Back to top

Mikor árt a legkevésbé az alkohol? Érdekes felfedezés a tudósoktól

Az orvosok és kutatók évek óta állítják, hogy a hosszú távú túlzott alkoholfogyasztás hihetetlenül káros hatással lehet az egészségünkre. Most árnyalták a képet.

A Global Burden of Disease (A betegségek globális terhe) tanulmányon dolgozó tudósok olyan eredményeket tettek közzé, amelyek rávilágítanak az alkohol és az életkor közötti kapcsolatra. A következtetések? Kiderült, hogy a fiatalságnak is vannak hátrányai.

Az öregedési folyamatot gyakran kegyetlennek tartják. Pedig pozitívumokat is fel lehet sorakoztatni az évek szaporodásával, például a megszerzett életbölcsességet, amelyet ritkán értékelünk, és ez nagy hiba. Egy új kutatás azonban azt mutatja, hogy más tekintetben is jobb idősebbnek lenni, mint fiatalabbnak. A The Lancet brit orvosi folyóiratban közzétett Global Burden of Disease tanulmány kimutatta, hogy az életkor az alkohol tekintetében mellettünk szólhat.

Minden jel arra mutat, hogy a negyvenes éveikben járó emberek sokkal jobban képesek megbirkózni az alkohol negatív hatásaival, mint a húszas éveikben járó fiatalok.  

A kísérletek során végzett tesztelések eredményeként a kutatók kifejtik, hogy a 40 év alattiak esetében van a legnagyobb negatív hatása az alkoholnak. Ezzel szemben a 40 év feletti emberek, akik korábban nem éltek stimulánsokkal, és egészséges életmódot folytattak, kevés negatív következményt tapasztalnak az alkoholfogyasztás után. A kutatók szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkenését is jelenti.

Hogyan működik az életkor és az alkohol kapcsolata?

Azt tapasztalták, hogy a 40 év feletti emberek esetében, amikor a szívbetegség kockázata magasabb lesz, az alkohol nem tekinthető túlzottan károsnak, és bizonyos esetekben a mérsékelt fogyasztás jótékony hatású lehet.

Ez akkor van így, ha időnként megiszunk egy pohár bort az ebédhez vagy a vacsorához.

A tanulmány a kockázatokat elemezve a nemek között nem talált jelentős különbségeket.

Az új kutatás tehát ellenpontozza, és az eddigi számos tanulmányt, amelyekben a szakértők egyértelművé teszik, hogy minden alkoholfogyasztás káros.

A kutatók tehát azt javasolják, hogy a ma ismert irányelvek alapján, amelyek figyelembe veszik az alkoholfogyasztók életkorát, a mögöttes egészségügyi problémákat és egyéb biológiai tényezőket, pontosabb és árnyaltabb képet adhatnának a lakosságnak az alkoholfogyasztás előnyeiről és hátrányairól.

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Furmint Február Nagy Kóstoló a Hagyományok Házában

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában.

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

Új, halálos vírust fedeztek fel az óceánokban

Egy eddig ismeretlen vírust azonosítottak a Hawaii Egyetem Egészségügyi és Partravetődési Laboratóriumában (Health and Stranding Lab), mely halálos a bálnákra és delfinekre nézve. Először egy 2010-ben partra vetődött Longman-féle csőröscetből mutatták ki, ám mostanra 10 különböző tengeri emlősfajnál is megtalálták.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.