Tavaly 2 millió forintba került a hűtőkapacitás üzemeltetése, ez az áremelkedések után már 20 millió forint. Ha hozzáveszem, hogy tavaly óta a szénsav és a különböző élelmiszeripari vegyszerek ára a többszörösére emelkedett, az alapanyag kb. 50–60 százalékkal, míg a bérek 20 százalékkal kerülhetnek többe, nyugodt szívvel kijelentem, hogy ez kigazdálkodhatatlan – mondta a hvg.hu-nak egy nemrég megszűnt dél-dunántúli kisüzemi sörfőzde mestere.
Sokan juthatnak ugyanerre a megállapításra, mert az energiaválság hatására órási mértékben megugrottak a sörfőzés költségei. A sörgyártás ráadásul rendkívül energiaintenzív vállalkozás, akár gáz, akár elektromos árammal dolgoznak – magyarázta a lapnak Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.
Bár ha a szolgáltatók felmondják ezeket a szerződéseket, még lehet probléma – ismerte el.
Azt azonban nagy problémának tekinti, hogy a „sörtörvényt” nem igazán tartják be a vendéglátóhelyeken. A szabályozást két éve szavazták meg, és arról szól, hogy
és ez utóbbi mennyisége eléri az eladott sör 20 százalékát. Gyenge szerint ugyanakkor jellemzően nem tudják betartatni a jogszabályt, így nem lehet kapni csapolt kisüzemi söröket a kocsmákban, vendéglőkben.