0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mikor árt a legkevésbé az alkohol? Érdekes felfedezés a tudósoktól

Az orvosok és kutatók évek óta állítják, hogy a hosszú távú túlzott alkoholfogyasztás hihetetlenül káros hatással lehet az egészségünkre. Most árnyalták a képet.

A Global Burden of Disease (A betegségek globális terhe) tanulmányon dolgozó tudósok olyan eredményeket tettek közzé, amelyek rávilágítanak az alkohol és az életkor közötti kapcsolatra. A következtetések? Kiderült, hogy a fiatalságnak is vannak hátrányai.

Az öregedési folyamatot gyakran kegyetlennek tartják. Pedig pozitívumokat is fel lehet sorakoztatni az évek szaporodásával, például a megszerzett életbölcsességet, amelyet ritkán értékelünk, és ez nagy hiba. Egy új kutatás azonban azt mutatja, hogy más tekintetben is jobb idősebbnek lenni, mint fiatalabbnak. A The Lancet brit orvosi folyóiratban közzétett Global Burden of Disease tanulmány kimutatta, hogy az életkor az alkohol tekintetében mellettünk szólhat.

Minden jel arra mutat, hogy a negyvenes éveikben járó emberek sokkal jobban képesek megbirkózni az alkohol negatív hatásaival, mint a húszas éveikben járó fiatalok.  

A kísérletek során végzett tesztelések eredményeként a kutatók kifejtik, hogy a 40 év alattiak esetében van a legnagyobb negatív hatása az alkoholnak. Ezzel szemben a 40 év feletti emberek, akik korábban nem éltek stimulánsokkal, és egészséges életmódot folytattak, kevés negatív következményt tapasztalnak az alkoholfogyasztás után. A kutatók szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatának csökkenését is jelenti.

Hogyan működik az életkor és az alkohol kapcsolata?

Azt tapasztalták, hogy a 40 év feletti emberek esetében, amikor a szívbetegség kockázata magasabb lesz, az alkohol nem tekinthető túlzottan károsnak, és bizonyos esetekben a mérsékelt fogyasztás jótékony hatású lehet.

Ez akkor van így, ha időnként megiszunk egy pohár bort az ebédhez vagy a vacsorához.

A tanulmány a kockázatokat elemezve a nemek között nem talált jelentős különbségeket.

Az új kutatás tehát ellenpontozza, és az eddigi számos tanulmányt, amelyekben a szakértők egyértelművé teszik, hogy minden alkoholfogyasztás káros.

A kutatók tehát azt javasolják, hogy a ma ismert irányelvek alapján, amelyek figyelembe veszik az alkoholfogyasztók életkorát, a mögöttes egészségügyi problémákat és egyéb biológiai tényezőket, pontosabb és árnyaltabb képet adhatnának a lakosságnak az alkoholfogyasztás előnyeiről és hátrányairól.

Forrás: well.pl