Hasonlóan a beaujolais nouveau megérkezése körüli eseményekhez, melyek üde színfoltot jelentenek, egyedi és könnyed borok ízvilágával. Amikor kóstoljuk a még épphogy kiforrt nedűt, mintha egy pillanatra megállna az idő, hogy a szőlő átváltozását megörökítse.
Az egész valahol a két világháború között indult, a lyoni bisztrókban. A tulajdonosok csapra vertek egy-egy hordót a friss szüretből, és a fáradt gazdákkal együtt ünnepelték a szüret végét és az újbort. Tradíció lett belőle, amit a háború után már Párizsban is évről évre ünnepeltek. Franciaországban 1985 óta november harmadik csütörtöke az újbor napja. E naptól kezdve forgalmazható a beaujolais nouveau, a túlnyomórészt Gamay noir szőlőből készülő friss bor.
A 14. században nemesítették, de hamar kiábrándultak belőle. Merész Fülöp, Burgundia hercege nagy területeken kivágatta, hitvány fajtának nevezte, amely „tönkreteszi a növényzetet”. Féltette a Pinot noirt a keveredéstől, így a kivágott tőkék helyére telepítette. 60 évvel később Szép Fülöp herceg folytatta a Gamay elleni hadjáratot, mondván: „Burgundia hercegei a keresztény világ legjobb borait készítik, megőrizzük hírnevünket”.
A Gamay kiszorult Burgundiából, egyedül Beaujolais dombjain maradt meg. A II. világháborús borínség idején azonban az üldözött szőlő új életre kelt, 1951-ben eredetvédetté vált, s ma a világ 200 országába szállítják.
Ennek talán az is lehet az oka, hogy a nem túl jól szigetelt pincékben, a hiányos borkezelési eljárások mellett erre az időre a borok már megfáradtak. Ám mégsem ez adta meg a lökést az újborok megjelenésének.
Sokan gondolhatnák a Márton-nap kapcsán, hogy Tours-i Szent Mártonnak volt valami köze a borokhoz, valójában a helyzet fordított. Elődeink a kalendáriumot tekintették elsődlegesnek, a népi megfigyelés szerint pedig a szüretet követően általában Márton napjára erjedtek ki az új borok. Ezután kezdték Szent Mártonhoz kötni az új bor fogyasztását.
De lépjünk vissza néhány évtizedet. Szent Márton Kulturális Útvonal a villányi Bock Borászat előtt is elhalad, de a pincészetnek nem ez az egyedüli kötődése az egykori püspökhöz. A Bock Pince Márton-napi újborünnepe tradícionális, a hozzá kapcsolódó vigasság pedig országos hírű esemény a borkedvelők körében.
Mivel a Portugieserből készült bor november elején került ki a pincéből, barátja, Förhénci Horváth Gyula javaslatára elnevezte Szent Márton Borának. Akkor még senki más nem készített hasonlót Magyarországon, és a beaujolais nouveau-hoz hasonlító bor berobbant a köztudatba, az éttermek rajongtak érte. A kilencvenes évek végére már öt villányi pincészetnek volt újbora, manapság pedig novemberre lényegében mindenki előáll a friss évjárattal.