Back to top

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Joe Pilade arról számolt be a BBC-nek, hogy az Eveshamben lévő vertikális kertészete rekord mennyiségű megrendeléseket kap.

Illusztráció
Illusztráció

Az egymás fölött elhelyezett termesztőközegekben saláták nőnek, és amíg szabadföldön a szokatlanul száraz nyár óriási terméskiesést okozott, a kontrollált környezetben szépen fejlődnek a növények.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy egész évben termesszenek, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség.

„Már kisfiú korom óta termesztek salátát” – mondta Pilade. „Nyilvánvalóan korábban mi is szabadföldön termesztettünk, de a változó időjárási körülmények nagyban befolyásolják a minőséget, és a mostani védelemmel és termesztőrendszerrel mi magunk kontrollálhatjuk a növények fejlődését.”

Az Egyesült Királyságban soha nem látott hőség volt júliusban: a 40 Celsius fokig szökött fel a hőmérő higanyszála. Mindez aszállyal párosulva hatalmas károkat okozott a szabadföldi növényállományokban.

Pilade gazdaságában esővizet hasznosítanak, emellett a fényt és a hőmérsékletet is szabályozzák. Ezzel évente 2 millió fej levélzöldséget képesek előállítani.

„Láttuk, hogyan változnak az időjárási tényezők, és hogy ez milyen hatással van a szabadföldi termények minőségére.” – mondta Pilade, emlékeztetve rá, hogy az Egyesül Királyságban mind a vízhiány, mind a rendelkezésre álló termőföldek mennyisége probléma a gazdáknak.

„A mi növényeink pont annyi tápanyagot kapnak, amennyire szükségük van a növekedéshez és a számunkra megfelelő íz eléréséhez.”

A termesztőrendszer megnyitása több millió fontba került, de Pilade hisz benne, hogy

ez a gazdálkodás jövője, és a lehetőség arra, hogy szembe szálljunk a globális élelmiszerhiányokkal, amit a klímaváltozás és az Ukrajnában dúló háború okoz.

„Nekünk is megvan a magunk kis szerepe abban, hogy a vásárlók jóllakjanak” – mondta a termelő.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Ezeket a halakat találták a kutatók a Dunában

Nappali és éjszakai halászattal vizsgálták a partközeli halállományt az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói a Duna Sződliget és Vác közötti szakaszán. A gyűjtött adatok szerint a vízparthoz közeli élőhelyeken jellemzően a kisnövésű fenéklakó halak, valamint a folyómeder mélyebb részeit, illetve a nyílt vízi élőhelyet kedvelő nagynövésű halak fiatal példányai tartózkodnak.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.