0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

2023 a köles nemzetközi éve

Az ENSZ, illetve élelmezésügyi szervezete, a FAO a kölestermesztésnek szenteli 2023-at, tekintettel a növény élelmezési tulajdonságaira és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodóképességére.

A globális agrár- élelmiszerrendszer nagy kihívásokkal néz szembe a Föld egyre növekvő népességének élelmezése miatt.

A szélsőséges időjárásnak jól ellenálló gabonafélék, amilyen például a köles, megfizethető és tápláló alternatívát jelentenek az élelmiszerellátásban.

„Mindent meg kell tenni, hogy előmozdítsuk a köles egyre nagyobb területen való termesztését” – ez volt a fő üzenete az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO által a Köles Nemzetközi Éve 2023 alkalmából rendezett nyitóünnepségén.

A kölestermelés növelése hozzájárulna az ENSZ 2030-ig tartó fenntartható fejlődési programjának a megvalósításához. A kölesnek szentelt évvel a kölesfogyasztás táplálkozási és egészségügyi előnyeire hívják fel a figyelmet, valamint hogy mennyire alkalmas a kedvezőtlen vagy változékony éghajlati viszonyok közötti termesztésre, ezzel is felkeltve a gazdálkodók érdeklődését. A nemzetközi év meghirdetésével a szakpolitika figyelmét is a kölesre kívánják ráirányítani, hogy prioritásként kezeljék a gabonaféle termelését és kereskedelmét.

Forrás: FAO