Back to top

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

A lovas ágak közül miért a galoppsportot választottad?

Fotó: Zámbó László

Mindig is vonzódtam az extrém sportokhoz. Lovagolni viszonylag későn kezdtem el, díjlovaglásban és díjugratásban is kipróbáltam magam, de nem éreztem magaménak. Akkor éreztem magam igazán jól, ha a szabadban, korlátok nélkül vágtázhattam akkori tanárommal és barátaimmal. Talán ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy kipróbálnám magam a galoppsportban.

Korábban milyen előismereteid voltak a sporttal kapcsolatban? Erdélyben mennyit hallottál a galopp­ról és a Kincsem Parkról?

Rengeteget kutakodtam a sport iránt, még a zsokéiskolába jelentkezésem előtt. Nagyon sok külföldi versenyt néztem, valamint követtem az angol, francia és az amerikai nagyversenyeket is.

A magyarországi galoppsportról először Varga Mátyás és szülei meséltek, ő előttem járt egy vagy két évvel korábban Dunakeszi-Alagra telivéreket lovagolni. Ekkor határoztam el, hogy én is szeretnék a Kincsem Parkban versenyezni. 

Hogy és mikor kerültél a fővárosba?

2015 végén határoztam el, hogy ha végzek az általános iskolai tanulmányaimmal, akkor a gimnáziumi éveimet a zsokéiskolában szeretném elkezdeni. Szüleim beleegyezésével, támogatásával és nagyon sok segítségével ez sikerült is. 2017 szeptemberében, 15 évesen, már a zsokéiskola és a Kovács Pál Baptista Gimnázium tanulójaként kezdtem meg a tanévet.

Fotó: Zámbó László

Milyen képzésen vettél részt?

Nagyon jó szakmai alapot kaptam, a jelenlegi legeredményesebb és legtapasztaltabb hazai versenylovas, ifj. Kozma István tanította meg az alapokat.

Kiváló erőnléti edzéseket tartott az elektromos és a mechanikus műlovon is, ahol természetesen folyamatosan jobbnál jobb tanácsokat és instrukciókat adott a siker érdekében.

A gyakorlati képzés előbb a tanistállóban, majd már élesben a versenyistállóban történt, igazi telivéreken már.

Mit tartasz nehéznek a galopplovaglásban és a sportban?

Szerintem sokunk mumusa és egyben a sportunk nehézsége is a versenysúly állandó tartása. Nagyon sok zsoké küzd súlyproblémával, ne feledjük, az ideális zsokétestsúly 53-56 kg között van. Nagyon emberpróbáló dolog hétről hétre, hónapról hónapra tartani az adott súlyt. Ez egy ilyen sport évszázadok óta. Úgy gondolom, ha nem volna ez a megpróbáltatás, akkor a sikernek nem is volna ennyire édes az íze.

Hogyan tartod a súlyodat, okoz-e nehézséget?

2017 decemberében 1-es típusú cukorbeteg lettem, így a diéta már megszokott volt és nem okozott gondot az esetleges koplalás sem már a kezdetektől.

Szerencsére elég jól és könnyen tartom a súlyomat rendszeres diétával és testmozgással. De nem mondom, hogy soha nem okoz nehézséget a legkisebb vállalt súly tartása.

Mennyi idő telt el az első versenyedig? Kit lovagoltál és milyen eredménnyel? Hogyan emlékszel vissza?

Viszonylag sok idő telt el, mire lehetőséget kaptam, hogy versenyben is lovagolhassak, körülbelül bő másfél évet kellett várnom a bemutatkozásra. Úgy látom, hogy megérte várni és dolgozni tovább, hiszen olyan életre szóló élmény volt már az első verseny, hogy azt szavakkal szinte nem is lehet kifejezni. Első versenyemben La Mer volt hű a társam. Tisztességesen tette a dolgát és a 11. helyen értünk célba.

Fotó: Zámbó László

Az első győzelem mindig különös jelentőséggel bír, kivel nyerted meg az elsőt? Van kedvenc győzelmed?

Életem első versenyét Medicával nyertem, ami a mai napig meghatározó győzelem számomra, akárcsak a többi.

Kedvenc győzelmet nem tudok kiemelni, mert mindnek megvan a maga varázsa, ráadásul minden eddigi győzelmemnek úgy örültem, mintha csak az elsőt nyertem volna.

Kinél dolgozol a hétköznapokban, hogy telik egy heted?

Jelenleg Soltész András istállójában dolgozom a hétköznapokban. Ő egy nagyon tapasztalt, komoly, világlátott szakember. Általában a verseny utáni hétfőn reggel kora délutánig dolgozunk, után az időt pihenéssel töltöm és igyekszem kipihenni a vasárnapi versenyek fáradalmait. Ekkor igyekszem feltöltődni a hét többi napjára. A többi napon lovaglással töltöm a délelőttöket, kedden és pénteken megyünk gyorsmunkákat. A délutáni órákban erőnléti és kardioedzésekkel próbálom magam fejleszteni.

Mik a céljaid? Kik segítik a mun­kádat?

Hosszú a lista, amit inkább álmoknak neveznék, de nagyon bízom benne, hogy ha merek álmodni, akkor azt el is tudom érni. Szépen haladok lépésről lépésre, megvolt az első győzelem, aztán a megfelelő győzelmi szám, hogy ostorral lovagoljak.

Céljaim közt mindenképp szerepel, hogy kiemelt versenyekben is lehetőséget kapjak és sikereket is érjek el, valamint az is, hogy évről évre minél jobb, tapasztaltabb, ügyesebb és sikeresebb legyek.

Fotó: Zámbó László
Munkámat a mindennapokban a jó munkatársak, a családom és a szeretteim segítik. Jó úton vagyok, ezt onnan látom és érzem, hogy egyre több istállótól kapok lehetőséget a versenynapokon. A 2022-es szezontól a Jockey Palace nevű rangos német cég a támogatóm. Nagyon büszke vagyok erre az együttműködésre, a professzionális felszereléseim finanszírozásában sokat segítenek.

Itthon kiktől tanultál a legtöbbet, kik a szakmai példaképeid?

Sok szakembert kell megneveznem. Ifj. Kozma Istvántól, Fézer Róberttől és a rutinos Derby-nyerő lovastól, Noska Józseftől tanultam nagyon sokat, az ő kezük alatt tanultam meg az alapokat, ők indítottak el ezen az úton. Szakmai példaképeimnek ifj. Kozma Istvánt, Nagy Tamást, Kovács Sándort és Stanislav Georgievet tartom. Mindannyiuk lovaglásában van olyan dolog, amit el szeretnék sajátítani.

Kiknek javasolnád ezt a szép, de nehéz sportot?

Azoknak a fiataloknak ajánlom ezt a sportot, akik alkatilag ideálisak, kitartóak, elszántak és eléggé bátrak ahhoz, hogy egy akár 65 km/h-val száguldó telivérrel jó partneri viszonyt tudjanak viszonylag rövid idő alatt kialakítani.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Villanypásztor legelőre és kiskertbe is

A Déli Farm Kft. a hobbiállattartóktól a legnagyobb mezőgazdasági termelőkig mindenkinek kínál egyénre, gazdaságra szabott megoldásokat. Csak a haszonállat tartáshoz kapcsolódó termékeik is több, mint tízezret számlálnak, de ez nem meglepő, hisz állatfajonként is több eltérő tartástechnológia létezik.

Természetes megoldások bolhák ellen

A bolhák igazán bosszantó kis teremtmények, parazita módjára élősködnek, betegségeket terjesztenek, rendkívül irritáló nyáluk egyeseknél kellemetlenül viszkető, hólyagos kiütéseket okoz. Mit lehet felhozni mentségükre? Semmit.

Már a józanabb oldal hangja is hallható az európai állattenyésztésről

A hazai állattenyésztők számára továbbra is biztonságot jelentenek az állami és európai uniós támogatások, számíthatnak a kormány segítségére, de a háború hatásai, az energia-, alapanyag- és takarmányárak volatilitása, a piaci folyamatok kiszámíthatatlansága miatt fontos, hogy mindenkinek legyen egyéni kockázatkezelési stratégiája.

Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat Magyarországon

Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat Magyarországon - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Két tonna tápadomány talált gazdára a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány civil állatvédőket támogató kampánya során

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány első, civil állatvédőket támogató kampányában 2 tonna tápadomány talált gazdára - közölte az alapítvány az MTI-vel.

Mezítláb a legmagasabb szinten

A tokiói olimpia kapcsán már írtunk arról, hogy az aranyérmes svéd csapat két lova, Peder Fredricson All Inje és Henrik von Eckermann King Edwardja is patkó nélkül versenyzett. Úgy tűnik, egyre több top lovas kezd kacérkodni a gondolattal, hogy a természetesebb és egyben jóval költséghatékonyabb pataszabályozást válassza.