Back to top

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

Fotó: Pixabay

Ennek a kutatási hiánynak a pótlására Inoue-Choi és kollégái az Egyesült Királyság adatait elemezték, ahol gyakori a fekete tea fogyasztása. Körülbelül 500 000 ember felmérése és átlagosan 11 éves követése után az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált eredmények lendületet adtak a fekete teának. A teát fogyasztó lakosság körében – akiknek 89%-a ivott fekete teát, szemben a zöldet ivók 7%-ával – a teafogyasztás kicsit alacsonyabb halálozási kockázatot jelentett azoknak, akik napi két vagy több csészével ittak, mint a nem ivóknál. Azok, akik tejet vagy cukrot adtak hozzá, szintén tapasztalták a jótékony hatást és az eredmények konzisztensek maradtak a tea hőmérsékletétől függetlenül.

A kutatási eredmények azt is jelzik, hogy a teát fogyasztóknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke okozta halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem ittak teát.

Fotó: Pixabay
Bár nehéz megmondani, miért élhetnek tovább azok, akik teát isznak, de ez nem teljesen meglepő. Inoue-Choi szerint a tea „nagyon gazdag bioaktív vegyületekben”, amelyek csökkentik a stresszt és a gyulladást, beleértve a polifenolokat és a flavonoidokat.

Ahogy Inoue-Choi fogalmazott, az új eredmények megnyugtatóak azok számára, akik rendszeresen isznak teát. De „az embereknek nem szabad megváltoztatniuk, hogy hány csésze teát isznak naponta ezek az eredmények miatt” – mondja.

Egy 2020-as tanulmány, amely ugyanazt a brit adatbázist használta, mint az új kutatás, azt találták, hogy összefüggés van a fekete- és zöld tea magasabb fogyasztása és a kardiometabolikus egészséget előrejelző biomarkerek között, beleértve az alacsonyabb koleszterinszintet is. A kutatások azt is sugallják, hogy a tea segíthet csökkenteni a vérnyomást.

A jövőben a kutatóknak alaposabban meg kell vizsgálniuk a tea és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést

– mondja Rob M. van Dam, a George Washington Egyetem Milken Institute Közegészségügyi Karának professzora. Megjegyzi, hogy az új kutatásban az egyik feltűnő dolog az, hogy nincs összefüggés a teaadag növelése – az egyén által elfogyasztott mennyiség – és a két vagy három csésze elfogyasztása utáni csökkent mortalitás között. Ha kizárják a kávéfogyasztókat az adatok elemzéséből világosabbá vált, hogy a tea fogyasztása a szívbetegségek miatti halálozás alacsonyabb kockázatával jár. "A teafogyasztás és a szív- és érrendszeri halálozás közötti összefüggés vezethet a teafogyasztás és a minden ok miatti halálozás közötti összefüggéshez" - mondja van Dam professzor.

Fotó: Pixabay

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal tömegesen kellene teát fogyasztani. Az új kutatás megfigyeléses tanulmányon alapul – ami azt jelenti, hogy a bizonyítékokat nem kísérletből gyűjtötték össze és az eredményekre a kutatók következtettek.

A szakértők szerint az eredményeket nem szabad egészségügyi döntések meghozatalára felhasználni, és véletlenszerű klinikai vizsgálatokban kell megismételni. Ráadásul a teaivás és a halálozás közötti összefüggés mértéke szerény volt, ami azt jelenti, hogy valószínű, hogy a teát fogyasztó emberek egy másik jellemzője vezethetett ehhez a hatáshoz, mondja van Dam. Például azok, akik teát isznak, feltételezhetően kisebb valószínűséggel fogyasztanak üdítőitalokat.

Forrás: 
Time / Annals of Internal Medicine

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.