Back to top

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Az U25 korosztályos GP mezőnye
Az U25 korosztályos GP mezőnye
Fotó: Hajdu Krisztina
Az ötéves lovak kategóriájában Mia Niana nyergében Burucs Borbála, a hatéves lovaknál Lady in Red és Budai Virág párosa remekelt és zárta győzelemmel a szombaton kezdődő döntők sorát. Vasárnap a gyermek GP-n Bodnár Annabell és szürkéje, Lay Your Love On Z nyert, U25-ös kategóriában pedig Kiss Lizanna, Cloé nevű saját tenyésztésű lovukkal. A felnőttek 150 centiméterre kiírt döntőjében a rendkívül fiatal ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal, míg az amatőrök 32 fős mezőnyében Bohák-Debreczeni Éva. Az amatőr GP győztesével beszélgettünk.

Gratulálok a győzelmedhez, ez hányadik GP-takarót jelentette neked?

Köszönöm, ez volt a harmadik amatőr GP-győzelmem. Először 2018-ban Kecskeméten nyertem Kerítővel, tavaly és most pedig Budapesten Cortezzel sikerült.

A felnőtt GP-ben ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal
A felnőtt GP-ben ifj. Szuhai Gyula győzött Perthy Jacksonnal
Fotó: Hajdu Krisztina

Emlékszem a halasi ob-győzelmedre, az akkor óriási öröm volt. Azóta eltelt egy kis idő, most másik lóval nyertél. Mi történt az elmúlt időszakban veled?

A halasi ob-győzelem még 2017-ben volt. Nagy öröm volt, mert az akkori lovammal, Baby Queennel már másodszor tudtunk nyerni. Ráadásul az volt a ló utolsó szezonja, mivel már tizenhat éves elmúlt.

Szépen tudtuk befejezni a közösen töltött hét évet. Azóta már eltelt lassan öt év.

Folyamatosan lovagoltam, de nem volt olyan lovam, ami igazán passzolt volna hozzám, és 2020-ban született meg a kisfiam is. Tavaly kezdtem versenyezni Cortezzel, akivel viszont hamar megtaláltuk az összhangot. Tavaly második lett az amatőr országos bajnokságon és idén is nagyon sok jó pályát ment már.

Bohák-Debreczeni Éva, az amatőr GP győztese
Bohák-Debreczeni Éva, az amatőr GP győztese
Fotó: Hajdu Krisztina

Hosszú ideje Göttler Vilmossal készülsz a versenyekre, hány lovad van jelenleg?

Most Gödöllőn, a Vági Díjlovas Centrumban készülök a versenyekre. Az edzőm már tizenhárom éve Magyarország egyik legjobb szakembere, Göttler Vilmos; vele készülök a hétköznapokon és a versenyeken is. Sok lóval versenyeztem már az elmúlt években, és mindig sikerült megta­lálnom velük a megfelelő edzési módszert. Úgy látom, hogy ennyi idő után is rengeteg újat tanulok tőle, nagyon maximalista.

Jelenleg két lóval készülök, az egyik Cortez, akivel a GP-t nyertem.

Ő idén volt kilencéves, a legjobb korban van és most már elég rutinos is. A másik lovam az ötéves Malle Babbe F, vele idén kezdünk versenyezni. Még nagyon rutintalan, sokat kell még dolgozni vele, de ígéretesen kezdett.

A felnőtt GP mezőnye
A felnőtt GP mezőnye

Az amatőr státusz sokszor, sok fórumon szoba kerül. Mi a véleményed a mostani rendszerről?

Sokszor változott az utóbbi időben, úgy érzem, hogy én mindig tudtam alkalmazkodni a szabályokhoz. Idén ez volt az első amatőrverseny, amiben indultam. Nekem most az okozta a nehézséget, hogy az ob 120-125 cm-es magasságon van, de év közben a minősítőversenyeken az amatőr számok csak 110 cm-es magasságon zajlanak. Ez nem könnyű, mert az amatőrök számára kiírt versenyeken gyakorlatilag nem is lehet minősülni az ob-ra. Ez egy picit nehezített a dolgon. Én most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a lovam már van annyira rutinos és a képessége is megvan hozzá, hogy magasabb pályán versenyezzen, így nem okozott gondot a minősülés.

Úgy gondolom, hogy nehéz igazságot tenni az amatőrversenyek terén, hiszen eb-ben a kategóriában nagyon eltérő a versenyzők lehetősége mind a lovak, mind pedig a lovakkal töltött idő terén.

Nekem is volt olyan időszak, amikor a munka vagy akár a család miatt kevesebb idő jutott a lovaglásra. Ez nyilván meglátszik az eredményeken is.

A hatéves lovak versenyét Lady in Red nyerte Budai Virággal
A hatéves lovak versenyét Lady in Red nyerte Budai Virággal

Hogyan értékeled a mostani győzelmed es a budapesti versenyt?

Nem így terveztem a hétvégét, sajnos nem lovagoltam jól a GP előtti pénteken. Ezért nem is indultam szombaton. Szerencsére vasárnap a lovam is nagyon jól ment és én is jól tudtam lovagolni, így nagyon örültem a sikernek.

A budapesti versenyek mindig nagyon jók, szinte minden alkalommal ott vagyok. Egyrészt közel van hozzánk, másrészt mindig magas színvonalú a szervezés és a körülmények is nagyon jók, amióta felújították a Nemzeti Lovardát. Nagyon szeretem, hogy mindig pontosan kezdik a versenyszámokat, minimális a csúszás, így jól lehet tervezni a melegítést.

A pályák talaja kifogástalan, és jó, hogy több helyen is van lehetőségünk melegíteni.

Így még sok induló esetén sincs tömeg a melegítőpályán, és az időjáráshoz is könnyen tudunk alkalmazkodni.

Mik a terveid az év hátralevő részére?

Idén még az amatőr ob-ra szeretnék elmenni és ott minél jobb eredményt elérni. Utána a regionális bajnokságon tervezem az indulást, ahol megpróbálom a felnőtt kategóriát. Ezután kap egy kis pihenőt Cortez, és jöhetnek a fedeles versenyek.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

A legkiválóbbakat díjazták

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kezdeményezte a Több zöld várost Európának hároméves népszerűsítő programot, melyhez hazánk 2021-ben kapcsolódott. Ezzel több európai ország között Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy együttműködjön és támogassa a szakmán belüli párbeszédet a zöldfelület szerepének fontosságáról. A program hazai felvállalója a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lett.

Szállítási támogatás, előlegkifizetés, kárenyhítés

A tervek szerint október 3-9. között lehet majd benyújtani a kérelmeket a tömegtakarmányok szállítási költségeinek támogatására. Az aszálykárok enyhítését szolgáló intézkedés részleteiről a Magyar Államkincstár tájékoztatott.

Az olimpiai szereplés a hosszútávú célja a magyar díjugratóknak

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke a közmédiának kijelentette: a díjugratóknál be kellett fejezniük az önámítást, hogy a válogatottnak legyen esélye kijutni a 2024-es párizsi olimpiára.

XVI. Bükkösd Kupa

Augusztus első hétvégéjén zajlott a XVI. Bükkösd Kupa. A versenyzői létszám a megszokotthoz képest kicsi volt, a nagy hőségben sokan nem vállalták a versenyzést, ennek ellenére jó hangulatú volt a két nap, befutóval megemelve a verseny érzetét.