Back to top

Fókuszban a biomassza alapú gazdaság

A Magyar Tudományos Akadémia 2022 novemberében immár 19. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kiemelt eseményét a Magyar Tudomány Ünnepét. Az Agrárminisztérium az saját rendezvénnyel kívánt csatlakozni az eseményhez, melynek fókuszában a hazai fenntartható erőforrás-használat valamint a biomassza alapú gazdasággal kapcsolatos kutatás-fejlesztés szerepel.

A geopolitikai konfliktusok és a gyorsuló klímaváltozás felértékelik azokat a modelleket, amelyek a fosszilis alapanyagokra épült gazdaságra kínálnak alternatívát.

Az átmenet sikerességének egyik kulcsfontosságú feltétele a kutatási háttér és innovációs környezet erősítése. 

A 2016-ban indult közép-és kelet-európai országokat tömörítő BIOEAST Kezdeményezés elkötelezett a biomassza alapú gazdasági modell alkalmazhatóságának népszerűsítésében és a K+I partnerségek támogatásában hazai és nemzetközi szinten egyaránt. 

A rendezvény keretében a SRIA tervezete került bemutatásra, majd ezt követően a tématerület szakértőitől kérdezhettek az érdeklődők
A rendezvény keretében a SRIA tervezete került bemutatásra, majd ezt követően a tématerület szakértőitől kérdezhettek az érdeklődők
Fotó: Rass Krisztina

E célkitűzés fontos eszköze és mérföldköve az idén nyáron a régióhoz tartozó egyetemek és kutatóintézetek bevonásával kidolgozásra került Stratégiai és Innovációs Menetrend (SRIA) amelynek tervezete hét- a fenntartható biomassza termelés és feldolgozás szempontjából fontos terület K+I prioritásait tartalmazza, úgy mint erdészet, agrárökológia, bioenergia, fejlett biobázisú vegyi anyagok, élelmiszerrendszerek, édesvíz, valamint oktatás és szemléletformálás 

A rendezvény keretében Soós Rita az Agrárminisztérium Agrárkutatási Osztályának munkatársa ismertette a biomassza alapú gazdaság modelljét, Varga Korinna az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet kutatója a SRIA Agrárökológiai fejezetét mutatta be, Dr. Imre Balázs a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársa a SRIA biobázisú vegyi anyagok fejezetét foglalta össze.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.