0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Az élelmiszer-nacionalizmus térnyerése

Az egyre több ország által bevezetett élelmiszerexport-korlátozások az élelmiszer-nacionalizmus veszélyes korszakának kezdetét jelenthetik, amelyben a gabona nemcsak árucikk, hanem a politikai befolyásolás eszköze, sőt fegyver is lesz.

Az ukrajnai orosz invázió együtt a Covid-19 világjárvány folyamatos gazdasági visszaesésével globális válságot váltott ki, amely milliókat taszít mélyszegénységbe, fokozza az éhínséget és az alultápláltságot, miközben azzal fenyeget, hogy eltörölheti a nehezen megszerzett fejlődési eredményeket – közölte a Világbank egy friss jelentésben.

2022-ben az alacsony és közepes jövedelmű háztartások közel 90%-a a szokásosnál magasabb, sok esetben kétszámjegyű élelmiszer-inflációt tapasztalt az elmúlt hónapokban.

Az ukrán válság kezdete óta eltelt hónapokban háromról 16-ra nőtt az élelmiszerexportot korlátozó országok száma – jelentette a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet. Egyre több ország csatlakozik az „élelmiszerexport-korlátozók” klubjához, nemcsak a gabonaexportot betiltva, hanem a hús-, olaj- és egyéb áruk szállítását is.

A Világbank és a Global Trade Alert által gyűjtött adatok azt mutatják, hogy 2022 év elejétől június elejéig 135 olyan szakpolitikai intézkedést jelentettek be vagy hajtottak végre, amelyek érintik az élelmiszerek és a műtrágyák kereskedelmét. Ez a szám még soha nem volt ilyen magas. Becslések szerint a globálisan megtermelt kalóriamennyiség több mint 20%-ának exportja korlátozott, ami nyomást gyakorol az árakra.

A felfelé ívelő árrali azonban főként néhány ország – Kazahsztán, Törökország, India és mindenekelőtt Oroszország – exportkorlátozó politikája miatt alakult ki. A Világbank becslése szerint az orosz exportkorlátozások 86%-kal járulnak hozzá a kukoricapiacon megfigyelhető általános áremelkedéséhez, és 83%-kal a búzapiacihoz.

Figyelemre méltó, hogy a mai napig Oroszország az egyetlen, ahol a kormányzat vezető tisztségviselői azt hangoztatják, hogy ne csak a hazai piac védelmére használják fel az élelmiszerexport-korlátozásokat, hanem politikai befolyásolásra is, és csak baráti országoknak adják el a gabonát. Más országok exportkorlátozásokat csak a hazai élelmiszerinfláció megfékezésére alkalmaznak.

Májusban a hazai piac stabilitásával kapcsolatos félelmekre hivatkozva India is korlátozta a búzaexportot. India búzatermesztői a becslések szerint 15-20%-os termésveszteséggel néznek szembe a pusztító hőhullám miatt, és a kormány a hazai élelmezésbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozott a lépés magyarázataként. A döntés azonban több országban is kritikát váltott ki.

Cem Ozdemir német mezőgazdasági miniszter szerint

„ha mindenki elkezd exportkorlátozásokat bevezetni vagy bezárni a piacokat, az súlyosbítaná a válságot.”

Az indiai búzaexport-tilalom azonban döntő esemény a globális piac számára, mivel azt mutatja, hogy bármelyik ország behódolhat az élelmiszer-nacionalizmusnak, még azok is, amelyek korábban éppen ellenkezőleg cselekedtek. A Covid-19 világjárvány idején India kormánya a világ valaha volt legnagyobb élelmiszertámogatási rendszerét kezdte kiépíteni, amely közel 810 millió embert érint.

Az ország korábban búzát, rizst, hüvelyeseket és lencsét szállított élelmiszersegélykéntt számos országnak, köztük Afganisztánnak, a Comore-szigeteknek, Dzsibutinak, Eritreának, Libanonnak, Madagaszkárnak, Malawinak, a Maldív-szigeteknek, Mianmarnak, Sierra Leonének, Szudánnak, Dél-Szudánnak, valamint Szíriának, Zambiának és Zimbabwénak.

A hisztéria ára

Elemzők szerint a szűkös kereslet idején az egyes országok gabonaexport-korlátozásai arra késztetnek másokat is, hogy kövessék példájukat.

„Ha egyes országok exportkorlátozási intézkedéseket alkalmaznak, az további bizonytalanságot okoz a piacokon, és felfelé nyomja az árakat. Sőt pánikhelyzetet is kelthet, és más országokat is hasonló intézkedések megfontolására késztethet. A FAO és más szervezetek számos alkalommal sürgették az országokat, hogy tartózkodjanak a korlátozó kereskedelmi politikák alkalmazásától”

– mondta Monika Tothova, az Egyesült Nemzetek Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) közgazdásza.

A világ belépett az infláció és a kereskedelmi korlátozások ördögi körébe, amelyek ugyanolyan veszélyt jelentenek a globális élelmezésbiztonságra, mint az aszályok és a háborúk a létfontosságú gabonatermelő régiókban.

Ha nem lenne gabonapánik, a búza globális ára valamivel 300 dollár felett állna a mai 440-450 dollárral szemben – becsülte Arkagyij Zlocsevszkij, az Orosz Gabona Unió elnöke. A gabonapiaci hisztéria készletek felhalmozására készteti az exportáló országokat, ezzel fékezi a szabad kereskedelmet. Ez végső soron felfűti a világpiacot.

„Ez a hisztéria ára” – mondta Zlocsevszkij, aki a jelenlegi orosz gabonaexport-korlátozások ellen szól

„Oroszországban a gabonakészletünk 20%-kal haladja meg a tavalyi szintet. Ahelyett, hogy ellátnánk a világpiacokat, tovább töltjük készleteinket.”

Másrészt a kormány által állítólag az emberek megsegítésére bevezetett exporttilalmak csak a gazdálkodók jövedelmét rontották. Oroszországban az idei exportkorlátozások közel 2 milliárd dolláros közvetlen veszteséget okoztak a gabonatermesztőknek.

„Ennek a pénznek a kivonása lehetetlenné teszi a vetési munkákhoz szükséges inputok megvásárlását. Összességében a gazdálkodók az említett összeg háromszorosát meghaladó bevételtől estek el. Már ősszel nem lesz elegendő pénz a gazdálkodók zsebében a technológiai színvonal és a termelési bázis fenntartásához” – mondta Zlocsevszkij. Az orosz gazdák ugyanis jelenleg a világ átlagánál kétszer alacsonyabb áron értékesítenek gabonát a hazai piacon.

Elegendő gabona mindenkinek?

Másrészt, egyre nagyobb a félelem, hogy az élelmiszer-nacionalista politikának a jelenlegi szezonban való felemelkedését több tényező okozza, amelyek többsége velünk is marad. Az ukrán gabona hiánya a globális piacon csak az egyik oka annak, hogy ebben a szezonban rendkívül szűkös az ellátás. A listán ott a klímaváltozás, amely abnormális időjárási körülményeket okoz, mint amilyenek Indiában és Európában voltak ebben a szezonban, és a világ népességének folyamatos növekedése is hatással van az ellátásra.

A NASA 2021-ben végzett kutatása szerint a klímaváltozás – ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak – 2030-ra jelentősen befolyásolhatja a kukorica és a búza termelését. Az előrejelzések szerint a kukorica hozama 24%-kal csökken, míg a búza 17%-os növekedést mutathat. A kutatás kimutatta, hogy az emberi élelmiszerfogyasztás közel kétharmadát valószínűleg érintik ezek a változások.

A szokatlan időjárási viszonyok megviselik a gabonaipart. Az USDA becslése szerint a 2022-23-as időszakra a globális búzatermelés négy év óta a legalacsonyabb lesz, a globális búzakészletek pedig az előrejelzések szerint hat év óta a legalacsonyabbak lesznek.

Mivel a világ népessége az elmúlt évtizedben folyamatosan növekedett, és hamarosan, várhatóan 2023-ban átlépi a 8 milliárdot, egyre nagyobb a félelem, hogy van-e és lesz-e elegendő élelmiszer a növekedés fenntartásához. A FAO egyelőre optimista e tekintetben.

„Természetesen a népességnövekedés jelentős tényező, amely befolyásolja az élelmiszerkereslet mennyiségét. A mezőgazdasági szektor lépést tartott – és megvan a lehetősége, hogy lépést tudjon tartani – a népességnövekedés támasztotta növekvő élelmiszer-kereslettel: technológiai fejlesztések bevezetésével, fenntarthatóan növelve a mezőgazdasági termelést, és jobban kihasználva a meglévő erőforrásokat”

– mondta Tothova.

Tothova hozzátette, hogy a termelés növekedését nem lehet az egész világon egységesen elérni, és ekkor jön szóba a nemzetközi kereskedelem és annak élelmiszerbiztonsági jelentősége.

„A népesség növekedése egyenletes – de fokozatos. Másrészt a mezőgazdasági termelés szintjét érő sokkok, például a szélsőséges időjárási események, mint az aszály és az árvizek gyakoribb előfordulása csökkentik a termelést, felfelé nyomják az árakat, és az élelmiszer-rendszerek kapacitásának kellő rugalmassága hiányában további feszültséget teremtenek” – tette hozzá.

Mindazonáltal erős aggodalomra ad okot, hogy a globális gabonapiacon a jövőben bekövetkező új sokkhatások valószínűleg az élelmiszer-nacionalista politika újabb eseteit vonják maguk után szerte a világon.

Hazánkban 2022. március 5-én jelent meg az a hazai ellátás biztonságának fenntartása érdekében hozott kormányrendelet, amely szerint a Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót a kivitelt tervező személynek vagy vállalkozásnak előzetesen be kell jelentenie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.

Cikkünk megjelenésekor is hatályban van ez az exportbejelentési kötelezettség, valamint az Európai Unió által kivetett szankciók értelmében Oroszországgal szemben a mezőgazdasági termékekre vonatkozó exporttilalom is életbe lépett.

Forrás: feedstrategy.com