0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Rosszul adták be a vakcinát, elpusztultak az állatok

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint Vietnam illetékesei megállapították az afrikai sertéspestis elleni új vakcina beadása után elpusztult sertések elhullásának okát. A vietnámi tisztviselők jelentése alapján közölték, hogy a sertéspusztulás „az irányelveknek meg nem felelő vakcinázási eljárások” miatt következett be.

A Reuters augusztus 24-én jelentette, hogy

Vietnámban egy körülbelül 600-as sertésállomány „tucatjai” pusztultak el Vietnámban, miután megkapták a NAVET-ASFVAC nevű, afrikai sertéspestis elleni vakcinát.

Ezt az oltóanyagot az USDA Mezőgazdasági Kutatóintézete (ARS) fejlesztette ki a NAVETCO nevű magáncéggel 2020 óta tartó, az ASP elleni oltás kutatására-fejlesztésére létrehozott együttműködésben.

A kutatóintézet szóvivője egy e-mailben közölte a Feed Strategy-vel, hogy a vietnámi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) munkatársai közvetlenül tájékoztatták az ARS-t a Binh Dinh, Phu Yen és Quang Ngai tartományokban történt közelmúltbeli sertéspusztulásokkal kapcsolatos vizsgálat eredményeiről.

„Az FVM-től kapott információk alapján megállapították, hogy a haláleseteket olyan oltási eljárások okozták, amelyek nem feleltek meg a minisztériumi irányelveknek” – mondta az ARS szóvivője. „Az USDA-ARS-hez eljuttatott információk azt is tükrözték, hogy

a vakcinázás után a sertések elhullása annak tudható be, hogy a vakcinát nem megfelelő életkorban és nem megfelelő adagolásban adták be, nem követve a szállítói utasításokat, és Vietnám Állategészségügyi Minisztériumának útmutatásait.”

A sertéspusztulás bejelentése után Vietnám ideiglenesen felfüggesztette a vakcina alkalmazását. Az elhullással kapcsolatos információk összegyűjtése után az ARS közölte, nem tudja megerősíteni, hogy a szóban forgó vakcinát az ARS fejlesztette-e ki.

Az ARS hozzátette azt is, hogy a tartományban állategészségügyi felügyelet nélkül beoltott sertésekből vett minták vizsgálati eredményei szerint, egyes sertések az ASP-vírus egy szántóföldi törzsére, a PRRS vírusára, a 2-es típusú sertés cirkovírusra, valamint egyéb kórokozókra, köztük sztreptokokkusz-ra, sztafilokokkusz-ra és E. coli-ra is pozitívnak bizonyultak

Mindezek hatására az Egyesült Államok a jövőben szigorúbb ellenőrzést vezet be a vakcinázási folyamat felett.

A vakcinázást 600 000 további adagig folytatják, hogy a védőoltás hatékonyságának értékelését elvégezhessék. Ehhez a vakcina-terjesztők Vietnámban jobban ellenőrizni akarják az oltóanyagok elosztását és felhasználását, beleértve az életkort, a beadást és az oltás körülményeit is. A Délkelet-Ázsiai országban eddig 20 településen összesen több mint 21 000 adag oltást alkalmaztak a megfelelő irányelvek betartásával.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Feed Strategy