Back to top

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

Fotó: Pixabay

Ennek a kutatási hiánynak a pótlására Inoue-Choi és kollégái az Egyesült Királyság adatait elemezték, ahol gyakori a fekete tea fogyasztása. Körülbelül 500 000 ember felmérése és átlagosan 11 éves követése után az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált eredmények lendületet adtak a fekete teának. A teát fogyasztó lakosság körében – akiknek 89%-a ivott fekete teát, szemben a zöldet ivók 7%-ával – a teafogyasztás kicsit alacsonyabb halálozási kockázatot jelentett azoknak, akik napi két vagy több csészével ittak, mint a nem ivóknál. Azok, akik tejet vagy cukrot adtak hozzá, szintén tapasztalták a jótékony hatást és az eredmények konzisztensek maradtak a tea hőmérsékletétől függetlenül.

A kutatási eredmények azt is jelzik, hogy a teát fogyasztóknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke okozta halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem ittak teát.

Fotó: Pixabay
Bár nehéz megmondani, miért élhetnek tovább azok, akik teát isznak, de ez nem teljesen meglepő. Inoue-Choi szerint a tea „nagyon gazdag bioaktív vegyületekben”, amelyek csökkentik a stresszt és a gyulladást, beleértve a polifenolokat és a flavonoidokat.

Ahogy Inoue-Choi fogalmazott, az új eredmények megnyugtatóak azok számára, akik rendszeresen isznak teát. De „az embereknek nem szabad megváltoztatniuk, hogy hány csésze teát isznak naponta ezek az eredmények miatt” – mondja.

Egy 2020-as tanulmány, amely ugyanazt a brit adatbázist használta, mint az új kutatás, azt találták, hogy összefüggés van a fekete- és zöld tea magasabb fogyasztása és a kardiometabolikus egészséget előrejelző biomarkerek között, beleértve az alacsonyabb koleszterinszintet is. A kutatások azt is sugallják, hogy a tea segíthet csökkenteni a vérnyomást.

A jövőben a kutatóknak alaposabban meg kell vizsgálniuk a tea és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést

– mondja Rob M. van Dam, a George Washington Egyetem Milken Institute Közegészségügyi Karának professzora. Megjegyzi, hogy az új kutatásban az egyik feltűnő dolog az, hogy nincs összefüggés a teaadag növelése – az egyén által elfogyasztott mennyiség – és a két vagy három csésze elfogyasztása utáni csökkent mortalitás között. Ha kizárják a kávéfogyasztókat az adatok elemzéséből világosabbá vált, hogy a tea fogyasztása a szívbetegségek miatti halálozás alacsonyabb kockázatával jár. "A teafogyasztás és a szív- és érrendszeri halálozás közötti összefüggés vezethet a teafogyasztás és a minden ok miatti halálozás közötti összefüggéshez" - mondja van Dam professzor.

Fotó: Pixabay

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal tömegesen kellene teát fogyasztani. Az új kutatás megfigyeléses tanulmányon alapul – ami azt jelenti, hogy a bizonyítékokat nem kísérletből gyűjtötték össze és az eredményekre a kutatók következtettek.

A szakértők szerint az eredményeket nem szabad egészségügyi döntések meghozatalára felhasználni, és véletlenszerű klinikai vizsgálatokban kell megismételni. Ráadásul a teaivás és a halálozás közötti összefüggés mértéke szerény volt, ami azt jelenti, hogy valószínű, hogy a teát fogyasztó emberek egy másik jellemzője vezethetett ehhez a hatáshoz, mondja van Dam. Például azok, akik teát isznak, feltételezhetően kisebb valószínűséggel fogyasztanak üdítőitalokat.

Forrás: 
Time / Annals of Internal Medicine

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Célzott málnanemesítés

Hatalmas a fejlődés a málnafajták terén is, csakúgy, mint a legtöbb gyümölcsnél. A bogyók óriásiak, kétszer-háromszor nagyobbak, mint a megszokott málnafajtáké, és külön kezelik a feldolgozásra és friss fogyasztásra szánt fajtákat.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.