Back to top

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Cyclolab: egy hazai kisvállalat a koronavírus elleni globális küzdelem frontvonalában
Cyclolab: egy hazai kisvállalat a koronavírus elleni globális küzdelem frontvonalában
Fotó: Czifrik Katalin

Az eddigi díjazottak kivétel nélkül jelentős gazdasági súlyra tettek szert az utóbbi három évtizedben

– hangsúlyozta dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a bíráló bizottság társelnöke a pályázat kiírásáról szóló sajtótájékoztatón.

A pályázatot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a Magyar Innovációs Alapítvány hirdette meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az Agrárminisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával.

Dr. Szilágyi Attila: A gyógyszeriparban nemcsak a siker kulcsa, hanem a túlélés feltétele a folyamatos innováció
Dr. Szilágyi Attila: A gyógyszeriparban nemcsak a siker kulcsa, hanem a túlélés feltétele a folyamatos innováció
Fotó: Czifrik Katalin

Az innováció gyorsulása a gazdaság gyorsulását idézi elő

- mondta Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. A harminc éve elindított pályázat célja, hogy olyan innovációkat mutasson be, amelyek eredménye pénzügyi eszközökkel is kifejezhető, de a komplett értékei – egyebek mellett társadalmi haszna - alapján keresik a nagydíjasat.
Idén a jelentkezés határideje 2023. február 3., a díjakat pedig 2023 márciusában adják át az Országházban.
Az elmúlt három évtized során összesen 1379 pályamű érkezett a szövetség felhívására, amiből 1204 volt sikeres innováció, és 233 kapott különböző innovációs díjat. A kutatókból és korábbi nagydíjasokból álló bíráló bizottság a nagydíj mellett több kategóriában is díjat ítél oda a kiemelkedő innovációs teljesítményért.
Kiemelte a piaci, társadalmi hasznosulás jelentőségét Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára, aki szerint

a tudományos eredmények tekintetében is ebbe az irányba szükséges elmozdulni.

Az önfenntartó finanszírozás körforgásával ugyanis el lehet jutni odáig, hogy hazánk 2030-ra Európa első tíz országa közé emelkedjen az innováció területén.
Kiemelte a kétféle szakpolitika együttműködésének jelentőségét Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, aki szerint a mezőgazdaságban egyre nagyobb szerepet kap a tudás, az innováció.
A COVID elleni küzdelem során jutott innovációjának köszönhetően kiemelt gazdasági szerephez a tavalyi Innovációs Nagydíjat elnyert CYCLOLAB Kft. Az ötven éve alapított kisvállalat 2020-ban önerőből, nagy áldozatok árán növelte meg az általa gyártott gyógyszersegédanyag mennyiségét 120 kilogrammról több tonnára.

Az innovációs nagydíjjal érkező társadalmi és üzleti elismerés hatalmas lendületet adott a cégnek a további fejlesztésekhez

– mondta el dr. Szőcs Levente igazgató. A nagydíj megerősítette őket abban, hogy jó irányban haladnak, és van jövője az általuk gyártott vegyületeknek. Jelenleg új termékkel készülnek piacra lépni. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nagydíjban részesült kisvállalatok és óriáscégek aránya 50-50 százalék.

Dr. Juhász Anikó: A mezőgazdaság sokszereplős ágazat, ahol nehéz a tudástranszfer, de nagy szükségünk van rá
Dr. Juhász Anikó: A mezőgazdaság sokszereplős ágazat, ahol nehéz a tudástranszfer, de nagy szükségünk van rá
Fotó: Czifrik Katalin
Ugyancsak a világjárvánnyal összefüggésben nyert tavaly Ipari Innovációs Díjat a Favipavir filmtabletta kifejlesztője és gyártója, a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. A gyógyszerrel három év alatt 3 milliárd forintos forgalmat értek el itthon és külföldön – mondta el dr. Szilágyi Attila, a cég marketingigazgatója. A díjazott innováció lényege egy olyan összetétel és gyártási technológia, amely nem sérti az eredeti gyógyszer szabadalmi védettségét, hatása azonban ugyanaz. A szakember kiemelte, hogy termékük napi terápiás költsége lehetővé tette, hogy befogadja az OEP, vagyis az elért

eredményük több üzleti sikernél, hiszen a gyógyszer hozzáférhetővé vált a hazai betegek számára.

Dr. Birkner Zoltán: Évi hét-nyolc kiemelkedően jól teljesítő céget tudunk bemutatni a társadalomnak és a gazdasági szereplőknek
Dr. Birkner Zoltán: Évi hét-nyolc kiemelkedően jól teljesítő céget tudunk bemutatni a társadalomnak és a gazdasági szereplőknek
Fotó: Czifrik Katalin
Mint mondta, a gyógyszeriparban a folyamatos innováció nemcsak a siker kulcsa, hanem a versenyben maradás alapvető feltétele, a túlélés záloga is.

A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati kiírás és a jelentkezés részletei a www.innovacio.hu/innonagydij oldalon érhető el.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Méhbarát téglát alkotott egy brit kutatócsoport

A beporzók fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: a mezőgazdaság és az ökoszisztéma számára is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak. De hogy segíthet rajtuk egy tégla?!

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Rövid időn belül megkerülhetetlenné válik a precíziós gazdálkodás

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó és az Agrárközösség Kft. közös szervezésében létrehozott szakmai rendezvényen három gazda példáján keresztül ismerhettük meg, hogyan is kezdődött el gazdaságukban a precíziós átállás, milyen tapasztalatokat szereztek erről mindeddig, sőt még tanácsokkal is ellátták a közönséget.

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Tartós várat hígtrágyából

Nyereséget teremteni lenézett dolgokból. Így lehetne összegezni az Agro-Ferr Kft. és az Agrostar Kft. gyakorlati tapasztalatait, amikre nagyrészt már megvalósított beruházásaik során tettek szert. A Békés megyei Kisdombegyházán található cégek mintegy 3 ezer hektáron gazdálkodnak Magyarországon, további 2 ezer hektáron pedig kommersz terméket állítanak elő Arad mellett.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.