Back to top

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A paradicsom alternáriás betegsége először az alsó, idősebb leveleken látható
A paradicsom alternáriás betegsége először az alsó, idősebb leveleken látható

Baktériumok a paradicsom szárát, levelét, bogyóját fertőzik, az egyik leggyakoribb a baktériumos varasodás, amely főleg a korai termesztésben okoz tetemes károkat. A fertőzés következtében a paradicsom levelein kezdetben vizenyős foltok jelennek meg, amelyek később megbarnulnak. A szárakon hosszanti sebek, a bogyókon pedig kiemelkedő vörös foltok láthatók. A kórokozó csak a zöld termést fertőzi. A baktériumos hervadással fertőzött növények levelei kanalasan begörbülnek, hervadnak, majd leszáradnak. A száron hosszanti vizenyős, majd barna elhalások keletkeznek. A bogyókon barna foltok láthatók, amelyeket barna udvar vesz körül.

Kiültetés után, az első tünetek észlelésekor (általában június közepe) réztartalmú készítménnyel permetezzünk. Csapadékos időjárás esetén a kezelést tanácsos 10 nap múlva megismételni.

Veszélyes gombák

A paradicsom szeptóriás betegsége csapadékos időben fertőz
A paradicsom szeptóriás betegsége csapadékos időben fertőz
Szabadföldön azonban főként az alternáriás és a fitoftórás betegség okoz gondot. Az alternáriás levél- és termésfoltosság első tünetei az alsó, idősebb leveleken jelennek meg excentrikus barna foltok formájában. A foltok kezdetben

2-3 mm átmérőjűek, oválisak, szürkésbarna színűek, később körkörösek és megnagyobbodnak. A fertőzött bogyókon többnyire a kocsány felől kiinduló, kissé besüppedő barnásfekete foltok láthatók. A fertőzés kedvező időjárás esetén átterjed az egész növényre. A betegség ellen a paradicsomvésznél ismertetett növényvédő szerekkel védekezhetünk.

A szeptóriás levélfoltosság a paradicsom elterjedt betegsége, amely különösen csapadékos időben lép fel. A kórokozó a termést általában nem, de a virágzatot és a növény zöld részeit fertőzi. A leveleken apró, általában kör alakú, élesen határolt, kifehéredő közepű foltok alakulnak ki, később a foltokon tűszúrásnyi pontok formájában megjelennek a gomba szaporítóképletei. A fertőzött levelek elsárgulnak és lehullanak.

A száron és a kocsányon világosszürkék és megnyúltak a foltok, közepükön szintén megtalálhatók a pontszerű fekete szaporítóképletek, a piknídiumok. Mivel a kórokozó a fertőzött részekben telel át, az elsődleges fertőzések megakadályozására legfontosabb a növénymaradványok megsemmisítése.

A kémiai védekezést június közepétől kell megkezdeni, és a paradicsomvész elleni védekezéssel együtt, a szedésig érdemes folytatni.

A paradicsomvész kezdetben kemény, barna foltokat okoz a termésen
A paradicsomvész kezdetben kemény, barna foltokat okoz a termésen
A paradicsomvész a burgonya és a paradicsom legveszélyesebb gombabetegsége. Járványszerű fertőzése csapadékos, nedves időjárásban alakul ki, amikor magas a levegő relatív páratartalma, és a hőmérséklet 13-21 °C között van. Ilyenkor néhány nap alatt megsemmisül a lombozat. A kórokozó a növény valamennyi föld feletti részét fertőzi. A levelek szélén szürkészöld, majd barnuló foltok jelennek meg, amelyek rohamosan nagyobbodnak. Száraz időben a foltok elhalnak, nedves időben vizenyősek. A levél fonákán fehér penészbevonatként megjelennek a kórokozó szaporítóképletei. A paradicsom szárán szabálytalan alakú, barnás, besüppedő foltok, a virágzaton virágpusztulás, és emiatt a kötődés elmaradása jelzi a betegséget. Járványszerű fellépésekor a paradicsomtövek leforrázottnak látszanak. A termésen barnás, kezdetben kemény, később meglágyuló, rothadó foltok formájában látható a károsítása.

Meleg, esős időben a betegség nagyon gyorsan terjed. A nagymértékű fertőzés a paradicsomon augusztus-szeptemberben szokott bekövetkezni.

A kórokozó általában az elszáradt szárrészeken és a fertőzött terméseken telel át. Mindig tartsuk szárazon a paradicsomtövek föld feletti részeit és csak óvatosan öntözzünk, alulról. Kezdődő fertőzéskor szedjük le és semmisítsük meg a beteg növényi részeket. Kezdjük el idejében a gombaölő szerrel való rendszeres permetezést.

Vírusbetegségek

A paradicsom több vírusra is fogékony. Egyik legveszélyesebb vírusa a dohány mozaik vírus, amely a levelek mozaikszerű foltosodását okozza. A fertőzés már palántakorban bekövetkezhet, a beteg növények virágaik egy részét elrúgják, csak kevés és gyenge minőségű bogyó terem rajtuk. A vírus mechanikailag átvihető egyik növényről a másikra. A dohány mozaik vírus leggyakrabban más vírusokkal együtt jelenik meg.

A dohány mozaik vírussal fertőzött töveket gyorsan távolítsuk el
A dohány mozaik vírussal fertőzött töveket gyorsan távolítsuk el

A dohány mozaik vírusnál kisebb jelentőségű a sztolbur mikoplazma, amely egyes években súlyos kárt idézhet elő. A beteg növények levelei elkeskenyednek, sodródnak és a fonákukon pirosas elszíneződés látható. Az egész paradicsomtő bokros növésű lesz. Az ilyen tövek termése fás és íztelen.

A vírusos betegségek tüneteit mutató növényeket el kell távolítani az állományból és megsemmisíteni.

Rendszeresen irtsuk a gyomnövényeket is, különösen az acatot, a mezei katángot és az apró szulákot, mert gazdanövényei a paradicsom vírusainak. Emellett rendszeresen védekezzünk a levéltetvek és a kabócák ellen, amelyek a vírusokat egyik növényről a másikra hordják.

Szívó és rágó rovarok

A paradicsom levéltetű kártevői közül a zöld őszibarack-levéltetű és a fekete répalevéltetű a két legveszélyesebb faj. A levéltetvek a leveleken, levélnyeleken, hajtásokon, virágkocsányokon szívogatnak, ennek következtében a virágok lehullanak. Mint vírusterjesztők is nagy veszélyt jelentenek. Évente több nemzedékük fejlődik ki.

A kiültetett paradicsomtöveken figyeljük a levéltetvek betelepülő példányainak megjelenését. Amint az első egyedeiket látjuk, vírusterjesztésük megelőzése érdekében levéltetűölő szerrel permetezzünk ellenük. A védekezést néhányszor meg kell ismételni.

A burgonyabogár lárvája lassabban fejlődik a paradicsom levelén, mint a burgonyán vagy a tojásgyümölcsön
A burgonyabogár lárvája lassabban fejlődik a paradicsom levelén, mint a burgonyán vagy a tojásgyümölcsön
A kipalántázott fiatal növényeket meg kell védeni a burgonyabogár kártétele ellen is. Ez a közismert kártevő igen veszélyes ellensége a paradicsomnak is. A 0,9-1,2 cm-es, élénksárga színű bogár domború hátán 5-5 fekete csík látható, amelyekről könnyű felismerni. Lárvája pirosas, narancssárga színű, oldalán két fekete szemölcssorral. A lárvák és kifejlett bogarak táplálkozásuk során a leveleket hámozgatják, akár tarrágást is okozhatnak, ha tömegesen fordulnak elő. A burgonyabogár legjobb táplálékát a burgonya és a tojásgyümölcs levelei jelentik, azonban számos, a burgonyafélék családjába tartozó növényfajt is károsíthat. A paradicsom csak átmeneti táplálék számára, mivel azon lassabban fejlődik, így kevesebb egyede tud teljes mértékben kifejlődni.

Az ellenük való kémiai védekezés a bogarak hosszú élettartalma, két nemzedékük összeolvadása, valamint a növényvédő szerekkel szembeni ellenállóságuk miatt nem könnyű feladat.

Az egy alkalommal végzett kezelés – a szerek hatásmechanizmusából adódóan – ugyanis nem képes az összes fejlődési alakot (tojást, lárvát, imágót) egyszerre elpusztítani.

Az áttelelő bogarak tömeges megjelenésekor, valamint a fiatal lárvák tömeges előfordulásakor kell védekezni, és ezt szükség szerint meg kell ismételni. Engedélyezett készítmények: Aza 26 EC, Azatin EC, Neemazal-T/S.

A kétfoltos takácsatka a paradicsomon kívül az uborkát, a paprikát, a babot és a zellert is károsíthatja. A lárvák, nimfák és a kifejlett egyedek egyaránt károsítanak szívogatásukkal. A megtámadott levelek az érzugokból kiindulva sárgulnak, majd elszáradnak és lehullanak. A levelek fonákán finom szövedék és lárvabőrök láthatók. A kémiai védekezést a kártevők tömeges elszaporodása előtt kell megkezdeni, és a permetezést legalább egy alkalommal tanácsos megismételni. A rendszeres növényápolás és a gyomtalanítás gátolja az atkák elszaporodását.

Zöld vándorpoloska lárvája
Zöld vándorpoloska lárvája
A zöld vándorpoloska 2002-es első hazai megjelenését követően mára mindenhol számolhatunk károsításával, és ez a vándorpoloska a kiskertek egyik legnagyobb ellenségévé vált.

Polifág kártevő, azaz zöldségeken, gyümölcsökön, dísz- és gabonanövényeken egyaránt károsít szívogatásával.

Kellemetlen szagú váladékot is kibocsát a bűzmirigyeiből, így védekezik az őt ért támadás esetén. Délről, a mediterrán térségből érkezett, és a kedvező életkörülményeknek köszönhetően rövid idő alatt megtelepedett hazánkban. A kezdetben fekete alapon fehér pontokkal díszített lárvák, valamint a fokozatosan kizöldülő színű, kifejlett egyedek nagy tömegben képesek ellepni a növényeket. Szívogatása során a növekvő hajtásokat, terméseket részesíti előnyben. Zöldségnövényekben tetemes kárt tud okozni, a megtámadott növény a szúrások nyomán megbarnul, majd megrohad, végül elszárad.

A zöld vándorpoloska imágó alakban telel, évente két nemzedéke fejlődik
A zöld vándorpoloska imágó alakban telel, évente két nemzedéke fejlődik
A kifejlett rovar körülbelül 1 cm hosszú, színe élénkzöld. Fejlődése során öt lárvastádium különíthető el. A lárvák színe a fejlődési állapotuk függvényében a feketétől a zöldig változik. Hazánkban évente 2 nemzedéke fejlődik ki, és az imágók telelnek át védett helyeken.

Kisebb kertekben a poloskák száma begyűjtéssel és megsemmisítésükkel csökkenthető, a kárt pedig csalinövények (babfélék, búza) ültetésével, védőháló kifeszítésével (a növényállomány köré), illetve a több méretben kapható gyümölcsháló-védőzsákokkal szoríthatjuk vissza.

A kémiai védekezésnél az adott kultúrában, például levéltetvek ellen engedélyezett rovarölő szerek közül választhatunk (pl. Karate Zeon 5 CS). Fontos, hogy minden esetben figyeljünk a csomagoláson jelzett élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására! A védekezést nehezíti, hogy a termésérés, a szedés időszakában is tömegesen jelen vannak a poloskák.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.