0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az élelmiszeriparban kiemelt helyen szerepel a kenyér

Az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatba folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer - jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.

A közlemény szerint az államtitkár kiemelte, a háború, a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján, de Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport.

A közép- és hosszú távú versenyben maradáshoz nélkülözhetetlen az ágazat modernizálása. A következő időszakban jelentős szakpolitikai eszközök segítik majd az agrárgazdaság megújítását. A fejlesztések hatására tovább emelkedik az ágazat versenyképessége és inputhatékonysága, ami hozzájárul a kihívások többségének kezeléséhez-tette hozzá – fejtette ki az államtitkár.

Nobilis Márton kitért arra is, hogy az elkövetkező években beruházásokra minden korábbinál nagyobb összegű forrás áll rendelkezésre.

A technológiai fejlesztések hozzájárulnak a termelékenység és a termelési biztonság növeléséhez. 2023-tól a KAP Stratégiai Terv alapján több mint 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezését tervezik az élelmiszeripari ágazat számára.

Kormányzati cél, hogy 2021-2027 között összesen, mintegy 700 milliárd forint támogatás jusson az élelmiszeripari fejlesztések számára – emelte ki az államtitkár az AM közleménye szerint.

Forrás: MTI