Back to top

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.

Lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása, aminek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható
Lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása, aminek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható
Fotó: pixabay
A háztartási élelmiszerhulladékok a teljes mennyiség harmadát teszik ki, ami fejenként 65,5 kilogramm évente, tehát országos szinten összesen több mint 600 ezer tonna. Ennek a fele, vagyis körülbelül 300 ezer tonna nevezhető pazarlásnak, vagyis "elkerülhető élelmiszerhulladéknak". A másik fele nem elkerülhető élelmiszerhulladék, például zöldséghéj, csirkecsont, kávézacc. A trend javuló, 2016 és 2019 között 4 százalékot csökkent. Hamarosan a legfrissebb kutatási adatok is elérhetők lesznek a témában.

A magyar háztartások által elpazarolt évi 300 ezer tonna élelmiszer környezetterhelése megfelel 1, 96 millió tonna CO2 egyenértékes üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátásának, amely 385 ezer ember éves ÜHG- kibocsátásával egyenértékű.

Az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzései között fontos szerepet játszik az élelmiszerhulladékok visszaszorítása az élelmiszerlánc teljes hosszában, a háztartási és a kiskereskedelmi élelmiszerpazarlást pedig meg kell felezni. Az EU egyelőre kötelező adatszolgáltatást írt elő a tagállamok számára, és szakértői egyeztetések folynak a visszaszorítás lehetséges intézkedéseiről.

A kötelező adatszolgáltatást az Európai Unió és Tanács (EU) 2018/851 módosító irányelve írja elő, míg az alkalmazandó mérési módszertanokat a Bizottság (EU) 2019/1597 felhatalmazáson alapuló határozata rögzíti. Magyarország az ENSZ fenntartható fejlődési célok között nevesített szektorok vonatkozásában önálló intézkedéseket hozott. A kiskereskedelem legnagyobb szereplői számára jogszabályban rögzítették az évenkénti kötelező élelmiszerhulladék-jelentést és az élelmiszerhulladék-csökkentési terv benyújtását (2008. évi XLVI. törvény).

Több mint 800 millió ember éhezik a Földön. Valamennyien jól lakhatnának a feleslegből, de ehhez egyenlőbb hozzáférési lehetőségre és fenntarthatóbb elosztási rendszerre lenne szükség
Több mint 800 millió ember éhezik a Földön. Valamennyien jól lakhatnának a feleslegből, de ehhez egyenlőbb hozzáférési lehetőségre és fenntarthatóbb elosztási rendszerre lenne szükség
Fotó: pixabay
Az EU jogszabályi változásának megfelelően (a Bizottság (EU) 2021/382 módosító rendelete) további módosítások történtek a hazai élelmiszerlánc törvényben (2008. évi XLVI. törvény), amelynek köszönhetően lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása. Ennek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható.

A háztartások élelmiszerpazarlását természetesen nem lehet jogszabályi előírásokon keresztül csökkenteni, ezért itt a szemléletformálás eszközeit alkalmazzák,

amelyek terén kiemelkedő szerepet játszik a Nébih 2016 óta működő Maradék nélkül (maradeknelkul.hu) élelmiszerpazarlás-csökkentési társadalmi programja, valamint oktatási programja (nebihoktatas.hu), amely a gyerekeket és rajtuk keresztül a szülőket is célozza.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Intelligens permetezés Európában

Az idei SIMA kiállításon mutatta be Európában a John Deere a növényvédő permetezőgépeihez kifejlesztett See & Spray funkciót. A gépeket az amerikai vállalat hollandiai gyárában, Horstban gyártják.