0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketingvezetőjének köszöntőjét követően Korda Gabriella kampánymenedzser elmondta, hogy a BASF nemzetközi Biggest Job on Earth kampányát Magyarországon speciális formában, a tanároknak készült akkreditált tananyag kifejlesztésével valósítják meg.

Három területre készítettek tananyagot, az egyik általánosságban mutatja be a mezőgazdaságot, a másik a talajjal foglalkozik, a harmadik pedig a kenyér útját követi végig.

Kifejlesztésükben Polgárné Balogh Eszter agrármérnök-mérnöktanár működött közre és ő tartja az online kurzusokat is. Az akkreditált képzést eddig 49 településről 70 tanár végezte el. Ők segédanyagokat, óraterveket, prezentációkat is kapnak, hogy minél élvezetesebben vezethessék be a gyerekeket a mezőgazdaság világába. Kicsit nagyobbak érdeklődhetnek Winkler Róbert videója iránt, amiben egy szarvasmarhatartó családi gazdaságba tett látogatását követhetik nyomon. Az iskolákban plakátokkal hívják fel a figyelmet a lehetőségre, szeretnék tájékoztatni a szülőket és újabb tanárokat bevonni a programba.

A megszerzett háttértudást és a kilenc kidolgozott óratervet osztályfőnöki órán vagy tematikus heteken használják a tanárok.

Kerekasztal-beszélgetésen Benkő András, a BASF termékmenedzsere a kampány hátteréről is beszélt. Igyekeztek madártávlatból rálátást adni arra, mennyi ráfordítás, energia, adott esetben lemondás árán jut el az egészséges élelmiszer a termelőtől a fogyasztóig. Manapság a szélsőséges időjárás és a nehezedő gazdasági körülmények miatt egyre hatékonyabban kell gazdálkodni, amihez korszerű gépeket, technológiákat használnak a termelők. Ehhez folyamatosan képezniük is kell magukat, ezért is lett a tananyag címe a Földigilisztától a műholdig, avagy a korszerű növénytermesztés. Erőfeszítéseiket azonban a társadalom nem becsüli meg, mert nincsenek tisztában a mezőgazdasági munkák összetettségével, a természeti folyamatokkal.

Jövőre a BASF online tanulmányi versenyt is rendez az osztályok között, a győztesek ellátogathatnak egy igazi gazdaságba, és saját szemükkel láthatják azokat a dolgokat, amikről év közben tanultak. Pályaorientációs programra is készül a BASF Hungária Kft., aminek Gumicsizma és okostraktor lesz a címe, és a mezőgazdaságot vonzó karrierlehetőségként mutatják be.

A Pano Pékségben az alapító tulajdonos Mester Miklós kalauzolta az újságírókat. Nagyon egyszerű gondolat alapozta meg az 500 millió forintos beruházást:

lisztből, vízből és kovászból ipari méretekben, automatizáltan is lehet kenyeret sütni.

Ehhez német gépeket szereztek be és csak ötféle 75 dekagrammos kenyeret sütnek. Jelenleg naponta 1200 készül, mindössze három alkalmazottal és egy műszakban. Az üzemben nagy méretben képesek végigcsinálni a kis pékségek műveletsorát: dagasztás, kelesztés, darabolás, pihentetés, formázás és a többi.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/BASF