0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A kisüzemi sörfőzdéket is eléri az energiaválság

A sörgyártás rendkívül energiaintenzív vállalkozás, így nem csoda, ha érzékenyen érinti az ágazatot az energiaárak növekedése. Azonban lenne megoldás: a "sörtörvény" megmenthetné a bajban lévő vállalkozásokat, de csak akkor, ha betartatják azt.

Tavaly 2 millió forintba került a hűtőkapacitás üzemeltetése, ez az áremelkedések után már 20 millió forint. Ha hozzáveszem, hogy tavaly óta a szénsav és a különböző élelmiszeripari vegyszerek ára a többszörösére emelkedett, az alapanyag kb. 50–60 százalékkal, míg a bérek 20 százalékkal kerülhetnek többe, nyugodt szívvel kijelentem, hogy ez kigazdálkodhatatlan – mondta a hvg.hu-nak egy nemrég megszűnt dél-dunántúli kisüzemi sörfőzde mestere.

Sokan juthatnak ugyanerre a megállapításra, mert az energiaválság hatására órási mértékben megugrottak a sörfőzés költségei. A sörgyártás ráadásul rendkívül energiaintenzív vállalkozás, akár gáz, akár elektromos árammal dolgoznak – magyarázta a lapnak Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Az előrelátóak korábban hosszú távú szerződést kötöttek, így Gyenge több olyan sörfőzdéről is tud, akiknek 2023 végéig nem okoz gondot a gáz, vagy az áram megvétele.

Bár ha a szolgáltatók felmondják ezeket a szerződéseket, még lehet probléma – ismerte el.

Azt azonban nagy problémának tekinti, hogy a „sörtörvényt” nem igazán tartják be a vendéglátóhelyeken. A szabályozást két éve szavazták meg, és arról szól, hogy

egy hely akkor kaphat felmentést a termékkizárólagosságot előíró megállapodások tilalma alól, ha a vendéglátóhelyen egy önálló kisüzemi sörfőzde termékét is árulják csapolva,

és ez utóbbi mennyisége eléri az eladott sör 20 százalékát. Gyenge szerint ugyanakkor jellemzően nem tudják betartatni a jogszabályt, így nem lehet kapni csapolt kisüzemi söröket a kocsmákban, vendéglőkben.

Forrás: hvg.hu