Back to top

Intenzívebb komlóaroma módosított élesztővel

Az Oregoni Állami Egyetem sörfőzés-fejlesztéssel foglalkozó kutatói és egy biomérnök csoport létrehozott egy genetikailag módosított élesztőtörzset, ami a fermentáció során lényegesen markánsabbá teszi a sör komlóaromáját.

Fotó: Pixabay
A hidegen komlózott sörök készítéséhez igen sok komlóra van szükség, mert az aromája miatt kedvelt sörfélét elsősorban a komló illóolaj-tartalma teszi különlegessé. Rengetegféle illóolaj előfordulhat a komlóban, és azokon belül még a sörnek trópusi aromákat kölcsönző tiolokból is sokféle van.

A különféle komlóváltozatoknak még az aratástól is függ a tioltartalma, sőt, a komló tioltartalmának jelentős része más molekulákhoz kötődik, vagyis prekurzorként van jelen, és ekként még nem befolyásolják a sör aromáját.

Az új módosított élesztőt úgy tervezték, hogy lebontsa az aromaprekurzorokat, ezáltal növelve a sörfőzők által keresett szabad tiol mennyiségét a kész sörben. A genetikailag módosított sörélesztő a fermentálás során növeli a két trópusi ízt adó tiolféleséget kiszabadító enzim expresszióját. Az enzim a komlóban nagy mennyiségben jelenlévő, de prekurzorként ízetlen tiol-prekurzormolekulákat illékony 3-merkaptohexan-1-ol (3MH) és 3-merkaptohexil acetát (3MHA) tiolmolekulákká konvertálja. A két molekula ad markáns trópusi ízt sok trópusi gyümölcsnek, például a guavának és a maracujának.

A kutatók szerint az élesztőtörzs használata semmiféle nemkívánatos mellékízt nem ad a sörnek, és az erjesztés folyamatát sem befolyásolja.

Forrás: 
mdpi.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/40 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Magukkal vitték háziállataikat a vikingek Angliába

A Skandináviából Angliába hajózó vikingek lovakat, kutyákat és elképzelhető, hogy sertéseket is vittek magukkal, derült ki egy friss tudományos kutatásból, amelyet a BBC News ismertetett csütörtökön.

Letaszították a trónról a border collie-t

Az intelligencia és a kognitív képességek felmérése céljából új vizsgálatot végeztek a kutyák körében. A vizsgálat nem teljes körű, mivel csak 13 fajta 1002 egyedén végezték el a teszteket. A kutatás tanulmányában leírtak szerint a híresen kimagaslóan magas intelligenciával rendelkező border collie csak második lett, az első helyet egy másik fajta nyerte el.

A kávé és a vesebetegség közötti kapcsolat egy genetikai variánstól függhet

A Torontói Egyetem és a Padovai Egyetem kutatói megállapították, hogy a gyakori kávéfogyasztás és a veseműködési zavarok közötti összefüggés egy közös genetikai variáción múlik.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

A lucerna mint fehérjeforrás

A Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. és a Debreceni Egyetem 2018-ban kezdett közös kutatást alternatív fehérjeforrások és fehérjetakarmányok előállítására, illetve azt lehetővé tévő újgenerációs technológia kidolgozására. Az öt éves a Protemill-projekt elindításáról, a tervekről és gazdaságossági számításról annak idején lapunk is beszámolt a „Veszteségből fehérjekoncentrátum” című cikkben.

Személyre szabott, egészséges kolbászokat fejlesztenek

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.