0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Az ötéves lovak kategóriájában Mia Niana nyergében Burucs Borbála, a hatéves lovaknál Lady in Red és Budai Virág párosa remekelt és zárta győzelemmel a szombaton kezdődő döntők sorát. Vasárnap a gyermek GP-n Bodnár Annabell és szürkéje, Lay Your Love On Z nyert, U25-ös kategóriában pedig Kiss Lizanna, Cloé nevű saját tenyésztésű lovukkal. A felnőttek 150 centiméterre kiírt döntőjében a rendkívül fiatal ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal, míg az amatőrök 32 fős mezőnyében Bohák-Debreczeni Éva. Az amatőr GP győztesével beszélgettünk.

Gratulálok a győzelmedhez, ez hányadik GP-takarót jelentette neked?

Köszönöm, ez volt a harmadik amatőr GP-győzelmem. Először 2018-ban Kecskeméten nyertem Kerítővel, tavaly és most pedig Budapesten Cortezzel sikerült.

Emlékszem a halasi ob-győzelmedre, az akkor óriási öröm volt. Azóta eltelt egy kis idő, most másik lóval nyertél. Mi történt az elmúlt időszakban veled?

A halasi ob-győzelem még 2017-ben volt. Nagy öröm volt, mert az akkori lovammal, Baby Queennel már másodszor tudtunk nyerni. Ráadásul az volt a ló utolsó szezonja, mivel már tizenhat éves elmúlt.

Szépen tudtuk befejezni a közösen töltött hét évet. Azóta már eltelt lassan öt év.

Folyamatosan lovagoltam, de nem volt olyan lovam, ami igazán passzolt volna hozzám, és 2020-ban született meg a kisfiam is. Tavaly kezdtem versenyezni Cortezzel, akivel viszont hamar megtaláltuk az összhangot. Tavaly második lett az amatőr országos bajnokságon és idén is nagyon sok jó pályát ment már.

Hosszú ideje Göttler Vilmossal készülsz a versenyekre, hány lovad van jelenleg?

Most Gödöllőn, a Vági Díjlovas Centrumban készülök a versenyekre. Az edzőm már tizenhárom éve Magyarország egyik legjobb szakembere, Göttler Vilmos; vele készülök a hétköznapokon és a versenyeken is. Sok lóval versenyeztem már az elmúlt években, és mindig sikerült megta­lálnom velük a megfelelő edzési módszert. Úgy látom, hogy ennyi idő után is rengeteg újat tanulok tőle, nagyon maximalista.

Jelenleg két lóval készülök, az egyik Cortez, akivel a GP-t nyertem.

Ő idén volt kilencéves, a legjobb korban van és most már elég rutinos is. A másik lovam az ötéves Malle Babbe F, vele idén kezdünk versenyezni. Még nagyon rutintalan, sokat kell még dolgozni vele, de ígéretesen kezdett.

Az amatőr státusz sokszor, sok fórumon szoba kerül. Mi a véleményed a mostani rendszerről?

Sokszor változott az utóbbi időben, úgy érzem, hogy én mindig tudtam alkalmazkodni a szabályokhoz. Idén ez volt az első amatőrverseny, amiben indultam. Nekem most az okozta a nehézséget, hogy az ob 120-125 cm-es magasságon van, de év közben a minősítőversenyeken az amatőr számok csak 110 cm-es magasságon zajlanak. Ez nem könnyű, mert az amatőrök számára kiírt versenyeken gyakorlatilag nem is lehet minősülni az ob-ra. Ez egy picit nehezített a dolgon. Én most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a lovam már van annyira rutinos és a képessége is megvan hozzá, hogy magasabb pályán versenyezzen, így nem okozott gondot a minősülés.

Úgy gondolom, hogy nehéz igazságot tenni az amatőrversenyek terén, hiszen eb-ben a kategóriában nagyon eltérő a versenyzők lehetősége mind a lovak, mind pedig a lovakkal töltött idő terén.

Nekem is volt olyan időszak, amikor a munka vagy akár a család miatt kevesebb idő jutott a lovaglásra. Ez nyilván meglátszik az eredményeken is.

Hogyan értékeled a mostani győzelmed es a budapesti versenyt?

Nem így terveztem a hétvégét, sajnos nem lovagoltam jól a GP előtti pénteken. Ezért nem is indultam szombaton. Szerencsére vasárnap a lovam is nagyon jól ment és én is jól tudtam lovagolni, így nagyon örültem a sikernek.

A budapesti versenyek mindig nagyon jók, szinte minden alkalommal ott vagyok. Egyrészt közel van hozzánk, másrészt mindig magas színvonalú a szervezés és a körülmények is nagyon jók, amióta felújították a Nemzeti Lovardát. Nagyon szeretem, hogy mindig pontosan kezdik a versenyszámokat, minimális a csúszás, így jól lehet tervezni a melegítést.

A pályák talaja kifogástalan, és jó, hogy több helyen is van lehetőségünk melegíteni.

Így még sok induló esetén sincs tömeg a melegítőpályán, és az időjáráshoz is könnyen tudunk alkalmazkodni.

Mik a terveid az év hátralevő részére?

Idén még az amatőr ob-ra szeretnék elmenni és ott minél jobb eredményt elérni. Utána a regionális bajnokságon tervezem az indulást, ahol megpróbálom a felnőtt kategóriát. Ezután kap egy kis pihenőt Cortez, és jöhetnek a fedeles versenyek.

Forrás: Pegazus