0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

A legjobb kajszibarack fajta, ha megbízható fajtákat keres

Mi, magyarok úgy tartjuk, hogy a Gönci magyar kajszinál és a Ceglédi óriásnál nincs jobb ízű a világon. A legszebb kajszik kategóriában már sok fajta verseng, ilyen például a Carmingo® Mediabel vagy a Pinkcot®.

Létezik egyáltalán olyan, hogy legjobb kajszibarack fajta?

Sokáig vizsgálták különböző alanyokkal, különböző szemzési magasságokkal, de nem lehetett megállapítani a pusztulás okát.

A Kioto® fajtát néhány francia, kanadai és olasz nemesítésű kajszi követte. Egyik legjobb közülük a Frisson®. A Balaton délkeleti régiójának kajsziter­mesztői próbálták ki, és pár éven belül elterjedt, mert nemcsak ott, de az ország nem kajszis térségeiben is bizonyított. A Frisson® kései fajta, a Bergeron után 8-10 nappal érik. Gyümölcse kissé ovális, mérete 2A/3A, átlagsúlya 60-70 gramm. Narancssárga alapszínen fényes piros fedőszín teszi a héját igen vonzóvá. Húsa nagyon kemény, kiváló íz és zamat jellemzi, a Bergeronnál magasabb cukortartalommal. Fáinak növekedési erélye jó. Ágrendszere felfelé tör, termésének nagy részét rövid termőrészeken hozza. Gyorsan termőre fordul. Későn és bőven virágzik, öntermékeny, nem szükséges porzópárt telepíteni mellé. Bőven terem.

Francia tapasztalatok szerint ez a klasszikus megjelenésű, nagy hozamú kajszi piacvezető a kései fajták között a Rhone völgyének alsó és középső régiójában.

A piac a piros fedőszínű fajtákat részesíti most előnyben, ez a fajta még nem eléggé színes, de minden másban nagyon jó. Fái nem pusztulékonyak.

Az Aramis® (fajtaneve Congat, nemesítője az INRA, licencadója a CEP Innovation) nagyon kései érésű, a Bergeron után 20 nappal (augusztus közepe-vége) szedhető.

A gyümölcs narancssárga alapszínének 25-50%-án piros fedőszínű (bikolor), a fajta rendszeresen és bőven terem. Fája félig felálló, átlagos növekedési erélyű.

Rövid és hosszú termőrészeken egyaránt terem. Gyorsan termőre fordul, későn és bőségesen virágzik. Gyümölcse ovális, mérete 2A/3A, súlya 60-75 gramm. Húsa kemény, tömör, vékony héjú. Kiemelkedő édessége (14 °Brix) nagyon jó ízzel párosul. A fajta hidegtűrése is kiváló, ezen túl a sharka-rezisztens Aramis® csoport tagja, két ismert vírustörzs (M és D törzs) fertőzésének is ellenáll, egyéb gombabetegségekre toleráns. Nem öntermékeny, ajánlott pollenadói a Bergarouge®, az Avirine és az Anegat*.

Érésének kezdetén a héjnál enyhe kesernyés ízt lehet érezni, ami később az érés folyamán eltűnik.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: