Back to top

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Két városi parkerdő létrehozása, egy arborétum, több szálláshely, valamint a szolnoki vadaspark és erdei iskola működtetése is erről tanúskodik. Látnivalókban tehát az Alföldnek ebben a szegletében sincs hiány.

Több mint 150 éve sétakertnek indult a Tiszaigari Arborétum
Több mint 150 éve sétakertnek indult a Tiszaigari Arborétum

A NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete Magyarország legnagyobb területű erdészete, ám a kedvezőtlen klíma és a sajátos termőhely következtében erdősültsége szerény (5,9%). Az erdőterületek egymástól sok esetben nagy távolságokra helyezkednek el, amely megnehezíti a gazdaságos erdőkezelést. Mindezek ellenére évről évre létesülnek új erdőterületek, melyben nagy szerepe van az országos szintű programoknak.

Az újszülöttek erdeje kezdeményezés alapján a Jász-Nagykun-Szolnok megyében született gyermekek után legalább tíz fa elültetését vállalta magára az erdészeti részvénytársaság. Surjány határában már el is készült az első „babaerdő”, amely mintegy 48 ezer faegyedből áll a megszületett 3681 gyermek részére.

Emellett mintaerdősítések létrehozásával is igyekszünk növelni hazánk erdőterületét, mellyel a klimatikus viszontagságok kedvezőtlen hatásai csökkenthetők, valamint kialakítható az Alföldre egykor oly jellemző erdős puszta képe. Az Országfásítási Program keretében megkezdett településfásításokban régió szinten is vezető szerepet játszottunk az elmúlt időszakokban.

A Karcag-Apaváron működő vadászház mindenki előtt nyitva áll
A Karcag-Apaváron működő vadászház mindenki előtt nyitva áll

Földrajzi oltalom

A térség gasztronómiai különlegessége a jászsági szarvasgomba. A Jászság aranyaként is emlegetett értékes gombafaj elsődlegesen tölgyesekben fordul elő, számára kedvező körülmények esetén akár nagy tömegben is Ezen a vidéken javarészt a nyári szarvasgombával találkozhatunk, de kisebb egyedszámban megtalálható a téli és a homoki szarvasgomba is. Társaságunk több mint 20 éve foglalkozik a szarvasgomba gyűjtésével, felvásárlásával és értékesítésével.

A nyári szarvasgombánál (bal) jóval kisebb egyedszámban lelhető fel a homoki szarvasgomba
A nyári szarvasgombánál (bal) jóval kisebb egyedszámban lelhető fel a homoki szarvasgomba

A szarvasgombát a mai napig sokféle legenda és mítosz lengi körül, kezdve attól, hogy afrodiziákum jelleggel bír-e, gyűjtését milyen állattal végezték, illetve ízvilágáról, mivel korábban ez a csemege kizárólag az arisztokratákat illette meg.Szerencsére mára viszonylag könnyen beszerezhető gyűjtési idényben friss állapotában, késztermékként pedig egész évben. Hogy valóban afrodiziákum-e, arról megoszlanak a vélemények. Mi annyit tudunk mondani, hogy a „szarvasgomba próbája az evés”, ízlelje meg, kinek a fantáziáját izgatja e nemes gomba hatása.

Számos exkluzív terméket készítünk szarvasgombából
Számos exkluzív terméket készítünk szarvasgombából
A szarvasgomba gyűjtése csak vizsgázott szarvasgomba-kereső kutyával történhet, gyűjtési engedély birtokában.

Ízének meghatározása nem egyszerű feladat, egyesek szerint dióra emlékeztet, illata évszakonként változó: nyár elején a főtt kukoricára, majd a főtt burgonyára, később az erjedt pörkölt malátára emlékeztet.

Társaságunk központjában 2020-ban adtuk át a kor igényeit messzemenőkig kielégítő szarvasgomba-feldolgozó üzemet, ahol a válogatott alapanyagból számos exkluzív terméket készítünk. A Jászsági nyári szarvasgomba elnevezés tavaly uniós földrajzi oltalomban részesült.

Lombkoronaösvény a parkerdőben

A szarvasgomba számos vadételhez illik, így az erdőgazdaság által üzemeltetett vadászházak szakácsai is előszeretettel felhasználják.

A Szolnoki Erdészet a nagy egybefüggő erdőterületek hiányából kifolyólag nem rendelkezik nagyvadas területekkel. A vadgazdálkodási tevékenység kifejezetten az apróvadra fókuszál.

Területeinken szép számban található őz, mezei nyúl, fácán, tőkés réce. Karcag-Apavárán kocsányos tölgyesek ölelésében áll a NEFAG Zrt. 2018-ban újjáépített vadászháza, közel a 4-es főúthoz és a Hortobágy-Berettyó-csatornához. A műútról nehezen észrevehető, de ez nem válik kárára, az ide látogatók csendes erdei környezetben készülhetnek a vadászatra vagy a családi kirándulásra. A ház ugyanis mindenki számára nyitott, kitűnő szakácsa pedig egyebek közt szarvasgombás ínyencségekkel kényezteti a vendégeket.

Az erdei iskola regionális oktatási központként működik
Az erdei iskola regionális oktatási központként működik

S ha már Karcag környéken járunk, érdemes megtekinteni a várost, és persze a település határában található parkerdőt és lombkorona-tanösvényt is. A Karcagi Parkerdő létrehozását a város lakossága igényelte, és mi boldogan teljesítettük a kérésüket. A kisgyermekek számára az erdei környezetbe tökéletesen illő játszóteret, a futás szerelmeseinek pedig erdei futópályát is kialakítottunk benne. A parkerdőt ösvények szelik keresztül-kasul, melyek bejárásával betekintést nyerhetünk az erdei életközösségek mindennapjaiba.

Körülbelül öt méter magasan sétálhatunk a lombkoronaösvényen
Körülbelül öt méter magasan sétálhatunk a lombkoronaösvényen

A lombkorona-tanösvényen végighaladva, ha nem is madár-, de legalább mókustávlatból figyelhetjük a körülöttünk élő erdőt. A 314 méter hosszú és átlagosan 5 méter magas, tölgyesbe épült faszerkezetű sétányon a gyermekeket készségfejlesztő játékok, illetve játékos fejtörők várják, míg a felnőttek a tájtörténetben merülhetnek el. Viszont a legfőbb látnivaló mindig is a folyamatosan változó erdő megfigyelése és tanulmányozása marad.

Az Alföld kincsesládája

A Tiszaigari Arborétum rászolgált az Alföld kincsesládája elnevezésre, 20 hektáros területén számos őshonos és egzóta fajjal találkozhatunk.

Hangulatos sétaútjait bejárva nemcsak a tölgy fajtagyűjtemény sokszínűségében és a cserjefajok színpompás kavalkádjában merülhetünk el, de a mocsárcipruserdő színei is – különösen ősszel – magukkal ragadják a fantáziánkat.

Mocsárciprusok a Tiszaigari Arborétumban
Mocsárciprusok a Tiszaigari Arborétumban
Az arborétum alapításának gondolata a régmúltban gyökerezik. Széky Péter tiszaigari földbirtokos 1867-ben sétakert építésébe kezdett a Habsburg kastélykertek mintájára. Az ültetés során azonban törekedett a természetközeliség látszatát megőrizni, ezért jobbára őshonos, az Alföldre jellemző fafajokból jött létre a gyűjtemény. Munkáját fia, ifj. Széky Péter folytatta 1874-ben, melyben barátja, Bolza Pál volt segítségére.
A vörösfenyő-kereszt az Eucharisztikus Világkongresszusra emlékeztet
A vörösfenyő-kereszt az Eucharisztikus Világkongresszusra emlékeztet

Abban az időszakban vette kezdetét a domb- és hegyvidéki fajok, illetve az idegenhonos fajok telepítése a sétakertben. Az egyre inkább virágzó kert dicsmenetét a II. világháború törte derékba. Azt követően általános jelenség volt a fák kivágása és a kert pusztítása. 1951-ben került a Szolnok Megyei Állami Erdőgazdaság kezelésébe, majd az értékeket felismerve megkezdődött a kert helyreállítása.

Az arborétum 1976 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület. A területén található 2016-ban felújított kulcsosház 16 fő befogadására alkalmas.

Az arborétum egész évben látogatható, de a mocsárciprusok őszi lombszíneződése miatt a késő őszi bejárása felejthetetlen látnivalóval kecsegtet. További érdekessége a kertnek, hogy a 2021-ben Magyarországon megrendezett Eucharisztikus Világkongresszus vörösfenyő-emlékkeresztje is itt kapott helyet.

Szállás is foglalható az arborétumban
Szállás is foglalható az arborétumban

Széchenyi Parkerdő

Szolnok szélén tölgyesek ölelésében fekszik a NEFAG Zrt. központi épülete, tőszomszédságában pedig a Széchenyi Parkerdő. Elsődleges szerepe, hogy a megyeszékhelyen és annak környékén lakók sportolására, kikapcsolódására adjon lehetőséget. Az erdőtömböt számos gyalogosösvény cifrázza, melyeken az egész erdő kényelmesen bejárható, kerékpárútján pedig időjárástól függetlenül kerekezhetünk.

Egész évben izgalmas program kilátogatni a Széchenyi Parkerdőbe
Egész évben izgalmas program kilátogatni a Széchenyi Parkerdőbe

A kicsiket játszótér várja a parkerdőben
A kicsiket játszótér várja a parkerdőben
Egy tanösvényt is kialakítottunk, melyet a felnőtt látogatók és a szervezett foglalkozások keretében érkező diákok egyaránt előszeretettel járnak végig. Az aktív kikapcsolódásra vágyók igényére tornaeszközöket helyeztünk ki az ösvény mentén. A parkerdő melletti, csaknem kéthektáros bekerített játszótér minősített eszközei fából készültek, ezzel is az erdei környezethez való harmónia elérése volt a célunk.

Bagolyvár Vadaspark

Ha a játszótér már nem elég izgalmas, akkor irány a Vadaspark! A Bagolyvár 2007-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, s azóta is nagy népszerűségnek örvend. A közel kéthektáros erdős területen egész évben látogathatók állataink, még a perzselő nyári időszakban is árnyas tölgyfák alatt szemlélhetjük meg őket. A parkban 40 állatfaj mintegy 170 egyede él. Nagyobb részük őshonos vadfaj, de megtalálhatók itt távoli kontinensek szülöttjei is, az ázsiai kiskarmú vidrapárunk például vitathatatlanul a park legaranyosabb lakói. Évről évre növekszik vaddisznóink száma is, és a tél végének közeledtével megszülető kis csíkoshátúak méltó ellenfelei vidráinknak, már ami az aranyossági mutatót illeti. Láthatók nálunk még dámok, muflonok, őzek, különféle madárfajok, illetve háziállatok népes sereglete.

A vadaspark 2007 óta várja a látogatókat
A vadaspark 2007 óta várja a látogatókat

Az őshonos fajok mellett távoli kontinensekről származó állatok is láthatók, köztük pávák is
Az őshonos fajok mellett távoli kontinensekről származó állatok is láthatók, köztük pávák is
Az Erdei Művelődési Házunk kollégái rendszeresen szerveznek izgalmas programokat a parkban, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújthatnak. Erdei iskolánk a környezeti nevelés területén regionális oktatási központként működik, immár hosszú évtizedek óta.

Hisszük, hogy a fiatal generációk természet iránti szeretetének és megbecsülésének fellobbantása az egyik legnemesebb és legfontosabb feladatunk a természettől egyre inkább eltávolodó világunkban.

Az ember azt gondolná, hogy a szép erdőkért és az erdei környezetért el kell utazzunk valamelyik domb-hegyvidéki tájunkra. Ha azonban jobban szemügyre vesszük az Alföldet, itt is számos természeti csodát fedezhetünk fel.

Haszonits Győző
NEFAG Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Fontos a származás

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Február 2.: a vizes élőhelyek világnapja

Bár kevesen tudják, de február másodika a vizes élőhelyek világnapja. Ez 1971. óta van így, annak emlékére, hogy ezen a napon kötöttek nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért. Idén, 2023-ban ráadásul, pont egy vízi élőhelyi madár, a nádasokban, gyékényesekben élő barkós cinege lett az év madara.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.