Back to top

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Szeptember utolsó napjaiban ősziesre fordult az időjárás. A nappali maximum hőmérsékletek már nem érik el a 20 °C-ot, éjszakánként pedig az égbolt borultságától függően akár néhány fokosra is lehűlhet a levegő. Az utóbbi időszakban országszerte gyakran esett csapadék, néhány millimétertől a jelentősebb mennyiségekig mindenre volt példa.

A rovarkártevők aktivitása a lehűlés miatt minimálisra csökkent,

a rothadásos megbetegedések viszont megállíthatatlanul terjednek. A talajok vízkészlete a gyakori esőktől fokozatosan töltődik, de ez inkább csak a felső talajrétegre értendő.

A meztelencsigák az alacsonyabb hőmérséklet ellenére igen tevékenyek
A meztelencsigák az alacsonyabb hőmérséklet ellenére igen tevékenyek
Az alma és a körte, valamint a birs betakarítása folyamatosan halad. Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly már hetek óta nem rajzik, a fertőzött gyümölcsökben viszont még aktívan táplálkoznak a fejlett lárvastádiumú hernyók. A sebzések és berágások nyomán továbbra is gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Ugyanez mondható el a még érő és szüretelésre váró, késői szilvafajtákról, itt a csapadéktól megduzzadó gyümölcsök felrepedése a tipikus tünet. A meztelencsigák az alacsonyabb hőmérséklet ellenére igen tevékenyek, dézsmálják a lehullott gyümölcsöt, próbálják behozni a lemaradást, melyet a nyári szárazság és hőség okozott.

Folyamatosan érnek a különböző diófajták.

A korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a nyugati dióburok-fúróléggyel fertőzött termés,

ez talán a nyári aszályra és hőségre vezethető vissza. Megfigyelhető viszont a fertőzött gyümölcsburok rothadása, amit elősegít a gyakori csapadék és a szeptemberben tapasztalt baktériumos eredetű megbetegedés. A beteg termést lehetőség szerint azonnal távolítsuk el a fa alól, még mielőtt a buroklégylárvák elhagynák a diót.

A szőlő betakarítása egyre sürgetővé vált, mert a gyakori esők nyomán erősödött a termés botrítiszes megbetegedése. Az esőktől megduzzadt és elvékonyodott bogyók kiváló táptalajként szolgálnak a kórokozónak, a penészes fürtök pedig rontják a must minőségét. Az őszi peronoszpóra- és lisztharmatfertőzési hullám az alacsony hőmérséklet miatt megállt, a beérett lisztharmat áttelelő szaporítóképlete viszont bemosódott a szőlő fás részeinek a kérge közé, ezért a leszüretelt ültetvények őszi lemosó permetezése már időszerű feladat.

Az alacsonyabb hőmérséklet hatására megkezdődött a kifejlett zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák vándorlása,

telelőhely-keresése. A lakások ajtajait, ablakait ezért tartsuk folyamatosan zárva, mert a legkisebb résen is bejutnak a fűtött helyiségekbe.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.