Sajnos sokkal ritkábban beszélünk a kultúrnövények sokféleségéről, pedig nagyon érdekes téma. Termesztett növényeink változatosságát a tájfajták szemléltetik. A tájfajták a nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink válogató, szelektáló munkája során jöttek létre.
Így azután a fajták az évszázadok során alkalmazkodtak a helyi körülményekhez (különösen a változékony talaj- és klímaviszonyok között), és genetikai változatosságuk miatt ma is őrzik alkalmazkodóképességüket. Ezért is találhatunk közöttük olyanokat, melyek ellenállóbbak a klímaváltozás hatásaival, vagy betegségekkel szemben.
A viszonylag könnyű termeszthetőségük és népszerűségük miatt hazánkban a leggyakrabban paprika- és paradicsom-tájfajtákkal találkozhatunk, méltán alapjai konyhánknak is.
Balajti Anita


