0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mennyibe fog kerülni a karácsonyi bejgli?

Bár az „ipari” bejglik olcsóbbak, mint a cukrászdában kaphatók, a minőségük jóval gyengébb – véli a Magyar Cukrász Ipartestület.

Idén a minőségi bejglik ára általában 3000 forinttól indul, és nagyjából 4500-5000 forint körül áll meg – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs. Hozzátette: noha biztosan megjelennek majd a piacon idén is az ipari termékek, amelyek jóval olcsóbbak lesznek, mint a cukrászdai bejglik, de általában a minőségük is lényegesen silányabb, a többségük valójában csak „bejglire hasonlító” termék.

Hatalmasat nőttek az energiaárak

A 3–5 ezer forintos árakkal kapcsolatban megjegyezte: bár lehet, hogy

kissé nagy szórásnak tűnik ez a sáv, de sajnos már a bejgli áránál is megjelenik az a tényező, hogy ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát.

Emellett az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek, ám ez nagyjából mindenkire egységesen érvényes, leszámítva azokat, akik egyszerre nagyobb mennyiséget tudnak megrendelni, hiszen ők általában jobb áron juthatnak hozzá az alapanyagokhoz – magyarázta a szakmai elnök.

Kitért arra is, hogy az energiaárak növekedése nem egyszerre jelentkezik a piacon, hiszen vannak szerencsésebbek, akiknek lekötött és még érvényben lévő szerződésük van. Nekik nem kell mindenképpen hatalmasat emelniük az áraikon. Akinek viszont lejárt a szerződése, vagy a szolgáltató egyoldalúan felmondta, azok most tízszeres áron tudnak csak újraszerződni. Ráadásul sok esetben két hónapot előre ki kell fizetniük a szolgáltatónak – szemben az eddigi gyakorlattal, amikor a fogyasztás után, tehát utólagosan rendezték a számlát. 

A jelentősen megnövekedett költségek miatt sajnos a többségnek drasztikusabban kell idén emelni az árakon,

ha továbbra is minőségi termékeket és hagyományos technológiával készített bejgliket szeretnének kínálni a vendégeknek  – hangsúlyozta Erdélyi Balázs.

Forrás: Világgazdaság