Back to top

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

A lovas ágak közül miért a galoppsportot választottad?

Fotó: Zámbó László

Mindig is vonzódtam az extrém sportokhoz. Lovagolni viszonylag későn kezdtem el, díjlovaglásban és díjugratásban is kipróbáltam magam, de nem éreztem magaménak. Akkor éreztem magam igazán jól, ha a szabadban, korlátok nélkül vágtázhattam akkori tanárommal és barátaimmal. Talán ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy kipróbálnám magam a galoppsportban.

Korábban milyen előismereteid voltak a sporttal kapcsolatban? Erdélyben mennyit hallottál a galopp­ról és a Kincsem Parkról?

Rengeteget kutakodtam a sport iránt, még a zsokéiskolába jelentkezésem előtt. Nagyon sok külföldi versenyt néztem, valamint követtem az angol, francia és az amerikai nagyversenyeket is.

A magyarországi galoppsportról először Varga Mátyás és szülei meséltek, ő előttem járt egy vagy két évvel korábban Dunakeszi-Alagra telivéreket lovagolni. Ekkor határoztam el, hogy én is szeretnék a Kincsem Parkban versenyezni. 

Hogy és mikor kerültél a fővárosba?

2015 végén határoztam el, hogy ha végzek az általános iskolai tanulmányaimmal, akkor a gimnáziumi éveimet a zsokéiskolában szeretném elkezdeni. Szüleim beleegyezésével, támogatásával és nagyon sok segítségével ez sikerült is. 2017 szeptemberében, 15 évesen, már a zsokéiskola és a Kovács Pál Baptista Gimnázium tanulójaként kezdtem meg a tanévet.

Fotó: Zámbó László

Milyen képzésen vettél részt?

Nagyon jó szakmai alapot kaptam, a jelenlegi legeredményesebb és legtapasztaltabb hazai versenylovas, ifj. Kozma István tanította meg az alapokat.

Kiváló erőnléti edzéseket tartott az elektromos és a mechanikus műlovon is, ahol természetesen folyamatosan jobbnál jobb tanácsokat és instrukciókat adott a siker érdekében.

A gyakorlati képzés előbb a tanistállóban, majd már élesben a versenyistállóban történt, igazi telivéreken már.

Mit tartasz nehéznek a galopplovaglásban és a sportban?

Szerintem sokunk mumusa és egyben a sportunk nehézsége is a versenysúly állandó tartása. Nagyon sok zsoké küzd súlyproblémával, ne feledjük, az ideális zsokétestsúly 53-56 kg között van. Nagyon emberpróbáló dolog hétről hétre, hónapról hónapra tartani az adott súlyt. Ez egy ilyen sport évszázadok óta. Úgy gondolom, ha nem volna ez a megpróbáltatás, akkor a sikernek nem is volna ennyire édes az íze.

Hogyan tartod a súlyodat, okoz-e nehézséget?

2017 decemberében 1-es típusú cukorbeteg lettem, így a diéta már megszokott volt és nem okozott gondot az esetleges koplalás sem már a kezdetektől.

Szerencsére elég jól és könnyen tartom a súlyomat rendszeres diétával és testmozgással. De nem mondom, hogy soha nem okoz nehézséget a legkisebb vállalt súly tartása.

Mennyi idő telt el az első versenyedig? Kit lovagoltál és milyen eredménnyel? Hogyan emlékszel vissza?

Viszonylag sok idő telt el, mire lehetőséget kaptam, hogy versenyben is lovagolhassak, körülbelül bő másfél évet kellett várnom a bemutatkozásra. Úgy látom, hogy megérte várni és dolgozni tovább, hiszen olyan életre szóló élmény volt már az első verseny, hogy azt szavakkal szinte nem is lehet kifejezni. Első versenyemben La Mer volt hű a társam. Tisztességesen tette a dolgát és a 11. helyen értünk célba.

Fotó: Zámbó László

Az első győzelem mindig különös jelentőséggel bír, kivel nyerted meg az elsőt? Van kedvenc győzelmed?

Életem első versenyét Medicával nyertem, ami a mai napig meghatározó győzelem számomra, akárcsak a többi.

Kedvenc győzelmet nem tudok kiemelni, mert mindnek megvan a maga varázsa, ráadásul minden eddigi győzelmemnek úgy örültem, mintha csak az elsőt nyertem volna.

Kinél dolgozol a hétköznapokban, hogy telik egy heted?

Jelenleg Soltész András istállójában dolgozom a hétköznapokban. Ő egy nagyon tapasztalt, komoly, világlátott szakember. Általában a verseny utáni hétfőn reggel kora délutánig dolgozunk, után az időt pihenéssel töltöm és igyekszem kipihenni a vasárnapi versenyek fáradalmait. Ekkor igyekszem feltöltődni a hét többi napjára. A többi napon lovaglással töltöm a délelőttöket, kedden és pénteken megyünk gyorsmunkákat. A délutáni órákban erőnléti és kardioedzésekkel próbálom magam fejleszteni.

Mik a céljaid? Kik segítik a mun­kádat?

Hosszú a lista, amit inkább álmoknak neveznék, de nagyon bízom benne, hogy ha merek álmodni, akkor azt el is tudom érni. Szépen haladok lépésről lépésre, megvolt az első győzelem, aztán a megfelelő győzelmi szám, hogy ostorral lovagoljak.

Céljaim közt mindenképp szerepel, hogy kiemelt versenyekben is lehetőséget kapjak és sikereket is érjek el, valamint az is, hogy évről évre minél jobb, tapasztaltabb, ügyesebb és sikeresebb legyek.

Fotó: Zámbó László
Munkámat a mindennapokban a jó munkatársak, a családom és a szeretteim segítik. Jó úton vagyok, ezt onnan látom és érzem, hogy egyre több istállótól kapok lehetőséget a versenynapokon. A 2022-es szezontól a Jockey Palace nevű rangos német cég a támogatóm. Nagyon büszke vagyok erre az együttműködésre, a professzionális felszereléseim finanszírozásában sokat segítenek.

Itthon kiktől tanultál a legtöbbet, kik a szakmai példaképeid?

Sok szakembert kell megneveznem. Ifj. Kozma Istvántól, Fézer Róberttől és a rutinos Derby-nyerő lovastól, Noska Józseftől tanultam nagyon sokat, az ő kezük alatt tanultam meg az alapokat, ők indítottak el ezen az úton. Szakmai példaképeimnek ifj. Kozma Istvánt, Nagy Tamást, Kovács Sándort és Stanislav Georgievet tartom. Mindannyiuk lovaglásában van olyan dolog, amit el szeretnék sajátítani.

Kiknek javasolnád ezt a szép, de nehéz sportot?

Azoknak a fiataloknak ajánlom ezt a sportot, akik alkatilag ideálisak, kitartóak, elszántak és eléggé bátrak ahhoz, hogy egy akár 65 km/h-val száguldó telivérrel jó partneri viszonyt tudjanak viszonylag rövid idő alatt kialakítani.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.