Létezik egyáltalán olyan, hogy legjobb kajszibarack fajta?
A Kioto® fajtát néhány francia, kanadai és olasz nemesítésű kajszi követte. Egyik legjobb közülük a Frisson®. A Balaton délkeleti régiójának kajszitermesztői próbálták ki, és pár éven belül elterjedt, mert nemcsak ott, de az ország nem kajszis térségeiben is bizonyított. A Frisson® kései fajta, a Bergeron után 8-10 nappal érik. Gyümölcse kissé ovális, mérete 2A/3A, átlagsúlya 60-70 gramm. Narancssárga alapszínen fényes piros fedőszín teszi a héját igen vonzóvá. Húsa nagyon kemény, kiváló íz és zamat jellemzi, a Bergeronnál magasabb cukortartalommal. Fáinak növekedési erélye jó. Ágrendszere felfelé tör, termésének nagy részét rövid termőrészeken hozza. Gyorsan termőre fordul. Későn és bőven virágzik, öntermékeny, nem szükséges porzópárt telepíteni mellé. Bőven terem.
A piac a piros fedőszínű fajtákat részesíti most előnyben, ez a fajta még nem eléggé színes, de minden másban nagyon jó. Fái nem pusztulékonyak.
Az Aramis® (fajtaneve Congat, nemesítője az INRA, licencadója a CEP Innovation) nagyon kései érésű, a Bergeron után 20 nappal (augusztus közepe-vége) szedhető.
Rövid és hosszú termőrészeken egyaránt terem. Gyorsan termőre fordul, későn és bőségesen virágzik. Gyümölcse ovális, mérete 2A/3A, súlya 60-75 gramm. Húsa kemény, tömör, vékony héjú. Kiemelkedő édessége (14 °Brix) nagyon jó ízzel párosul. A fajta hidegtűrése is kiváló, ezen túl a sharka-rezisztens Aramis® csoport tagja, két ismert vírustörzs (M és D törzs) fertőzésének is ellenáll, egyéb gombabetegségekre toleráns. Nem öntermékeny, ajánlott pollenadói a Bergarouge®, az Avirine és az Anegat*.
Érésének kezdetén a héjnál enyhe kesernyés ízt lehet érezni, ami később az érés folyamán eltűnik.