0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Törökországban geotermikus energiával fűtik az üvegházakat, ami sokkal olcsóbb, mint a gáz. Egyetlen török termelő sem használ gázt, néhányan szénnel fűtenek, de az Égei-tenger térségében zömmel termálvízre alapoznak. A versenyképességet tovább növeli, hogy mesterséges megvilágítás nélkül is jó eredményeket érnek el, így lehetnek a török üvegházakból kikerülő termékek olcsóbbak, mint Európa északabbra fekvő térségeiben.

A Kurt vállalatcsoport a nyolcvanas évek óta foglalkozik termesztéssel, Törökország déli részén több citromültetvényük van, a 2008-ban épített öthektáros üvegházukban pedig fürtös paradicsomot termesztenek. 2015-ben zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzembe is beruháztak.

Mivel a paradicsomot exportpiacra szánják, a szigorú uniós szabványoknak megfelelően termesztenek, így termékeik megfelelnek a magas minőségi elvárásoknak.

Forrás: hortidaily.com/Kertészet és Szőlészet