0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

A lajosmizsei citromliget

Novemberben roskadásig tele vannak gyümölccsel a citromfák. És nemcsak a mediterrán országokban, hanem Lajosmizsén is, ahol egy hatalmas fóliasátorban egész citromligetet nevel egy kertész házaspár.

Az első citromfát húsz évvel ezelőtt vásárolta Szőrös András, majd kiültették a fóliasátorba a paradicsom és a szamóca közé, ahol szépen növekedett és néhány év múlva már annyi citrom termést hozott, hogy jócskán meghaladta a családi konyha szükségleteit. A fölösleget a nagymama kivitte a Lajosmizse szívébe a piacra, az almával és a tojással együtt kínálta. – A rokonoktól hallottuk, hogy a mama egész szép összeget árul a citromokból, mesél a kezdetekről a feleség, Kisjuhász Éva.

Lajosmizse citrom

Ekkor gondolkodtak el rajta, hogy citromfákat telepítsenek, de először még ők maguk is idegenkedtek egy kissé a gondolattól, nem hittek abban, hogy a magyar citrom kelendő lesz majd.

Végül több száz fát ültettek, amelyek az utóbbi néhány évben fordultak termőre, ma már több tonna gyümölcsöt szüretelnek a szezonban, november és február között.

Minden, amit a Meyer-citromról tudni illik

• Kínában honos hibrid citrusféle, citrom–mandarin–pomelo kereszteződése révén jött létre.

• Az Egyesült Államokba 1908-ban vitte haza egyik kínai útjáról Frank Nicholas Meyer felfedező kedvű agrárszakember, az ottani mezőgazdasági minisztérium alkalmazottja. Bár a nevét róla kapta, ezt a fajtát valószínűleg évezredekkel azelőtt hozták létre, hogy Amerikában bemutatta volna.

• A Meyer-citromot Kínában általában díszfaként, dézsás növényként nevelik.

• Az Egyesült Államokban élelmiszerként vált ismertté, miután a séfek, például a Chez Panisse étterem alapítója, Alice Waters újrafelfedezték a kaliforniai konyha felemelkedése idején, az 1970-es években. Népszerűsége tovább nőtt, amikor Martha Stewart elkezdte használni néhány receptjében. Ezután indult világhódító útjára a gasztronómiában.

• Narancssárgába hajló élénksárga színű, kerekebb és simább héjú, mint a hagyományos citrom, de a citromhoz hasonlóan kicsit csúcsosodik a két vége.

• A héja sokkal vékonyabb és puhább, mint a citromé, nagyon lédús, de elég sok magot tartalmaz.

• Az íze izgalmas, fűszeres, nem annyira savanyú, mint a hagyományos citromé, kicsit édeskésebb, de a narancsnál savanykásabb.

• Salátaöntetekben, mártásokban érvényesül leginkább különleges zamata, desszerteket, citromkrémeket, dzsemeket is érdemes készíteni belőle.

Kiderült, mit termesztenek

Forrás: Kertbarát Magazin

Magazin ajánló: