Back to top

A méhészruha

A Méhészet szaklap legújabb sorozatában a méhészethez kapcsolódó szakmákat szeretnénk bemutatni: azokat a szakmákat, amelyek nélkül sokkal nehezebben boldogulnánk a mindennapjainkban. Legelőször is a méhészruhákról és készítésükről lesz szó. Igen megosztó téma: van, akinek egyáltalán nincs rá szüksége, és van, aki nem is méhészkedne nélküle. Egy dolog biztos: méhészruhára szükség van, így azokra is, akik megvarrják. NYÁRI PIROSKA segített nekünk összefoglalni, mitől is lesz jó a munkaruhánk.

Piroska életében a varrás szeretete nagyon régre nyúlik vissza. Nevelőotthonban nevelkedett, itt ismerkedett meg a tűvel és cérnával, itt tanult meg hímezni, kötni, horgolni és subázni is. Az otthonban volt egy varrónő, aki az elszakadt ruhákat javította, az ő műhelyében volt alkalma kipróbálni a háztartási varrógépet – és itt történt meg a varázslat. Később, már kétgyermekes anyukaként, elvégzett egy varrótanfolyamot, majd gyermekeinek is sok ruhát tervezett és készített. Teltek-múltak az évek, és egyszer csak felmerült életében a méhészruhavarrás lehetősége. Ekkor még bedolgozóként, majd párja közreműködésével elkezdte megvalósítani élete nagy álmát: saját varrodát nyitott. Férje, NYÁRI JÓZSEF az első pillanattól kezdve mellette állt és támogatta mindenben.

Mint mondtuk, a méhészruha is munkaruha, ezen belül is a védőruhák csoportjába tartozik, hiszen nagy igénybevételnek van kitéve, és viselőjének biztonságát és védelmét hivatott szolgálni. Éppen ezért Piroska és József alaposan körüljárta a témát, mielőtt elkezdték üzemeltetni a varrodát. Kiemelt figyelmet fordítottak az alapanyagok kiválasztására, több nagyon fontos szempontot szem előtt tartva, például azt, hogy a méhészeknek nagyon sokszor a tűző napon kell dolgozniuk. Így esett a választás a fehér színű, 100%-os pamut munkaruhavászonra. Később többféle színben is megjelentek a ruhák, ma már hatféléből (fehér, drapp, szürke, kétféle terepmintás és piros) lehet választani náluk. A színes ruhavásznak is 100%-ban pamutból készülnek, ezek közepesen vastagok.

Fontos szempont volt még az alapanyag-keresés és -választás során, hogy az anyagok méret- és színtartók legyenek, valamint kiváló nedvszívó képességgel rendelkezzenek.

Mindezeken felül Piroska és férje a méhészekkel folytatott beszélgetések alapján bővítették a választékot, hogy valóban minden helyzetben megfelelőek lehessenek az általuk gyártott ruhák, így született meg a légáteresztő és a vízlepergető modelljük. Tehát rengetegféle overall, kabát, kalap és kesztyű készül kicsike házi varrodájukban. Kalapok üvegszálas és tüllös kivitelben is kaphatók. A kesztyűk kecskebőrből készültek, a varrodában hosszabbítják meg a szárát.

A varrás ipari varrógépekkel történik: sima gyorsvarró gép, kéttűs gép és ötszálas tisztázógép segítségével elégítenek ki mindenféle vásárlói igényt – sok esetben egyedi megrendeléseket is. A legkisebb méhészruha, amelyet kértek tőlük, 86-os méretű volt, a legnagyobb pedig sok-XL-es. Sikerüket rugalmasságuknak tudják be, ugyanis Piroska és József nagyon odafigyelnek arra, hogy mindenki pontosan azt kapja, amit szeretne, amire szüksége van. A legapróbb részletekre is nagy gondot fordítanak, ilyen például az úgynevezett „ujjagumi”, amelynek az a szerepe, hogy a gumit az ujjunkra akasztva, ne engedje felcsúszni a ruha ujját a kesztyű felvételekor.

A méhészruha-készítés tehát nem csupán a tényleges varrásban merül ki, hanem hosszas kutató- és tervezőmunka előzte meg, valamint részletes igényfelmérés, egyeztetés a megrendelővel.

Emellett folyamatos jelen kell lenniük méhészeti rendezvényeken, vásárokon és a közösségi médiában is. Piroska számára rendkívül fontosak ezek a személyes találkozások, amikor barátságok szövődnek, jó kapcsolatok alakulnak ki, kellemes beszélgetésekre adódik alkalom – mert a varrónő nem csak varrónő.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2022/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhek játszani is szeretnek

A poszméhekről kiderült, hogy nem csak dolgozni szeretnek, de szívesen játszanak is.

Kétszáznyolcvan millió forintos fejlesztést hajt végre az orosházi Königin Trade Kft.

Kétszáznyolcvan millió forintos fejlesztést hajt végre a méhészeti eszközök és egyéb élelmiszeripari gépek gyártásával foglalkozó orosházi Königin Trade Kft.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

A Balatonnál megkezdődik a szúnyoggyérítés

Megkezdődik a csípőszúnyogok gyérítése a Balatonnál március 27-28-án - közölte a munkát szervező Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke az MTI-vel kedden.

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

A méhész is vállalkozó 7. - Vállalkozásvezetés gyorsan változó környezetben

Jelenleg egy elég komolynak tűnő gazdasági válság elején járunk. Aki kicsit is ért a gazdaság ciklikusságához, az tudja, hogy ez nem egy váratlan dolog.

Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe

A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.

A spanyolok szigorítottak az állatjóléti törvényükön

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük - egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

Nincs élet beporzók nélkül

Ahhoz, hogy az erdők-mezők és kertünk növényeinek virágaiban gyönyörködhessünk, terméseiket, magjaikat, leveleit, felhasználhassuk, elengedhetetlen a beporzók „munkája”. Ezek a többségében rovarok virágról virágra szállva segítenek a virágpor átvitelében, a megtermékenyítésben. Nélkülük nincs vegetáció, sem oxigén, így élet sem. Ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.