Back to top

Rosszul adták be a vakcinát, elpusztultak az állatok

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint Vietnam illetékesei megállapították az afrikai sertéspestis elleni új vakcina beadása után elpusztult sertések elhullásának okát. A vietnámi tisztviselők jelentése alapján közölték, hogy a sertéspusztulás „az irányelveknek meg nem felelő vakcinázási eljárások” miatt következett be.

Fotó: pxhere.com
A Reuters augusztus 24-én jelentette, hogy

Vietnámban egy körülbelül 600-as sertésállomány „tucatjai” pusztultak el Vietnámban, miután megkapták a NAVET-ASFVAC nevű, afrikai sertéspestis elleni vakcinát.

Ezt az oltóanyagot az USDA Mezőgazdasági Kutatóintézete (ARS) fejlesztette ki a NAVETCO nevű magáncéggel 2020 óta tartó, az ASP elleni oltás kutatására-fejlesztésére létrehozott együttműködésben.

A kutatóintézet szóvivője egy e-mailben közölte a Feed Strategy-vel, hogy a vietnámi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) munkatársai közvetlenül tájékoztatták az ARS-t a Binh Dinh, Phu Yen és Quang Ngai tartományokban történt közelmúltbeli sertéspusztulásokkal kapcsolatos vizsgálat eredményeiről.

„Az FVM-től kapott információk alapján megállapították, hogy a haláleseteket olyan oltási eljárások okozták, amelyek nem feleltek meg a minisztériumi irányelveknek” – mondta az ARS szóvivője. „Az USDA-ARS-hez eljuttatott információk azt is tükrözték, hogy

a vakcinázás után a sertések elhullása annak tudható be, hogy a vakcinát nem megfelelő életkorban és nem megfelelő adagolásban adták be, nem követve a szállítói utasításokat, és Vietnám Állategészségügyi Minisztériumának útmutatásait.”

A sertéspusztulás bejelentése után Vietnám ideiglenesen felfüggesztette a vakcina alkalmazását. Az elhullással kapcsolatos információk összegyűjtése után az ARS közölte, nem tudja megerősíteni, hogy a szóban forgó vakcinát az ARS fejlesztette-e ki.

Fotó: pxhere.com

Az ARS hozzátette azt is, hogy a tartományban állategészségügyi felügyelet nélkül beoltott sertésekből vett minták vizsgálati eredményei szerint, egyes sertések az ASP-vírus egy szántóföldi törzsére, a PRRS vírusára, a 2-es típusú sertés cirkovírusra, valamint egyéb kórokozókra, köztük sztreptokokkusz-ra, sztafilokokkusz-ra és E. coli-ra is pozitívnak bizonyultak

Mindezek hatására az Egyesült Államok a jövőben szigorúbb ellenőrzést vezet be a vakcinázási folyamat felett.

A vakcinázást 600 000 további adagig folytatják, hogy a védőoltás hatékonyságának értékelését elvégezhessék. Ehhez a vakcina-terjesztők Vietnámban jobban ellenőrizni akarják az oltóanyagok elosztását és felhasználását, beleértve az életkort, a beadást és az oltás körülményeit is. A Délkelet-Ázsiai országban eddig 20 településen összesen több mint 21 000 adag oltást alkalmaztak a megfelelő irányelvek betartásával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Feed Strategy

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

Újabb lúdtelepen mutatták ki a madárinfluenzát Magyarországon

Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.

Ismét veszett rókát lőttek ki

Veszettséget igazolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy, a rendszeres monitoring program keretében kilőtt rókánál. A fertőzött állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisnamény község mellett ejtették el múlt héten. A járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be.

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.

A szénapárolás árnyoldala

A forró gőzzel kezelt szénában nincsenek káros mikroorganizmusok, sőt, az apró részecskéket is megköti ez az eljárás, így az asztmás lovak evés közben nem szívják be a port a tüdejükbe, és nem okoz tüneteket. Azonban egy új kutatás szerint nem olyan egészséges ez a fajta takarmány, mint gondolták.