Back to top

Ólom, hamu, amfora: a borkészítés régi kellékei

Miért adtak ólmot a borhoz az ókorban és a középkorban, mi a közös az ókori egyiptomiak és a modern palackcímkék között, és érdemes-e ezeréves hagyományokkal rendelkező bort inni?

A bor ősidők óta az emberiség állandó kísérője. Ennek ellenére egy több ezer évvel ezelőtt, vagy akár a 19-20. század fordulóján fogyasztott italnak kevés köze van ahhoz, amit ma a boltok polcain találunk, meséli  Krzysztof Sułek, történész és sommelier.

- Ma a száraz ízvilág és a viszonylag magas, 12, 13, 14 százalékos alkoholtartalom uralkodik, de ezek már a 20. század közepének vívmányai.

A bibliai, ókori, középkori és későbbi korok borai nagyon édesek és gyengék voltak, a modern sörökre emlékeztető erővel.

Ráadásul a legtöbbször nem foglalkoztak a színével, stílusával, tisztaságával. Gyakran fehér szőlőt kevertek vörös szőlővel, viszont az első, az évjáratot és az ital tulajdonságait leíró címkék nyomai már az ókori Egyiptomban is megjelentek -meséli a szakértő.

Rendszerint a borok is borzalmas minőségűek voltak. Rendszeresen adtak hozzá például ólmot, lúgot vagy hamut, hogy egy kicsit tovább tartson. A szállításra speciális amforákat használtak, amelyek tetejét olajjal öntötték le, vagy szélsőséges esetben földdel borítottak be. A föníciaiak és a görögök például gyakran hígították italaikat tengervízzel vagy mézzel és fűszereket adtak hozzá.

Az ókori Rómában például az érlelt borokat, amelyekben ma gyönyörködünk, csak a gazdagoknak szánt hóbortként kezelték.

Ráadásul a középkor és az újkor nagy részében ezeket az italokat napi szinten és mai szemmel nézve hatalmas mennyiségben fogyasztották.

A bor tömeges üvegpalackba zárásának ötlete a 20. század közepe táján született.

- Ezt megelőzően a borokat ömlesztve árulták, és nem igazán arra szánták őket, hogy szállítsák vagy tárolják. A legtöbbjük soha nem hagyta el azt a régiót, ahol készült, és legfeljebb néhány hónappal az elkészülte után már el is fogyasztották. Évszázadokon át a borok nem "éltek" hat hónapnál tovább – mutat rá a történész.

Kiderült, hogy a mai kor borfogyasztás európai rekorderei a  portugálok, évi 50 literrel fejenként. Ha két generációval visszamennénk, akkor ezt a számot meg kellene szoroznunk kettővel. Három generációval hátrébb - hárommal. Becslések szerint a Mediciek idején (a 15. századtól kezdve) az emberek havonta körülbelül 22 liter bort ittak, vagyis évente több mint 250 litert!

Ez egyrészt higiéniai okokkal függött össze, hiszen a víz a legtöbb helyen szennyezett volt, és különböző fertőzések forrása, de a bor az alsóbb társadalmi rétegekben szolgált olyan termékként, amely biztosította az emberek napi kalóriabevitelét. Ezért még a gyerekek is itták.

A bor régen annyira elterjedt volt, hogy a szakértő szerint a lakosság akár 80 százaléka is dolgozott a termelésén. Gyakran az adózás egy formájaként is kezelték, amelyet a jobbágyok továbbadtak az uraiknak.

Így számos olyan család alakult ki, amelyek jövedelmüket a családi székhelyüket körülvevő szőlőültetvények bortermelésére és értékesítésére alapozták. Ezek közül néhány a mai napig fennmaradt.

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

Emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban

A szűkös kínálat miatt kisebb mértékben emelkedhet a bárány felvásárlási ára a húsvéti időszakban - közölte a Juh Terméktanács az MTI-vel.

Soproni tavasz Budapesten

Azt sokan tudják, hogy a termőhelyi gondolat mennyire fontos a borászatban is. A termőhely, mint hívószó évről évre fontosabb nem csak a szakma, de a borfogyasztók körében is, amit jól mutat az a keresletnövekedés, ami lejátszódott az elmúlt évtizedben az ilyen borok tekintetében.

Növényalkalmazás új szemlélettel - minierdők Budapesten

Az Ökológiai és gazdasági fordulat címmel februárban megrendezett szakmai konferencián a Miyawaki-minierdőkről és a klímaválsággal összefüggő növényalkalmazásokról is hallhattunk előadást. A japán mintára létrehozott minierdőkkel növelhetők a zöld szigetek a városokban.

Kékfrankos, ami a miénk!

Megint itt van egy szőlőfajtánk, amely bármilyen értékes is, sok gondunk van vele. Na nem az erényeivel, inkább azzal, hogy fajtaborként nehezen értékesíthető. A Kékfrankosról van szó, a hazai kékszőlők szürke eminenciásáról. A Magyarországon legnagyobb felületen termelt kékszőlő pedig megérdemelné a törődést. A legjobb rozék alapanyagát adja, s nem hagyható ki egyetlen vörös házasításból sem.

Megemeli, illetve eltörli a Tesco az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet húsvét előtt

A Tesco megemeli az árstopos termékekre vonatkozó vásárlási limitet a húsvét előtti időszakban, és a tojás esetében el is törli - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel.

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.