylag újak is.

A magyar fajtasorba már nagyon régen beszivárgott egy francia fajta, a Bergeron, amely azért tudott „magyarrá” válni, mert évről évre nagyon jó a termésbiztonsága.

Bizonyosan voltak még hasonló fajták, amik beilleszthetők lettek volna a magyar kajszitermesztésbe, de az áttörés a 2000-es évek kezdetétől jött. Kipróbálatlanul özönlöttek be a fajták hazánkba, megszűnt a honosítás, minden termesztő a kiállításokon látott „csodákat” akarta akár saját kockázatára is kipróbálni. A fajtakínálatban akadt nagyon megbízható fajta is, például a Kioto®.

Farbaly®
Farbaly®
Fotó: Palesits Zsolt
Osztrák kísérletek alapján 150 fajta közül a Kioto® volt a legfagytűrőbb. Nagyon gazdagon, középkésőn virágzik és öntermékeny, igen korán fordul termőre, sokat és rendszeresen terem. A fagymentes években korán és erősen kell ritkítani a gyümölcsöket, különben elaprósodnak. Gyümölcse középnagy, húsa kemény, alapszíne világos narancssárga, a napos oldalon körülbelül a gyümölcs harmadáig piros fedőszínű, kellemes ízű. Középidőben érik, kevéssel a Hargrand és a Magyar kajszi előtt vagy azokkal egy időben. Hibátlan fajta nincs, ez például elég pusztulékony.

Sokáig vizsgálták különböző alanyokkal, különböző szemzési magasságokkal, de nem lehetett megállapítani a pusztulás okát.

A Kioto® fajtát néhány francia, kanadai és olasz nemesítésű kajszi követte. Egyik legjobb közülük a Frisson®. A Balaton délkeleti régiójának kajsziter­mesztői próbálták ki, és pár éven belül elterjedt, mert nemcsak ott, de az ország nem kajszis térségeiben is bizonyított. A Frisson® kései fajta, a Bergeron után 8-10 nappal érik. Gyümölcse kissé ovális, mérete 2A/3A, átlagsúlya 60-70 gramm. Narancssárga alapszínen fényes piros fedőszín teszi a héját igen vonzóvá. Húsa nagyon kemény, kiváló íz és zamat jellemzi, a Bergeronnál magasabb cukortartalommal. Fáinak növekedési erélye jó. Ágrendszere felfelé tör, termésének nagy részét rövid termőrészeken hozza. Gyorsan termőre fordul. Későn és bőven virágzik, öntermékeny, nem szükséges porzópárt telepíteni mellé. Bőven terem. Francia tapasztalatok szerint ez a klasszikus megjelenésű, nagy hozamú kajszi piacvezető a kései fajták között a Rhone völgyének alsó és középső régiójában.

Frisson®
Frisson®
Fotó: Palesits Zsolt

A piac a piros fedőszínű fajtákat részesíti most előnyben, ez a fajta még nem eléggé színes, de minden másban nagyon jó. Fái nem pusztulékonyak.

Az Aramis® (fajtaneve Congat, nemesítője az INRA, licencadója a CEP Innovation) nagyon kései érésű, a Bergeron után 20 nappal (augusztus közepe-vége) szedhető. A gyümölcs narancssárga alapszínének 25-50%-án piros fedőszínű (bikolor), a fajta rendszeresen és bőven terem. Fája félig felálló, átlagos növekedési erélyű. Rövid és hosszú termőrészeken egyaránt terem. Gyorsan termőre fordul, későn és bőségesen virágzik. Gyümölcse ovális, mérete 2A/3A, súlya 60-75 gramm. Húsa kemény, tömör, vékony héjú. Kiemelkedő édessége (14 °Brix) nagyon jó ízzel párosul. A fajta hidegtűrése is kiváló, ezen túl a sharka-rezisztens Aramis® csoport tagja, két ismert vírustörzs (M és D törzs) fertőzésének is ellenáll, egyéb gombabetegségekre toleráns. Nem öntermékeny, ajánlott pollenadói a Bergarouge®, az Avirine és az Anegat*.

Albinova®
Albinova®
Fotó: Palesits Zsolt

Érésének kezdetén a héjnál enyhe kesernyés ízt lehet érezni, ami később az érés folyamán eltűnik.

Aramis® (Congat)
Aramis® (Congat)
Fotó: Maglóczki József
A Lady Cot® (nemesítője Marie-Laure Eteve, licencadója a Cot International) fája félig felálló, erős növekedési erélyű. A termés nagy részét rövid termőrészeken hozza. Bőtermő, gyorsan termőre fordul, virágzása kései, bőséges. A gyümölcs alakja ovális, jellemző mérete 3A, piros fedőszín-borítottsága 30-50%. Hús­kemény­sége kiváló, íze jó, nagyon édes fajta (15 °Brix). Mindemellett öntermékeny.

A Farbaly® (nemesítője a Newcot, licencadója az IPS) a védett Carmingo® sorozat tagja. Kései érésű, a Bergeron utáni fajták egyike. Fája félig felálló, erős növekedésű. Jellemzően hosszú termővesszőkön terem. Bőtermő, gyorsan termőre fordul, öntermékeny, bőven virágzó fajta. Fényes, narancspiros alapszínen 30%-os fedőszín-borítottság jellemzi az elliptikus gyümölcsöket. Termékenysége kiváló, gyümölcsmérete nagy (3A). Húskeménysége nagyon jó, az íze is jó (12-14 °Brix). Minden kajszitermesztő körzetbe ajánlható, a kései kajszik választékát bővítheti jó minőségű gyümölcseivel.

Az Albinova® Angelo Minguzzi olasz nemesítő fajtája, ő a licencadó is.

Középkései érésű (kb. a Bergeronnal együtt érik), öntermékeny, koronája felálló. Kontinentális területekre és síkvidékre is ajánlják, későn virágzik. Főleg rövid termőrészeken hozza a gyümölcseit, ajánlják hozzá a nyári metszést. Gyümölcse nagy (3A-4A), szív alakú, csillogó narancssárga alapszínen 15-20% piros fedőszínnel. Magvaváló. A fán jól tartható, és a hűtőházi tárolást is jól bírja. A fajtának az íze a legértékesebb tulajdonsága, aromagazdagságát tökéletesen kiegészíti a sav-cukor harmónia.

Lady Cot®
Lady Cot®
Fotó: Gianluca Pasi

Az Alissa® 2002-es keresztezésből származó fajta. Nemesítője Daniele Bossi (Milánói Egyetem) és Stefano Foschi (CRPV). Későn és sokat virágzó fája középerős növekedésű, felálló koronaágakkal. Rövid és hosszú termőrészeken is terem. Középkései érésű, a Kioto® után 10-12 nappal érik. Gyümölcse nagy, hosszúkás, sárga-narancssárga héja 20-30%-ban piros fedőszínnel mosott. Magvaváló. Egységesen érik, érésekor húsbarnulás nem tapasztalható. Kiváló ízű, nagyon aromás, kevés savval. Hosszan fán tartható.

Alissa®
Alissa®
Fotó: Gianluca Pasi

A fajta kajszihimlő-rezisztens, Észak- Olaszországban július elején érik. Friss­piaci felhasználása mellett feldolgozásra is (gyümölcslé, dzsem) kiváló.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy vannak lehetőségek a hazai kajsziter­mesztés számára, csak élnünk kell velük. Óriási munkát végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kertészeti fajtakísérleti osztálya Tordason, ahol egy megújított bemutatókertet tart fenn, benne nagyon sok kajszifajtával, korszerű koronaformával, korszerű alanyon. Ott meg lehet tekinteni a cikkben szereplőket, és azokon kívül számos további fajtát. Ki lehet szűrni a hazai termesztésre alkalmatlan fajtákat, amelyek nem a kontinentális klímánkra valók.

A perspektivikus fajták szinte mindegyike licenccel védett.

A vásárolt oltványokat gyümölcstermesztésre lehet használni, továbbszaporításuk viszont tilos! A ® jelzéssel ellátott fajták márkanéven szerepelnek, a * a fajtaoltalommal védett fajtát jelzi.

Palesits Zsolt

Palesits Faiskolai Kft.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.