Back to top

A jó bor magasztosabbá teszi az ünnepi hangulatot

Kevesen vannak, akik olyan mélyreható ismeretekkel bírnak a hazai borkultúrát illetően, mint Zilai Zoltán, akinek sok minden más mellett a Márton-napi újbor ünnepe köthető a nevéhez. Amikor a ’90-es években a Néprajzi Múzeumban ünnepi keretek közé visszaállította a magyarság e régmúltba nyúló hagyományát, még talán maga sem gondolta, milyen sikeres kezdeményezést indított el.

A szakember azonban más területen is úttörőnek bizonyult, ezekről az eredményekről kérdezte az MMG Direkt legutóbbi adásának vendégét Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője, aki Zilai Zoltánnal, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetőjével közösen még borajánlást is ismertettek az ünnepekre való tekintettel.

Mi a rozé borok sikerének titka? | Zilai Zoltán, Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. | MMG

 

A Márton-napi újbor ünnep története egészen 1997 őszéig nyúlik vissza, mikor is Bock József Kékoportója Szent Márton bora néven debütált a piacon. Ennek apropóján Zilai Zoltán ismerősi, baráti körével együtt felelevenítette Szent Márton nevéhez fűződő újbor ünneplését, amely kezdeményezés egyben a hazai borkultúra támogatását szolgálta.

Azonban Zilai Zoltán nem csak ebben volt úttörő, olyan borvidékeket emelt be a rivaldafénybe, melyek eddig békésen meghúzódtak a háttérben. Kevésbé ismert szőlőfajtákat, borászokat karolt fel, sokan neki köszönhetik pályájuk indulását.

Ennek egyik ékes példája a Nyakas pincészet és az Etyek–Budai borvidék, amit korábban csak Etyeki borvidékként tartottak számon.

A 2000-es évek elején már forgalmaztuk az etyeki Nyakas pincészetnek, akkor még Töki Egyetértés Mgtsz. a borait úgy, hogy akkor még nem volt borvidéki besorolása területnek, azonban forgalmazási tevékenységükkel az innen származó borok rajtunk keresztül jutottak elsőként a magyar borpiacra. Ezzel aztán ott gyorsléptékben fellendült a termelői szándék, majd rövid időn belül az az ötlet is megfogalmazódott a termelők körében, hogy a terület újra regisztrált és hivatalos borvidéke legyen Magyarországnak, amit aztán sikerült is elérni – mondta Zilai Zoltán.

A Budapesti Borfesztivál, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, vagy éppen a Rosalia, a rozé borok ünnepének életre keltése szintén Zilai Zoltán közreműködésének köszönhető.

A rendszerint a fővárosban megszervezett Budapest Borfesztivált idén 31. alkalommal rendezték meg, a ’92-es indulása óta azonban sokat változott, hozzáidomult a változó világ fesztivál-követelményeihez.

– A kezdetekben a rendezvény az akkor éledező magyar borkultúrát próbálta segíteni, támogatni azzal, hogy edukálta, tanította, információkhoz juttatta a fogyasztókat és a termelőket az eseményen való találkozásuk révén. Mára pedig a borfesztivál olyan divatos, trendi, minőségi borokat vonultat fel, amik felé szívesen nyit a szofisztikált közönség, a rendezvény pedig napjainkra jelentős nemzetközi ismertségre tett szert – fogalmazott az ügyvezető.

A Rosalia, a rozé borok ünnepe is nagy népszerűségnek örvend, amiből jól látható, hogy a hazai rozéborfogyasztás reneszánszát éli.

Zilai Zoltán szerint a rozé egy nagyon divatos fajta a fogyasztók körében, ami egyedi, karakteres stílusának, ízvilágának köszönhető, ezáltal könnyen megszerethető. Különösen a fiatalabb korosztály körében kedvelt, talán pont a könnyedsége miatt – mindezt több nemzetközi statisztika is alátámasztja, amelyekben jól látszik, hogy a rozé borokat jó ideje szívesen vásárolják a fogyasztók.

Zilai Zoltán a közeledő ünnepekre is kitért, és azt tanácsolta nézőinknek, olvasóinknak, hogy a megfelelő minőségi bormegválasztással még ünnepibbé, meghittebbé tehetjük a családi körben megtartott ünnepeket.

– Ha megtehetjük, többféle bort is kóstoljunk meg az ünnepi asztalok mellett, amelyek jól passzolhatnak a megterített asztalon felszolgált ételekhez.

Ha lehetőségünk van, akkor kicsit értékesebb, különlegesebb bort tegyünk az asztalra, tiszteljük meg ezzel magunkat, az ünnepet, a szeretteinket, barátainkat, családtagjainkat.

Végezetül azt tanácsolom a fogyasztóknak, hogy amikor a koccintanak szeretteikkel, álljanak meg egy perce, örüljenek az adott pillanatnak, szenteljenek némi figyelmet a jó bornak, ízleljék és értékeljék mindazt, ami akkor éppen körülvesz minket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.