Back to top

Az élelmiszeriparban kiemelt helyen szerepel a kenyér

Az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatba folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer - jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.

A közlemény szerint az államtitkár kiemelte, a háború, a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján, de Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport.

A modern kenyerek szikkadtan nem az igaziak
A modern kenyerek szikkadtan nem az igaziak

A közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása. A következő időszakban jelentős szakpolitikai eszközök segítik majd az agrárgazdaság megújítását. A fejlesztések hatására tovább emelkedik az ágazat versenyképessége és inputhatékonysága, ami hozzájárul a kihívások többségének kezeléséhez-tette hozzá - fejtette ki az államtitkár.

Nobilis Márton kitért arra is, hogy az elkövetkező években beruházásokra minden korábbinál nagyobb összegű forrás áll rendelkezésre.

A technológiai fejlesztések hozzájárulnak a termelékenység és a termelési biztonság növeléséhez. 2023-tól a KAP Stratégiai Terv alapján több mint 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik az élelmiszeripari ágazat számára.

Kormányzati cél, hogy 2021-2027 között összesen, mintegy 700 milliárd forint támogatás jusson az élelmiszeripari fejlesztések számára - emelte ki az államtitkár az AM közleménye szerint.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Mennyibe fog kerülni a karácsonyi bejgli?

Bár az „ipari” bejglik olcsóbbak, mint a cukrászdában kaphatók, a minőségük jóval gyengébb – véli a Magyar Cukrász Ipartestület.

Magyar fiatal péklány sikere Belgiumban

Második lett Skultéti Zita a belgiumi Startech's day-en megszervezett Pék Skills versenyen.

Kivonulók közössége

Alternatív közösségi oldalt hozott létre két magyar vállalkozó azok számára, akik szerint a legnépszerűbb közösségi platform nem biztonságos és nem is független. Nemcsak a Facebookból keresnek kivezető utakat, hanem általában a multinacionális, globális rendszerekből. Törekvéseik fontos eleme az önellátás.

Így nőttek a fogyasztói árak októberben

Októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,0 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mi történik a testünkkel, ha minden nap kenyeret eszünk?

Míg a kenyér sokak számára alapvető élelmiszeripari cikk, az alacsony szénhidráttartalmú diéták és a különböző fogyókúrák elterjedésének köszönhetően a kenyér a háztartások egyik alapélelmiszeréből vitatémává vált. A kenyérrel kapcsolatban sok az ellentmondás; vajon tényleg jót tesz vagy sem? Vajon a mindennapos fogyasztása negatívan befolyásolja az egészségünket?

3 élelmiszertípus, amely károsíthatja a bélrendszer egészségét

Egy seattle-i gasztroenterológus három olyan élelmiszertípusra hívja fel a figyelmet, amelyekről ismert, hogy egészségtelen bélmikrobiomot hoznak létre, és amelyek mindegyike komoly egészségügyi problémákkal áll összefüggésben.

Az áremelkedések miatt a szülők többsége inkább elkészíti, mint megveszi a gyermek iskolai harapnivalóját

A szülők közel fele egyáltalán nem szokott zsebpénzt adni gyermekének, egyharmaduk naponta 1000 forint alatti összeget biztosít ennivalóra iskolába induláskor – derül ki a Pek-Snack legfrissebb, 1308 főt megkérdező online kutatásából.

Mindennapi kenyerünk - a Kenyér Világnapja

Sok kultúrában a kenyér az alapvető szükségletek és általában az élet metaforája. A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége ezért döntött úgy 2001-ben, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja, amikor bemutatják a világ legfontosabb élelmezési cikke, a kenyér jelentőségét.