Back to top

Mennyibe fog kerülni a karácsonyi bejgli?

Bár az „ipari” bejglik olcsóbbak, mint a cukrászdában kaphatók, a minőségük jóval gyengébb – véli a Magyar Cukrász Ipartestület.

Idén a minőségi bejglik ára általában 3000 forinttól indul, és nagyjából 4500-5000 forint körül áll meg – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs. Hozzátette: noha biztosan megjelennek majd a piacon idén is az ipari termékek, amelyek jóval olcsóbbak lesznek, mint a cukrászdai bejglik, de általában a minőségük is lényegesen silányabb, a többségük valójában csak „bejglire hasonlító” termék.

Hatalmasat nőttek az energiaárak

A 3–5 ezer forintos árakkal kapcsolatban megjegyezte: bár lehet, hogy

kissé nagy szórásnak tűnik ez a sáv, de sajnos már a bejgli áránál is megjelenik az a tényező, hogy ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát.

Emellett az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek, ám ez nagyjából mindenkire egységesen érvényes, leszámítva azokat, akik egyszerre nagyobb mennyiséget tudnak megrendelni, hiszen ők általában jobb áron juthatnak hozzá az alapanyagokhoz – magyarázta a szakmai elnök.

Kitért arra is, hogy az energiaárak növekedése nem egyszerre jelentkezik a piacon, hiszen vannak szerencsésebbek, akiknek lekötött és még érvényben lévő szerződésük van. Nekik nem kell mindenképpen hatalmasat emelniük az áraikon. Akinek viszont lejárt a szerződése, vagy a szolgáltató egyoldalúan felmondta, azok most tízszeres áron tudnak csak újraszerződni. Ráadásul sok esetben két hónapot előre ki kell fizetniük a szolgáltatónak – szemben az eddigi gyakorlattal, amikor a fogyasztás után, tehát utólagosan rendezték a számlát. 

A jelentősen megnövekedett költségek miatt sajnos a többségnek drasztikusabban kell idén emelni az árakon,

ha továbbra is minőségi termékeket és hagyományos technológiával készített bejgliket szeretnének kínálni a vendégeknek  – hangsúlyozta Erdélyi Balázs.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.