0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 24.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Szlovákia

A repce- és akácpergetés után bizakodtunk, hogy a jó eredmények folytatódnak. Sajnos tévedtünk. A nagy szárazság minden elképzelésünket megváltoztatta. A hárs, már ahol lett volna róla hordási lehetőség, a nagy hőség miatt nem váltotta be a reményeinket. Virágzásának már a harmadik napján megégtek a virágok, megszűnt a nektártermelés, de a méhek is felhagytak az elbarnult virágok látogatásával. Ma (augusztus 5.) már ott tartunk, hogy a hárs levelei is sárgulnak és hullani kezdtek. Akác után a napraforgó virágzásáig nincs más növény a hárson kívül, amely méztermelés szempontjából érdekes volna.

Sajnos a napraforgó is úgy virágzott el, hogy kevés mézet tudtak róla begyűjteni méheink. Ez jellemző az ország minden részére.

Van, ahol nem pergettek róla a méhészek, de 5-6 kilogrammot meghaladó pergetési átlagról senki sem beszél. Bíztunk még a mézharmatmézben, de ez sem kényeztetett el bennünket. A napraforgóméz sötétebb a megszokottnál. Úgy gondoljuk, hogy belekerülhetett csekély mennyiségben mézharmatméz is. Ha nem akarjuk, hogy a méhanyák leálljanak a petézéssel, serkentő etetéssel kell a családokat aktív állapotban tartani.

A nagybani felvásárlók még csendben vannak. Csupán a tavasszal kiszivárgott árajánlatokról vannak híreink. Repcemézért 3,2–3,4 eurót (1320 forint), az akácmézért 4–4,5 eurót (1700 forint) kínálnak. Egyéb mézárakról nem lehet hallani. A méhészek, ahogyan már több alkalommal is leírtam, nemigen adnak el mézet nagybani felvásárlónak. Mindenkinek megvan a saját vásárlóköre, így aztán főleg háztól történik a méz és egyéb méztermékek értékesítése. Sokan piacon értékesítik mézüket, de rendszeresen ott vannak a falunapokon is termékeikkel. A repcemézet 6–6,5 euróért (2500 forint), krémesítve 7–7,5 euróért (2900 forint), az akácmézet 7,5–8 euróért (3100 forint), a mézharmatmézet 9–10 euróért (3800 forint) értékesítjük.

Sok méhész foglalkozik virágportermeléssel is. Lefagyasztott állapotban a Koppert poszméhtenyésztő vállalat vásárolta fel június végéig kilónként 6 eurós (2400 forint) áron. Ezt követően abbahagyták a felvásárlást. A vásárlók körében igény van a szárított virágporra is, amit kilónként 12–16 euróért lehet értékesíteni. Keresettek az egyéb ízesített mézek is, de mézborra is nagy a kereslet. Nagy az igény a méhanyák iránt is, ez jellemző az egész méhészeti szezonra.

Sajnos az atka is eléggé elszaporodott. Vannak méhészek, akik elkéstek a kezeléssel vagy rosszul kezelték a méheiket, ott bizony már most gondok vannak.

Most folynak az őszi méhellen­őrzések, amit az egészségügyi felelősök végeznek. A méhcsaládok rendben vannak, de sok helyen van élelemhiány. Nemcsak mézből van kevés a kaptárakban, de a virágpor is hiányzik. Értékelve az évet, jó-közepes méhészévről beszélhetünk. Azok a méhészek, akik a méztermelésen kívül egyéb termékekkel is foglalkoznak, kevésbé panaszkodnak. Nem érezhető, hogy az igazi méhészeknek elment volna a kedvük a további méhészkedéstől. Készítjük méheinket a beteleltetésre!

Kiss Sándor, Ipolyság

Románia

Akác után gyenge-közepes nyarunk lett. A hárs csak Dobrudzsában mézelt, de ott is alig 10 kilónyi mézet lehetett elvenni [Dobrudzsa történelmi régió a Balkánon, nagyobbrészt Romániához, kisebb részben Bulgáriához, egy aprócska része pedig Ukrajnához tartozik. Nyugaton a Duna, keleten a Fekete-tenger határolja – a Szerk.]. Ráadásul a hárs a méheket is megviselte, egy mézűrnyit visszaestek a családok. Aki kihagyta a hársat és egyből csak a napraforgóra ment, az talán jobban járt. A napraforgón családonként 25–30 kilogramm mézet pörgethettünk. Nem volt aszály a napraforgós területen.

Nagy meglepetéssel szolgált viszont idén az itteni (Erdély) vegyes virágméz (ahogyan nevezni szoktuk: havasi méz). Az utóbbi tíz év kimagaslóan jó eredményében volt részünk. Két pergetést is adott, ez első 12–15 kilogramm, a második 15–20 kilogrammos eredménnyel.

Csodás ízű, finom, sötét, de nem harmatmézek lettek. A nyár során nagyobb mérgezésről, családpusztulásról nem jött hír. Erdélyben inkább száraz, már-már aszályos évünk volt, így a hordáslehetőségek is lezárultak már július derekán, és mint ilyen években, a hordástalan meleg napokat a darazsak felszaporodása teszi még nehezebbé.

A mézpiac: mintha nem is lenne. Nagybani felvásárlás alig van. Virágméz esetén 14 lej (1100 forint) kilós árról beszélnek, de konkrét felvásárlásokról nem lehet hallani. Az akácméz kilója 22 lej (1800 forint). Biomézeknél is visszaesett a tavalyi 20 százalékos felár, mindössze 8-10 százalékra. A piacokon, szabad eladásban igyekszünk tartani a tavaly kialakult árakat, de nagy a nyomás az árcsökkentés irányába.

A méhcsaládok egészségi állapota az utóbbi évekhez hasonlóan terhelt, elsősorban a Varroa igényel nagy odafigyelést, de a nozémára is figyelni kell a virágporhiányos időszakok miatt.

Most a legnagyobb nehézséget az anyagi ellehetetlenedés, a háborútól vagy az újabb járványoktól való állandó félelem okozza. Egymásrautaltságunk erősödik, és újult lelkesedéssel keressük a kapcsolatokat. Öröm megélni, ahogy újraélednek a méhészrendezvények! Az Udvarhelyszéki Mézlovagrend határidőnaplója is zsúfolásig betelt a különböző mézfesztiválokon való részvéttel. Számunkra a fő esemény október 7–9-én lesz, amikor Székelyudvarhelyen mézverseny (második alkalom Erdélyben, Gyergyószentmiklós után), mézes napok és szakmai előadássorozatok lesznek. Ezúton is szeretettel meghívunk és várunk minden kedves méhésztársat, szimpatizánst és érdeklődőt!

Dr. Tófalvi Melinda, Korond

Szerbia

Akác után van némi gyalogakác, idén nagyon jól sikerült, tudtak pergetni róla a méhészek. De az a legelő akkor kezd nyílni, amikor még tart a késői akác, azaz sok méhészt nem érint ez a méhlegelő.

A hárs fantasztikus volt idén. Egész Szerbiában legalább 20 kilogrammos családonkénti átlag lett.

Sok esőt kapott a virágzás előtt, párás volt a levegő, és az éjjeli hőmérséklet nem esett 18 °C alá. Már szinte sötétben indultak reggel a méhek, úgy mézelt. A 45 évem alatt talán kétszer emlékszem ilyenre. A napraforgó június 25-26-a körül kezdett el mézelni, ez korainak számító időpont. 3-4 kilós napi hordások voltak, de idővel az éjjeli hőmérséklet 13 °C alá csökkent, ami teljesen megállította a nektárképződést. Ezután már csak kiló alatti napi hordások voltak. Ahol csak késői vetésű napraforgó volt, ott az elromló időjárás miatt nem sok napot fogtak ki a jó hordásból, és mindössze 5-6 kilót pergettek. De azok sem lépték túl a 20 kilós átlagot, akik kifogták a korait. Az országos átlag 14 kilogramm körül alakult. Ez nagyon alatta van az elmúlt évek átlagának.

A szerb méhészek jó évét egyértelműen a napraforgó rontotta el. Örömhír azonban, hogy senki sem jelzett méhelhullást a napraforgó virágzása alatt.

Most, augusztus első hetében igen sok a fiasítása a családoknak, talán a gyenge hordás miatt. Viszont az aszály miatt nincs virágpor, ezért nagyon félnek a méhészek, hogy nem lesz sikeres a betelelés.

Nagybani árak? Az akác 4,6 euró (1840 forint) körül mozog, kicsit függ az ár a minőségtől. A napraforgóméz 2,8 euró (1120 forint), de reméljük, ez emelkedni fog, mert kevés van belőle. A hárs kilója 3,2 euró (1280 forint).

Bálint János, Nagybecskerek

Horvátország

Akác után rögtön háromnapos eső jött, ami gyakorlatilag tönkretette az ámorakácot. A hárs és a gesztenye együtt virágzik.

A gesztenye semmit sem mézelt, pontosan nem tudjuk, miért, az időjárás sem volt annyira rossz. A fák kezdenek kipusztulni, a beteg fákat kivágják, sarjadzással próbálják megújítani őket. Szerintem a horvát méhészek lemondhatnak a régi idők jó gesztenyemézeléséről.

A hárs kitűnően sikerült, sokan a gesztenye első sikertelen napjai után átmentek hársra – jól tették, szerencséjük volt. Az akác később, de a gesztenye és a hárs a szokásosnál korábban virágzott. Régen hat hét is volt az akác és a hárs virágzása között, idén alig három. A napraforgó rávirágzott a hársra, a „szotyi” átlagos eredményt hozott. Nem voltak nagy dandárnapok, legfeljebb 3 kilogramm volt a napi emelkedés. De így is elégedettek vagyunk, hiszen ilyen aszályban még ennyivel sem számoltunk. Napraforgó után semmi nincs, kiszáradt minden, etetni kell a méheket. Híg sziruppal, ugyanis a víz bejuttatása most ugyanolyan fontos, mint a szénhidráté.

A természetben szinte nem találnak vizet a méhek, a csatornák teljesen kiszáradtak, reggeli harmat sincs. A tengerparton szinte semmit nem pergettek a méhészek, ott még nagyobb az aszály,

Isztriában még a kocsik mosását és a locsolást is megtiltották, akkora mértékű a vízhiány. Normál években 20–30 kilogramm minőségi mézet is tudtak pergetni, idén üresek maradtak a mézes hordók. A virágméz 3,2 euró (1280 forint), az akácméz kilója 4,7 euró (1880 forint) körül van, de nincs nagy kereslet a piacon. Háztól a méhészek zöme 6,5 euróért (2600 forint) adja a virágmézet és 8 euróért (3200 forint) az akácmézet. 1,2-1,3 euró (500 forint) körül van a cukor kilója, de folyamatosan megy fel az ára.

Dr. Kovacsics István, Dárda

Szlovénia

Az akác utáni mézelések nagyon gyengék voltak, aminek az oka a száraz meleg és a frontok átvonulása volt. Az időjárás nagy hatással volt a gesztenye, a hárs, a fenyő és az édesharmat mézelésére. Utóbbi kettő teljesen elmaradt, azaz semmi eredményt nem hozott.

A rossz mézhozam nagy hatással van a mézárakra. A gesztenyeméz ára nagyban 9 euró (3600 forint), a hársméz 10 euró (4000 forint), az erdei mézből pedig csak előző évit dolgozzák fel.

Szlovéniában közel 50 darab „kaptárautomata” működik. Ezeknek a mérőegységeknek az adatai mindenki számára nyilvánosak, lehet látni a napi gyarapodást, az adott terület hordási lehetőségeit. Ilyen még nem volt, hogy augusztus elején kikapcsolták az automatákat, nem lehet elérni egyiket sem, mivel nem volt gyarapodás, csak negatív számok jelentek meg. Tudni kell, hogy voltak évek, amikor szeptember közepéig is mértek emelkedést az automaták. Augusztus elején a mérések alapján napi 1 kilót csökkent a kaptárak súlya az erősebb családok esetében. Mivel a természet kiszáradt, magára hagyta a méhcsaládokat, ezért idén a betelelés a méhészre van bízva. Az atkairtást ne felejtsük el, és az élelmet időben adjuk be! Most, augusztus elején a kánikula harmadik hullámában vagyunk. Nagyon hiányzik a virágpor, ami megnehezíti a betelelést. Kellemes évzárást kívánok a méhészeknek Magyarországon!

Dr. Kovács István, Muraszombat

Forrás: Méhészet