Back to top

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Fotó: BASF
Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingvezetőjének köszöntőjét követően Korda Gabriella kampánymenedzser elmondta, hogy a BASF nemzetközi Biggest Job on Earth kampányát Magyarországon speciális formában, a tanároknak készült akkreditált tananyag kifejlesztésével valósítják meg.

Három területre készítettek tananyagot, az egyik általánosságban mutatja be a mezőgazdaságot, a másik a talajjal foglalkozik, a harmadik pedig a kenyér útját követi végig.

Kifejlesztésükben Polgárné Balogh Eszter agrármérnök-mérnöktanár működött közre és ő tartja az online kurzusokat is. Az akkreditált képzést eddig 49 településről 70 tanár végezte el. Ők segédanyagokat, óraterveket, prezentációkat is kapnak, hogy minél élvezetesebben vezethessék be a gyerekeket a mezőgazdaság világába. Kicsit nagyobbak érdeklődhetnek Winkler Róbert videója iránt, amiben egy szarvasmarhatartó családi gazdaságba tett látogatását követhetik nyomon. Az iskolákban plakátokkal hívják fel a figyelmet a lehetőségre, szeretnék tájékoztatni a szülőket és újabb tanárokat bevonni a programba.

Fotó: BASF
A megszerzett háttértudást és a kilenc kidolgozott óratervet osztályfőnöki órán vagy tematikus heteken használják a tanárok.

Kerekasztal-beszélgetésen Benkő András, a BASF termékmenedzsere a kampány hátteréről is beszélt. Igyekeztek madártávlatból rálátást adni arra, mennyi ráfordítás, energia, adott esetben lemondás árán jut el az egészséges élelmiszer a termelőtől a fogyasztóig. Manapság a szélsőséges időjárás és a nehezedő gazdasági körülmények miatt egyre hatékonyabban kell gazdálkodni, amihez korszerű gépeket, technológiákat használnak a termelők. Ehhez folyamatosan képezniük is kell magukat, ezért is lett a tananyag címe a Földigilisztától a műholdig, avagy a korszerű növénytermesztés. Erőfeszítéseiket azonban a társadalom nem becsüli meg, mert nincsenek tisztában a mezőgazdasági munkák összetettségével, a természeti folyamatokkal.

Jövőre a BASF online tanulmányi versenyt is rendez az osztályok között, a győztesek ellátogathatnak egy igazi gazdaságba, és saját szemükkel láthatják azokat a dolgokat, amikről év közben tanultak. Pályaorientációs programra is készül a BASF Hungária Kft., aminek Gumicsizma és okostraktor lesz a címe, és a mezőgazdaságot vonzó karrierlehetőségként mutatják be.

Fotó: BASF
A Pano Pékségben az alapító tulajdonos Mester Miklós kalauzolta az újságírókat. Nagyon egyszerű gondolat alapozta meg az 500 millió forintos beruházást:

lisztből, vízből és kovászból ipari méretekben, automatizáltan is lehet kenyeret sütni.

Ehhez német gépeket szereztek be és csak ötféle 75 dekagrammos kenyeret sütnek. Jelenleg naponta 1200 készül, mindössze három alkalmazottal és egy műszakban. Az üzemben nagy méretben képesek végigcsinálni a kis pékségek műveletsorát: dagasztás, kelesztés, darabolás, pihentetés, formázás és a többi.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/BASF

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.