Back to top

Így hoz szerencsét a lóhere! (Sőt helyenként a ló heréje is…)

Aki négylevelű lóherét akar találni, annak sokat kell keresgélni, hiszen a fehér here latin nevében a Trifolium repens-ben a „tri” is jelzi, hogy három levélből áll - általában. De körülbelül minden tízezredik levél, négy levélkéből áll… És ez még összefügghet azzal is, hogy miért fényesebb a gyulai lovasszobor heréje, mint az alkotás többi része...

Nem mindegyik lóhere az a „lóhere”

A fehér here (Trifolium repens) a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó egész Magyarországon fellelhető növényfaj.

Négylevelű változata az európai kultúrkörben a szerencse egyik szimbólumának tekintett négylevelű lóhere, de viszonylag ritkán előfordul akár 5-7 levelű változat is.

A természetes gyepek egyik legelterjedtebb növénye. Kaszáló típusú réteken, nedves és üde fekvésű legelőkön mindenütt megtalálható. Indáiról egy évben öt növedéket is ad, így a legeltetésben is szerepe van.

A boltokban árult szerencsehere (Oxalis tetraphylla) valójában egy madársóska faj, a fehér heréhez (Trifolium repens) annyi a köze, hogy ez is növény...
A boltokban árult szerencsehere (Oxalis tetraphylla) valójában egy madársóska faj, a fehér heréhez (Trifolium repens) annyi a köze, hogy ez is növény...
Fotó: wikipedia
E fajnak szép díszváltozatai is vannak, ezek között gyakrabban fordul elő a négylevelű forma.
Az üzletekben kapható négylevelű lóhere látványos dísznövény, ám ennél nem nagy kunszt négylevelűt találni, hiszen ez alapból az. Ez az Oxalis tetraphylla faj. A szerencsehere a madársóskafélékhez tartozik, valójában nem lóhere, csak hasonlít rá.

Gyógyhatása is ismert

A fehér here/Trifolium repens példányai között kell keresni négy levelűt - ami már nehezebb ügy
A fehér here/Trifolium repens példányai között kell keresni négy levelűt - ami már nehezebb ügy
Fotó: wikipedia
A Trifolium repens,”vértisztító”, köszvény ellen szájon át fogyasztva és külsőleg is hatásos. A nyirokrendszerre is jó hatással van. Megfigyelések szerint a vesekőképződéssel járó egyes vesebetegségek esetén is hasznos kiegészítő terápia lehet. Szemmosó főzetet szintén készíttek belőle.A hagyományos felhasználási módjai mind arra mutatnak, hogy a testben keringő nedvek „megtisztítására” alkalmazták a leginkább elődeink.

Az Oxalis levele is ehető, enyhén savanykás, kellemes ízű, de sokat ne fogyasszunk belőle oxálsav tartalma miatt, ami egyeseknél a vesekőképződést elősegítheti – tehát ilyen szempontból hatása pont ellenététes a valódi lóheréhez (Trifolium repens) viszonyítva.

Miért is hoz szerencsét?

Szép díszváltozatai vannak a TRIFORIA sorozatban
Szép díszváltozatai vannak a TRIFORIA sorozatban
Fotó: Nagy Z. Róbert
A négylevelű lóherének a kereszténységben, a népi hitvilágban is megvan a jelentősége, de szerencsehozó tulajdonsága a keltáktól ered.
A három levél a Szentháromságot jelképezi a keresztény hitvilágban, ám a négy levelű szerencsehozó változat történetét máshol kell keresni.

Népi szimbólum rendszerekben a négylevelű lóhere levelei a hűséget, a reményt, a szeretetet és a szerencsét jelképezik.

Az még a kereszténység előttre, a pogány korszakra vezethető vissza, akkor a négylevelű lóherét kelták amulettekként használták. A druidák (kelta papok) voltak akik a négylevelű lóherét amulettként használták, mert az szerintük a rossz szellemek ellen véd. E kelta hagyományból ered, hogy a négylevelű lóhere megvéd a rossztól és szerencsét hoz.

Az első irodalmi mű, amely említi a négylevelű lóherét 1620-ból származik. A kelta kultúra Írország területéről terjedt Európába, és így lettet a fehér herének e ritka megjelenésű példányai különlegességük okán a szerencse hírnökei, hiszen aki ennyi háromlevelű közt meglel egy négy levelűt, ahhoz nagy szerencse kell, így feltehetően az élet más területein is megleli amire szüksége van…

A híres gyulai ló (here)
A híres gyulai ló (here)
Fotó: wikipedia

A „behelyettesíthető” szerencsehozó

A hiedelem aztán olyannyira szárnyra kelt, hogy már sokszor a ló heréjét is szerencsehozónak tartották, tartják.

Ha valaki Gyulán jár, könnyen észreveheti, hogy a vár mellett álló lovas szobor heréje sokkal fényesebb, mint az alkotás többi része.

Ennek oka, hogy a város diákjai előszeretettel járnak a lovas szoborhoz, annak e nemes részér simogatni, mert a városi legenda szerint vizsgák, dolgozatok előtt ez szerencsét hoz. A gyulai lovas szobrot jóval könnyebb megtalálni – főleg a fényes, szinte világító heréjével -, mint a fűben megbújó négylevelű lóherét…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Fadoktorok, faápolók

Hazánkban évről évre nő az erdőterület nagysága, és településeink is egyre több fásítást vállalnak, hogy zöldebbé tegyék a lakókörnyezetet. Az egészséges fák árnyékukkal teszik elviselhetővé a nyári meleget, megkötik a járművek által felvert port, tompítják a város zajait, és rengeteg állatnak teremtenek élőhelyet. A város „zöld közművei” így jóval nagyobb értéket képviselnek, mint ahogy azt sokan gondolják.

Igazolták hazánkban a Ralstonia pseudosolanacearum növénykórokozó baktérium jelenlétét

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett. A fertőzés eredetének tisztázása további vizsgálatokat igényel. A veszélyes zárlati károsító terjedése csak a növényegészségügyi intézkedések szigorú és következetes betartásával előzhető meg.

Egyszerűsítés és díjmentesség a fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

A virágültetést népszerűsítették

Az első tavaszi napsugarakkal együtt minden növényrajongó lázasan kezdi el tervezni kertjének, teraszának vagy balkonjának növénybeültetéseit. Hazánkban a húsvéti ünnepek a virágkereskedelem szempontjából is kiemelkedően fontos ünnep, hiszen ha az időjárás is engedi, jellemzően ilyenkor látnak neki az emberek a virágzó növények ültetésének, ilyenkor indul el az igazi ültetési „szezon”.