0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 2.

A legjobb kajszibarack fajta, ha megbízható fajtákat keres

Mi, magyarok úgy tartjuk, hogy a Gönci magyar kajszinál és a Ceglédi óriásnál nincs jobb ízű a világon. A legszebb kajszik kategóriában már sok fajta verseng, ilyen például a Carmingo® Mediabel vagy a Pinkcot®.

A Lady Cot® (nemesítője Marie-Laure Eteve, licencadója a Cot International) fája félig felálló, erős növekedési erélyű. A termés nagy részét rövid termőrészeken hozza.

Bőtermő, gyorsan termőre fordul, virágzása kései, bőséges. A gyümölcs alakja ovális, jellemző mérete 3A, piros fedőszín-borítottsága 30-50%. Hús­kemény­sége kiváló, íze jó, nagyon édes fajta (15 °Brix). Mindemellett öntermékeny.

Számos fajta áll rendelkezésre

A Farbaly® (nemesítője a Newcot, licencadója az IPS) a védett Carmingo® sorozat tagja. Kései érésű, a Bergeron utáni fajták egyike. Fája félig felálló, erős növekedésű. Jellemzően hosszú termővesszőkön terem. Bőtermő, gyorsan termőre fordul, öntermékeny, bőven virágzó fajta. Fényes, narancspiros alapszínen 30%-os fedőszín-borítottság jellemzi az elliptikus gyümölcsöket. Termékenysége kiváló, gyümölcsmérete nagy (3A). Húskeménysége nagyon jó, az íze is jó (12-14 °Brix). Minden kajszitermesztő körzetbe ajánlható, a kései kajszik választékát bővítheti jó minőségű gyümölcseivel.

Az Albinova® Angelo Minguzzi olasz nemesítő fajtája, ő a licencadó is.

Középkései érésű (kb. a Bergeronnal együtt érik), öntermékeny, koronája felálló. Kontinentális területekre és síkvidékre is ajánlják, későn virágzik. Főleg rövid termőrészeken hozza a gyümölcseit, ajánlják hozzá a nyári metszést. Gyümölcse nagy (3A-4A), szív alakú, csillogó narancssárga alapszínen 15-20% piros fedőszínnel. Magvaváló. A fán jól tartható, és a hűtőházi tárolást is jól bírja. A fajtának az íze a legértékesebb tulajdonsága, aromagazdagságát tökéletesen kiegészíti a sav-cukor harmónia.

Az Alissa® 2002-es keresztezésből származó fajta. Nemesítője Daniele Bossi (Milánói Egyetem) és Stefano Foschi (CRPV). Későn és sokat virágzó fája középerős növekedésű, felálló koronaágakkal. Rövid és hosszú termőrészeken is terem. Középkései érésű, a Kioto® után 10-12 nappal érik.

Gyümölcse nagy, hosszúkás, sárga-narancssárga héja 20-30%-ban piros fedőszínnel mosott. Magvaváló.

Egységesen érik, érésekor húsbarnulás nem tapasztalható. Kiváló ízű, nagyon aromás, kevés savval. Hosszan fán tartható.

A fajta kajszihimlő-rezisztens, Észak- Olaszországban július elején érik. Friss­piaci felhasználása mellett feldolgozásra is (gyümölcslé, dzsem) kiváló.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy vannak lehetőségek a hazai kajsziter­mesztés számára, csak élnünk kell velük.

Óriási munkát végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kertészeti fajtakísérleti osztálya Tordason, ahol egy megújított bemutatókertet tart fenn, benne nagyon sok kajszifajtával, korszerű koronaformával, korszerű alanyon. Ott meg lehet tekinteni a cikkben szereplőket, és azokon kívül számos további fajtát. Ki lehet szűrni a hazai termesztésre alkalmatlan fajtákat, amelyek nem a kontinentális klímánkra valók.

A perspektivikus fajták szinte mindegyike licenccel védett.

A vásárolt oltványokat gyümölcstermesztésre lehet használni, továbbszaporításuk viszont tilos! A ® jelzéssel ellátott fajták márkanéven szerepelnek, a * a fajtaoltalommal védett fajtát jelzi.

Palesits Zsolt

Palesits Faiskolai Kft.

Ez is érdekelheti:

A kajszitermesztés sikerének kulcsa a fajtaválasztás

Gombászás: Menjünk biztosra!

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: