Back to top

Rugalmasság és egyszerűsítés az AKG jövője

A 35. Bábolnai Gazdanapokon ismét számos szakmai kerekasztal-beszélgetést tartottak annak érdekében, hogy a gazdák hasznos információkhoz jussanak az agráriumot érintő különféle témákban. Egyike volt ezeknek az Agrár-környezetgazdálkodás (AKG) kerekasztal-beszélgetés, ahol az AKG támogatási rendszer működéséről, hasznosságáról, következő ciklusában a további módosításairól volt szó.

Rugalmasság és egyszerűsítés az AKG jövője | MMG

A Fórum Színpadon tartott kerekasztal-beszélgetés moderátora Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület elnöke volt, aki egyebek mellett arról kérdezte Kovács László Zsoltot, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége tagját, Zászlós Tibort, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökét, Nagy Attilát, az Agrárminisztérium Fejlesztéspolitikai Főosztály főosztályvezetőjét, Várszegi Gábort, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkönyezet-védelmi Igazgatóság osztályvezetőjét, Holló Mátyást, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségi tagját, valamint Bátor Árpádot, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét, hogy az AKG támogatási rendszerének jelenlegi formája, mennyire sikeres és alkalmazható a valóságban.

Fotó: Nagy Mihály

Zászlós Tibor ezt a kérdést állattenyésztői oldalról közelítette meg, kifejtette: az AKG kedvezően érinti az állattartókat, hiszen olyan fenntarthatósági elképzeléseket kell megvalósítani az állattenyésztőnek, ami a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal és nyilvánvaló, a jövő gazdálkodásával foglalkozik.

Hozzátette, az állattenyésztés mindig is híve volt az AKG-nak, az is marad, hiszen az ágazat szereplői szeretik az állatot, a természetet és a későbbiekben is olyan élelmiszert akarnak előállítani, amelyik megfelelő körülmények között készül el.

Kovács László Zsolt növénytermesztői oldalról elmondta: „Ha AKG nem lenne, akkor a gabonatermesztőknek sok esetben, különösen az Alföldön és az aszály sújtotta régiókban gazdálkodók esetében, nagyon nagy problémájuk lenne.”

Ehhez hozzátette, az AKG támogatások biztos forrást jelentenek a gazdáknak, amennyiben teljesítik a feltételeket. Ezzel pedig a hiteleiket, a különböző ráfordításaikat tudják kompenzálni, fedezni.

A szaktanácsadókra kitérve az előadók megjegyezték, abban kell segíteni a gazdálkodókat, hogy a kötelező előírásokon felül olyan plusz vállalásokat tegyenek az érintettek, ami a környezetkímélő gazdálkodást segíti, de úgy, hogy meg is lehessen azokat valósítani. Ezen túlmenően a szaktanácsadókra olyan további feladatok is hárulnak, mint a kötelezettségek betartásában a határidőkre való figyelmeztetések, valamint a képzésekre való felhívások.  Persze a gazdálkodók is arra törekszenek, hogy minél egyszerűbben gazdálkodjanak kellő jövedelmezőség ellenében.

Az előírások betartásával kapcsolatban az előadók továbbá kifejtették véleményüket, miszerint a növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási direktívák egyaránt fontosak, az adott terület biodiverzitásának a fenntartása viszont csak természetvédelmi kitűzésekkel, legeltetéssel biztosított.

Fotó: Nagy Mihály

Ugyanakkor a hatóanyagok kivonásával az integrált növényvédelem egyre nehezebbé válik. Ezzel egyidejűleg egyre nagyobb növényélettani, kártevő ismereti szaktudásra van szüksége a gazdáknak – valamint a környezetben élő hasznos élőlények megfelelő hasznosítása is fontos feladat. Ugyanakkor mindezek összehangolására ebben az esetben is egyre nagyobb szükség van a szaktanácsadókra.

Nagy Attila felhívta a megjelentek figyelmét, az Agrárminisztérium továbbra is nyitott a gazdák visszajelzéseire és újabb észrevételeikre annak érdekében, hogy az AKG pályázatok és támogatások minél alkalmazhatóbbak és hatékonyabbak legyen a jövőben.

Az AKG jövőbeli módosítása kapcsán a kerekasztal-beszélgetés valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy a feltételek lehetnének rugalmasabbak, azaz a különböző programokon belül is lehessen átjárhatóság, akár éves ciklusban is. A másik módosítási javaslat az előírások egyszerűsítését taglalta, főként adminisztrációs oldalról.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Megjelent a feldolgozóipari kkv-k energiatámogatási programjának pályázati felhívása

Megjelent a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások (kkv) energiatámogatási programjának pályázati felhívása; a pályázatra október 20-ától regisztrálhatnak az energiaintenzív cégek - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium a közösségi oldalán hétvégén.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.