Back to top

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Az U25 korosztályos GP mezőnye
Az U25 korosztályos GP mezőnye
Fotó: Hajdu Krisztina
Az ötéves lovak kategóriájában Mia Niana nyergében Burucs Borbála, a hatéves lovaknál Lady in Red és Budai Virág párosa remekelt és zárta győzelemmel a szombaton kezdődő döntők sorát. Vasárnap a gyermek GP-n Bodnár Annabell és szürkéje, Lay Your Love On Z nyert, U25-ös kategóriában pedig Kiss Lizanna, Cloé nevű saját tenyésztésű lovukkal. A felnőttek 150 centiméterre kiírt döntőjében a rendkívül fiatal ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal, míg az amatőrök 32 fős mezőnyében Bohák-Debreczeni Éva. Az amatőr GP győztesével beszélgettünk.

Gratulálok a győzelmedhez, ez hányadik GP-takarót jelentette neked?

Köszönöm, ez volt a harmadik amatőr GP-győzelmem. Először 2018-ban Kecskeméten nyertem Kerítővel, tavaly és most pedig Budapesten Cortezzel sikerült.

A felnőtt GP-ben ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal
A felnőtt GP-ben ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal
Fotó: Hajdu Krisztina

Emlékszem a halasi ob-győzelmedre, az akkor óriási öröm volt. Azóta eltelt egy kis idő, most másik lóval nyertél. Mi történt az elmúlt időszakban veled?

A halasi ob-győzelem még 2017-ben volt. Nagy öröm volt, mert az akkori lovammal, Baby Queennel már másodszor tudtunk nyerni. Ráadásul az volt a ló utolsó szezonja, mivel már tizenhat éves elmúlt.

Szépen tudtuk befejezni a közösen töltött hét évet. Azóta már eltelt lassan öt év.

Folyamatosan lovagoltam, de nem volt olyan lovam, ami igazán passzolt volna hozzám, és 2020-ban született meg a kisfiam is. Tavaly kezdtem versenyezni Cortezzel, akivel viszont hamar megtaláltuk az összhangot. Tavaly második lett az amatőr országos bajnokságon és idén is nagyon sok jó pályát ment már.

Bohák-Debreczeni Éva, az amatőr GP győztese
Bohák-Debreczeni Éva, az amatőr GP győztese
Fotó: Hajdu Krisztina

Hosszú ideje Göttler Vilmossal készülsz a versenyekre, hány lovad van jelenleg?

Most Gödöllőn, a Vági Díjlovas Centrumban készülök a versenyekre. Az edzőm már tizenhárom éve Magyarország egyik legjobb szakembere, Göttler Vilmos; vele készülök a hétköznapokon és a versenyeken is. Sok lóval versenyeztem már az elmúlt években, és mindig sikerült megta­lálnom velük a megfelelő edzési módszert. Úgy látom, hogy ennyi idő után is rengeteg újat tanulok tőle, nagyon maximalista.

Jelenleg két lóval készülök, az egyik Cortez, akivel a GP-t nyertem.

Ő idén volt kilencéves, a legjobb korban van és most már elég rutinos is. A másik lovam az ötéves Malle Babbe F, vele idén kezdünk versenyezni. Még nagyon rutintalan, sokat kell még dolgozni vele, de ígéretesen kezdett.

A felnőtt GP mezőnye
A felnőtt GP mezőnye

Az amatőr státusz sokszor, sok fórumon szoba kerül. Mi a véleményed a mostani rendszerről?

Sokszor változott az utóbbi időben, úgy érzem, hogy én mindig tudtam alkalmazkodni a szabályokhoz. Idén ez volt az első amatőrverseny, amiben indultam. Nekem most az okozta a nehézséget, hogy az ob 120-125 cm-es magasságon van, de év közben a minősítőversenyeken az amatőr számok csak 110 cm-es magasságon zajlanak. Ez nem könnyű, mert az amatőrök számára kiírt versenyeken gyakorlatilag nem is lehet minősülni az ob-ra. Ez egy picit nehezített a dolgon. Én most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a lovam már van annyira rutinos és a képessége is megvan hozzá, hogy magasabb pályán versenyezzen, így nem okozott gondot a minősülés.

Úgy gondolom, hogy nehéz igazságot tenni az amatőrversenyek terén, hiszen eb-ben a kategóriában nagyon eltérő a versenyzők lehetősége mind a lovak, mind pedig a lovakkal töltött idő terén.

Nekem is volt olyan időszak, amikor a munka vagy akár a család miatt kevesebb idő jutott a lovaglásra. Ez nyilván meglátszik az eredményeken is.

A hatéves lovak versenyét Lady in Red nyerte Budai Virággal
A hatéves lovak versenyét Lady in Red nyerte Budai Virággal

Hogyan értékeled a mostani győzelmed es a budapesti versenyt?

Nem így terveztem a hétvégét, sajnos nem lovagoltam jól a GP előtti pénteken. Ezért nem is indultam szombaton. Szerencsére vasárnap a lovam is nagyon jól ment és én is jól tudtam lovagolni, így nagyon örültem a sikernek.

A budapesti versenyek mindig nagyon jók, szinte minden alkalommal ott vagyok. Egyrészt közel van hozzánk, másrészt mindig magas színvonalú a szervezés és a körülmények is nagyon jók, amióta felújították a Nemzeti Lovardát. Nagyon szeretem, hogy mindig pontosan kezdik a versenyszámokat, minimális a csúszás, így jól lehet tervezni a melegítést.

A pályák talaja kifogástalan, és jó, hogy több helyen is van lehetőségünk melegíteni.

Így még sok induló esetén sincs tömeg a melegítőpályán, és az időjáráshoz is könnyen tudunk alkalmazkodni.

Mik a terveid az év hátralevő részére?

Idén még az amatőr ob-ra szeretnék elmenni és ott minél jobb eredményt elérni. Utána a regionális bajnokságon tervezem az indulást, ahol megpróbálom a felnőtt kategóriát. Ezután kap egy kis pihenőt Cortez, és jöhetnek a fedeles versenyek.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

Egy küzdelmes év bajnokavatója

Pellérden rendezte a távlovas szakág az évadzáró közgyűlését, és ott tartottuk a 2022-es év bajnokavatóját is. Szép számban voltak jelen versenyzők, segítők, családtagok, de eljöttek a szakági bírók, állatorvosok is.

Munka- és hobbilónak, sőt hippoterápiára is alkalmas

A Vas megyei Répcelakon élő Pap György gyerekkorában a téesz igáslovai mellett szívta magába a lovak szeretetét. 1986 óta tart saját lovakat; kezdetben magyar hidegvérű fajtát tenyésztett, az utóbbi öt évben váltott át a muraközire.

Nemzetközi verseny a fiatal szakképzett szakemberekért

Napjaink gazdasági helyzetében még inkább felértékelődik a képzett szakemberek jelentősége. A különféle szakmákban való kiteljesedéshez remek lehetőséget nyújtanak a kétévente induló Euroskills és a Wordskills nemzetközi versenyek megmérettetései, amik nemcsak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, de egy életre szóló élményt is nyújtanak a résztvevőknek.

Egy igazán különleges ember – Rodolpho Riskalla paralimpikon

Rodolpho Riskalla paralimpiai ezüst­érmes díjlovas látogatott el Magyarországra, Pilisjászfalura az Unikornis Lovardába Arie Yom-Tov meghívására motivációs előadást tartani.

50 éve alapították hazánk első nemzeti parkját

1973-ban alakult meg hazánk első nemzeti parkja, a terület egyedülálló természeti, illetve néprajzi értékeinek megőrzése és védelme céljából. A Hortobágyi Nemzeti Park létrehozását segítette a kormányzathoz benyújtott "Pro Natura" memorandum, amelyet 21 nemzetközi hírű tudós aláírásával hitelesített.

Jelentkezni lehet az elismert mezőgazdasági újságíró képzésre

Már lehet jelentkezni a British Guild of Agricultural Journalists 2023. évi képzésére, ezzel megkezdődött a tehetséges újságírók következő generációjának idei toborzása.

Több mint 16.000 középiskolás közül került ki a Nagy Diák Agrárteszt 2. győztese

Rédler Zalán, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium diákja volt az egyetlen, aki hibátlanul teljesítette a MATE támogatásával megvalósuló Nagy Diák Agrárteszt 2. döntőjét, így kerülhetett fel a dobogó legfelső fokára. A fiatal tehetség a hétköznapokban papagájokkal foglalkozik, így nem áll tőle messze a takarmányozás sem.

Borjak, bárányok, csikók: indul az ellési szezon Hortobágyon

Megkezdődött az ellési szezon a Hortobágyon; ezekben a napokban születnek a szürke marhák borjai és a merinói juhok bárányai, február első napjaiban pedig megkezdődik a csikók születése is - közölte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kedden az MTI-vel.