Az első citromfát húsz évvel ezelőtt vásárolta Szőrös András, majd kiültették a fóliasátorba a paradicsom és a szamóca közé, ahol szépen növekedett és néhány év múlva már annyi citrom termést hozott, hogy jócskán meghaladta a családi konyha szükségleteit. A fölösleget a nagymama kivitte a Lajosmizse szívébe a piacra, az almával és a tojással együtt kínálta. – A rokonoktól hallottuk, hogy a mama egész szép összeget árul a citromokból, mesél a kezdetekről a feleség, Kisjuhász Éva.
Végül több száz fát ültettek, amelyek az utóbbi néhány évben fordultak termőre, ma már több tonna gyümölcsöt szüretelnek a szezonban, november és február között.
Minden, amit a Meyer-citromról tudni illik• Kínában honos hibrid citrusféle, citrom–mandarin–pomelo kereszteződése révén jött létre. • Az Egyesült Államokba 1908-ban vitte haza egyik kínai útjáról Frank Nicholas Meyer felfedező kedvű agrárszakember, az ottani mezőgazdasági minisztérium alkalmazottja. Bár a nevét róla kapta, ezt a fajtát valószínűleg évezredekkel azelőtt hozták létre, hogy Amerikában bemutatta volna. • A Meyer-citromot Kínában általában díszfaként, dézsás növényként nevelik. • Az Egyesült Államokban élelmiszerként vált ismertté, miután a séfek, például a Chez Panisse étterem alapítója, Alice Waters újrafelfedezték a kaliforniai konyha felemelkedése idején, az 1970-es években. Népszerűsége tovább nőtt, amikor Martha Stewart elkezdte használni néhány receptjében. Ezután indult világhódító útjára a gasztronómiában. • Narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom, de a citromhoz hasonlóan kicsit csúcsosodik a két vége. • A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, nagyon lédús, de elég sok magot tartalmaz. • Az íze izgalmas, fűszeres, nem annyira savanyú, mint a hagyományos citromé, kicsit édeskésebb, de a narancsnál savanykásabb. • Salátaöntetekben, mártásokban érvényesül leginkább különleges zamata, desszerteket, citromkrémeket, dzsemeket is érdemes készíteni belőle. |