Back to top

Szepsyék világsikere!

A Firenzében megrendezett 2022-es The Golden Vines Awards-on idősebb Szepsy István elnyerte a Hall of Fame Award díjat, azaz bekerült a hírességek csarnokába, míg a Szepsy Pincészetet Európa legjobb pincészete lett.

Id. Szepsy István és ifj. Szepsy István
Id. Szepsy István és ifj. Szepsy István
Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt
Az Oscar-gálájaként is emlegetett II. Golden Vines Awards díjkiosztó ünnepségén a Szepsy István által elnyert Best Fine Wine Producer in Europe díj a szakma óriási elismerése. Tavaly ezt a kitüntetést olyan nagy borász nyerte el, mint Egon Müller, aki a Mosel-völgyben készíti világhíres Rajnai rizlingjeit.

A Hall of Fame díj pedig a legtöbb szavazatot kapott termelő díja, ennek elnyerése is azt mutatja, hogy a Szepsy borok nemzetközi szinten a csúcsminőséget képviselik, és a világ legnagyobb márkái között is megállják a helyüket

– írja a borászportál.

Óriási lépés ez a magyar bor és Tokaj számára is, hatalmas lehetőség Magyarországot ily módon feltenni a világ bortérképére. Arra eddig még nem volt példa, hogy egy márka két díjat is elnyerjen: Szepsy Istvánnak ez is sikerült. Már életében egy élő legendának számít, kompromisszumok nélkül termeli harminc éve a legjobb minőségű szőlőt a legjobb tokaji dűlőkben. A magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű területeken átlagosan 40 éves szőlőtőkékkel dolgozik, és ezekből készíti dűlő-, és parcella szelektált egyedülálló Furmintjait száraz és édes iskolázásban.

A Szepsy Pincészet Úrágya dűlője Mád határában
A Szepsy Pincészet Úrágya dűlője Mád határában
Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

A Golden Vines Awards díjait a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, a zsűrit a nemzetközi borszakma krémje alkotja, a szavazást pedig a Deloitte könyvvizsgálócég hitelesíti. A díszvacsorát Massimo Bottura, a modenai Osteria Francescana három Michelin-csillagos séfje prezentálta.

Ifj. Szepsy István, a borászat vezetője – aki az ünnepségen két mesterkurzust is tartott -, elmondta, hogy a díj több szempontból is különleges. Egyrészt a szakma globális elitje szerepel a zsűriben, így a díj jelentős publicitást kap világszerte.

Ráadásul Magyarországról, sőt, a régióból sem volt még jelöltje egyetlen kategóriának sem. Ezzel a Szepsy név és a Tokaji bor méltó környezetbe került, olyan nevek mellé, mint a Krug Champagne, Hennessy, vagy éppen Dom Pérignon.

Idén 106 ország 943 vezető borszakértője végzett részletes felmérést a díjazáshoz. A szavazók között 56 Master of Wine, 32 Master Sommelier és 72 Advanced (Haladó) Sommelier szerepelt: összesen 250 DipWSET minősítés birtokosa. A díjat a Gucci divatház tervezte.

A 2022-ben kiosztásra került Golden Vines® díjak listája a következő:

  • A Golden Vines® Európa legjobb borászatának járó díjat a Szepsy Pincészet kapta.
  • Amerika legjobb borászatának a Santa Cruzban, Kaliforniában található Ridge birtokot választották.
  • Az Amerikán és Európán kívüli legjobb borkészítő díját az ausztráliai Penfolds vihette haza.
  • A Gucci Golden Vines® Fenntarthatósági Díjat a Louis Roederer Champagne – ház nyerte el.
  • A Casa Ferreirinha Golden Vines® Innovációs díjat a Wine-Searcher, új-zélandi székhelyű borkereskedéssel foglalkozó vállalat kapta.
  • A VistaJet Golden Vines® Az év új felfedezettjének járó díját egy dél-afrikai borászat, a Sadie Family Wines vitte magával swartlandi, otthonába.
  • A Robb Report Golden Vines® A világ legjobb borászatának járó díj is méltó helyre került, Burgundia legendás birtoka, a Domaine de la Romanée-Conti nyerte meg.
  • A Macallan Golden Vines® Hírességek csarnokának legújabb tagjává Idősebb Szepsy Istvánt választották.
  • Az SGC Golden Vines® Posztumusz Díjjal Becky Wasserman, a „néhai burgundiai pionír” munkásságát ismerték el.
  • A Liquid Icons borkultúráért és vendéglátásért tett kiemelkedő munkát elismerő díjának pedig Grant Ashton, a legendás klub, a 67 Pall Mall alapítója és ügyvezető igazgatója örülhetett.

 Ifj. Szepsy István borász a család mádi pincészetében
Ifj. Szepsy István borász a család mádi pincészetében
Fotó: MTI - Szigetváry Zsolt

„Ez olyan díj, amit azoknak osztanak ki, akik 2022-ben is képesek valami újat, valami meglepőt mutatni, megújulni a borvilágban”- nyilatkozta a díjat átvevő ifj Szepsy István, hogy a listára felkerülni csak korábbi, nemzetközi sikerek alapján lehetséges.

„Vannak dolgok, melyeket ettől kezdve, azért hogy a stílus, a minőség megmaradjon, és hogy tovább tudjunk menni ezen az úton, másképpen kell kezelnünk.

Mert készen még nem vagyunk, csak az út legelején járunk. Ide megérkeztünk, ez fontos mérföldkő. Azt jelzi számunkra, hogy a munkánkban körülbelül hol tartunk, és hogy mi következik. Itt van a következő évjárat, rengeteg ötlet, kísérlet, munka, fejlesztés, amit még ki szeretnénk próbálni, ami éppen csak elindult.”

Forrás: 
boraszportal.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Friss évjáratú borokat értékeltek Egerben

Első alkalommal rendezték meg az Egri Csillag Egri Borvidéki Újborverseny január közepén. A megmérettetés lehetőséget nyújtott a reduktív eljárással készített, friss, 2022-es évjáratból származó borok értékelésére.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Az év nemzetközi dísznövénytermelője

Kertészeti Termelők Nemzetközi Szövetsége (AIPH) minden évben meghirdeti az Év nemzetközi termelője díjat. A 2009-ben alapított igen rangos szakmai díjjal a világ legjobb dísznövénytermesztő üzemeinek munkáját ismerik el.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Hogyan készül Magyarország első számú hungarikuma?

Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője, mondhatnánk, azért húzott le nyolc kupica pálinkát Szőllősi Kristóf magán-pálinkafőző kisüzemében, hogy védekezzen a téli hideg ellen, de ez elég ingatag érv annak tekintetében, hogy télnek nyoma sincs.

Ha lapos hasra vágyunk, ezeket a reggeli ételeket kell száműznünk…

Sokszor mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Akár igaz ez a mondás, akár nem, tagadhatatlan, hogy a nap indítása mindenképpen fontos az egészség szempontjából - különösen, ha arról van szó, hogy milyen ételeket juttatunk a szervezetünkbe.

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét a rendezvény második napján, hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.

Vince napján kiderülhet, milyen lesz az őszi szőlőtermés

Bár az idei év kivétel, de rendszerint január az egyik leghidegebb téli hónap, elsőre azt gondolnánk ilyenkor a természet is pihen. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen január végén már egy a szőlészek szempontjából jeles dátumot találunk a naptárban.