0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Nem titok: itt a tökéletes halászlé receptje!

Miután ötvennégyszer nyert halfőző versenyt az országban, illetve a régióban, a „Magyarország örökös halfőző bajnokává” nevezték ki dr. Novics György bajai ügyvédet.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője szerint csak amiatt kapta meg a kitüntető címet, mert egy ponton túl már senki sem akart versenyezni vele. Lényeg azonban, hogy ő jeleskedett a legtöbb halfőző versenyen, és nemcsak halászlében, de minden meghirdetett halfőző kategóriában nyerni tudott már. Így aztán hét éve, amikor örökös bajnok lett, befejezte a versenyzést, a főzést azonban természetesen nem hagyta abba.

Mint mondta, esze ágában sincs titkolni a tökéletes halászlé receptjét, sőt,

ha valaki minden részletét betartja, biztos lehet benne, hogy olyan jót fog főzni, amilyet ő.

Az első, ami fontos hozzá, a jó minőségű magyar hal. Szerinte ugyanis a hazai tavakban, hazai takarmányon nevelt halak a legfinomabbak, azon belül is számára a szikes tavi ponty vált be a leginkább.

A második alapvető hozzávaló a finomra őrölt pirospaprika, amit ő évtizedek óta egy dusnoki termelő családtól vásárol.

A harmadik, ami nélkülözhetetlen, a vöröshagyma, és ebből szerinte a közepes nagyságú makói bronzhagyma a legjobb.

A technológia nem túl bonyolult, a halászlé egy órán belül elkészül. Ha négy kilogramm élőhallal számolunk, akkor 8 liter vízre, kilónként 2 dekagramm sóra, 8 (összesen 32) dekagramm bronzhagymára és literenként 1,4 dekagramm őrölt paprikára van szükség.

Mindig mindent kimér, mert szerinte ez a biztos.

A halat megtisztítja és hideg vízben alaposan megmossa, a halszeleteket éles késsel mindkét oldalon sűrűn beirdalja, a sóval beszórja (a lébe nem tesz sót!) és hűvös helyen 3-4 órát állni hagyja.

Lényegesnek tartja, hogy a hal friss legyen, mert szerinte, amit a fagyasztóból veszünk ki – pláne hosszabb idő után -, abból nem készül igazán finom halászlé.

A vizet szabad tűzön vagy gázégőn melegíteni kezdjük egy akkora bográcsban, hogy a víz és a pereme között legalább 6-7 centiméter maradjon. Ha felforrt, beledobjuk a hal farkát, fejét és ha van, az apróhalat – kárászt, keszeget -, a késsel apróra vágott (nem turmixolt és nyers) hagymát, egy fél zöldpaprikát apróra vágva, 4 gerezd fokhagymát, valamint 4 koktélparadicsomot darabolva.

Közvetlenül az újbóli forrás előtt hozzákeverjük az őröltpaprikát. Ügyelni kell rá, hogy ne tapadjon a bogrács szélére, mert ott megég, megkeseredik és az egész ételt elrontja. Ha mégis rákerülne, szedjük le és dobjuk ki, majd friss adaggal pótoljuk a pirospaprikát!

Ha minden a bográcsban van, akkor 30 percig, intenzíven forraljuk az ételt, aminek hab alatt kell puhulnia.

Ha letelt a 30 perc, beletesszük a lébe a halpatkókat és az újraforrástól számítva 18 percig főzzük.

A halszeleteket kivesszük, a levet pedig egy szűrőn átöntjük, hogy szép, tiszta bársonyos legyen! Ezzel kész is a nagyszerű halászlé.

„Ki van találva, így jó, ahogy van!”

Az igazi bajaiak tésztával eszik, méghozzá úgy, hogy kifőzik külön, sós vízben a gyufatésztát. Az első tányérba csak tésztát és levet mernek, a másodikba csak levet és halszeletet, a harmadikba megint csak tésztát és levet, az utolsóba pedig csak halszeletet tesznek. Férfiak esetében egyáltalán nem ritka, hogy négy tányérral is esznek a halászléből, aki pedig kedveli, csípőspaprikával is ízesíti magának.

A fenti receptnél jóval egyszerűbb módon készül a bajai halászok hagyományos halászleve. Ebbe egyszerre mindent beletesznek a legelején, felforralják, ha elfől a habja, hozzákeverik az őrölt paprikát és főzik még 25 percig. „Ez sem rossz, de nem tud olyan egyformán mindig jó lenni, mint a saját receptem” – mondja az örökös halfőzőbajnok.

Természetesen, a szegedi és a balatoni halászlevet is el tudja készíteni, de tapasztalata szerint a legtöbb embernek a bajai ízlik a leginkább. Ezzel aratta a legnagyobb sikert Szlovéniában, Szerbiában, Horvátországban és Boszniában is.

Sokan kedvelik a passzírozással készülő halászlét, de véleménye szerint

nem jó órákig „pötyögtetni”, mert akkor a halcsontból kiforr az enyv, aminek az ízét sokan nem kedvelik.

Mint nagyon sok más magyar családnál, Novics Györgyéknél is halászlé kerül az ünnepi asztalra karácsony este. A maradék levet azután kis fehér tányérokba szedi – mert azokban jól mutat -, halszeletet tesz hozzá, majd hűvös helyen megdermeszti. Reggelire így lesz a halászléből halkocsonya, amit fokhagymás pirítóssal fogyasztanak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu