0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Dísznövény-kereskedelem: Új év, új kihívások

A növénykereskedelmet és a kertészeti termékek piacát az infláció mértéke idén is jelentősen befolyásolja. Ugyanakkor a naprakész és előrelátó kereskedőknek azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy milyen irányzatok fognak kirajzolódni a kertészeti ágazatban, hiszen ennek ismerete segíthet felkészülni a következő idényre. Tengerentúli és holland felmérések eredményeit összegeztük.

Az év végén jelentette be a Pennsyl­vania Kertészeti Társaság (PHS) az idei kertészeti trendjeit, amelyek a szakemberek szerint kétségtelenül hatással lesznek az amerikai kertészeti ágazatra. A nagy múltú társaságot 1827-ben alapították, azóta is elkötelezett eredeti küldetése mellett: népszerűsíti és felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a kertészeti termelésnek és a hobbikertészkedésnek egyaránt sok kedvező társadalmi és környezeti hatása van.

A 2023-as kertészeti „trendlista” a felelősségvállalást, valamint fenntarthatóságot állítja a középpontba, rávilágítva mindannyiunk közös érdekére, hogy fogyasztói döntéseink során tudatosabban és hatékonyabban csökkentsük a karbonlábnyomunkat.

Andrew Bunting, a PHS felelős alelnöke szerint az összeállításból a kertészeti ágazat szakemberei és az átlagemberek is fontos információkat és ötleteket meríthetnek.

Víztakarékos ökologikus kertek

Az Amerikai Ökológiai Társaság a következőképpen határozta meg az ökológia fogalmát: az ökológia az élő szervezetek – ideértve az embereket is – és fizikai környezetük közötti kapcsolatok tanulmányozása, amely igyekszik megérteni és feltárni a növények és állatok, valamint az őket körülvevő világ közötti létfontosságú kapcsolatokat. Ezek elősegítésére a kertészek a jövőben mind több olyan gyakorlatot építenek be a mindennapi munkájukba, amellyel a táj, a környezet ökológiai jelentőségét hangsúlyozhatják.

Az őshonos növények természetes élőhelyet biztosítanak az értékes beporzóknak, búvóhelyül szolgálnak a rovaroknak és madaraknak, amelyek jótékony hatással vannak a környezetre.

A társaság szerint egyre fontosabb szerephez jut a zöldhulladék, mivel sok ház- és kerttulajdonos kezdi megérteni, hogy a lehullott levelek hatalmas természetes erőforrást képviselnek. A falevelek és más kerti hulladék komposztálásával értékes tápanyagokkal gazdagíthatjuk a talajt, miközben a talaj mikrobiológiai folyamatai kiegyensúlyozottá válnak, ami aztán egészségesebb növényeket eredményez. A lehullott lombnak további előnye is van: kiváló szigetelőanyag a sérülékeny növények vagy az újonnan kiültetett csemeték védelmére a hideg téli hónapokban. Az összeállításban azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az őszi lombhullás után a leveleket nem szabad a pázsiton hagyni, mivel elzárják a gyeptől az oxigént, és alatta könnyebben terjedhetnek a kórokozók.

A dízelüzemű szerszámok használata mindinkább háttérbe szorul a kontinensen. Amíg évtizedeken keresztül előszeretettel választották az emberek a gázolajjal működő fűnyírókat és egyéb kerti eszközöket, ez a trend hanyatlani látszik, mert sok kertbarát megkérdőjelezi a környezetre gyakorolt hatásukat. Ebben fontos szerepe lehet annak, hogy az autógyártók is fokozatosan eltávolodnak a belső égésű motoroktól. Ráadásul az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) becslése szerint a lakosság évente több mint 17 millió gallon (1 gallon körülbelül 3,78 liter) gázolajjal terheli a környezetet a nem megfelelő kezelés miatt. Ez komoly olajszennyezésnek felel meg.

Az elmúlt években egyre bővül az akkumulátoros kerti eszközök piaca, és a kerttulajdonosok már elkezdték lecserélni a berendezéseiket. Iparági szakértők szerint az akkumulátoros eszközök globális piaca a 2021-es 28,61 milliárd dollárról 2029-re 43,24 milliárd dollárra nő majd.

A trendlista szerint a víztakarékos kertek szerepe növekedni fog. Az amerikai Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) klímakutató központja, amely a meteorológiai szolgálat részeként működik, elhúzódó és tartós szárazságot jelez előre idénre, különösen a kontinens nyugati részén, de átlag alatti csapadék és átlag feletti hőmérséklet várható az Egyesült Államok nagy részén és a kanadai határon túl is. Ez önmagában is arra kell késztesse a lakosságot, hogy újragondolja az ingatlanok teljes körű vízfelhasználását, beleértve a szabadtéri területekét is. A háztulajdonosok mindinkább fontolóra veszik a szárazságtűrőbb növények ültetését, a kerti burkolatok, kavicskertek helyett inkább növelik a zöldfelületeket, hiszen azok megőrzik a vizet, miközben továbbra is természetes szépséget nyújtanak a környezetnek. Sokan például a vízigényes gyepet már „lóheregyepre” cserélik, mert az lényegesen kevesebb öntözést és karbantartást igényel.

Jótékony lakásdíszek

Az elmúlt évekhez hasonlóan töretlenül népszerűek a szobanövények. Erre utal az a több tucatnyi felmérés és kutatás, amelyek a szobanövények környezetre, társadalomra gyakorolt hatásával kapcsolatban készültek. Csak néhány adat:

a felmérések szerint a millenniumi (Y) generáció körében tízből heten használják önmagukra a közösségi médiában a „plantparents”, azaz növényszülő meghatározást;

az amerikai háztartások 66%-ában van legalább egy szobanövény; a kutatások szerint mindössze 15 percnyi törődés egy szobanövénnyel képes csökkenteni a stresszszintet; az irodai környezetben lévő szobanövények akár 15%-kal javítják a munka hatékonyságát; és mindössze 24 óra alatt képesek eltávolítani a levegőben jelen lévő káros anyagokat.

Az influenszerek és a növényimádók a szobanövényeket gyakorlatilag az önkifejezés egyik eszközévé változtatták. Ez pedig jótékonyan alakítja és befolyásolja a lakosság ízlését. A lakástulajdonosok a növényekre ma már mint otthonuk alapvető díszére tekintenek. Úgy tűnik tehát, hogy a szobanövények divatja még egy ideig nem múlik.

Kevesebb jut majd virágra

A Holland Virágiroda tavalyi felmérése szintén hasznos információkkal szolgál az ágazat szereplőinek. A kimutatás szerint a fogyasztóknak csaknem 30%-a arra számít, hogy kevesebbet költ majd virágokra és más dísznövényekre a következő hat hónapban. A felmérést két alkalommal végezték el, 2022 májusában és októberében. A májusi felméréssel ellentétben a gyakori virág- és növényvásárlók egy része ősszel már pesszimistábban ítélte meg anyagi helyzetét, és úgy nyilatkozott, hogy ezért kénytelen átalakítani fogyasztási szokásait. Csupán a millenniumi generáció képez kivételt, többségük több virágot és növényt szeretne vásárolni. Az online kutatást egyébként a Motiv­action piackutató ügynökség készítette a Holland Virágiroda megbízásából.

Októberben az infláció fogyasztói szokásokra gyakorolt hatását is górcső alá vették Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában. A négy országban 1666 fogyasztó által kitöltött online kérdőívet értékeltek ki. Eszerint az infláció folyamatos emelkedése a fogyasztók nagy csoportját aggasztja, főleg a saját pénzügyi helyzetük miatt. Egyharmaduk (34%) az előző hat hónapban már azt tapasztalta, hogy romlott az anyagi helyzete, és ugyancsak 34%-uk gondolta úgy, hogy ez a következő hat hónapban is így lesz. A válaszadók 42%-a viszont nem számít romlásra ebben az időszakban. A megkérdezettek 14%-ának javult a pénzügyi helyzete, míg 16%-uk vár javulást a következő hat hónapban.

A millenniumi nemzedék tagjai októberben ugyanúgy nyilatkoztak, mint májusban: a korábbinál több virágot terveznek vásárolni, 12% saját magának, 13% pedig valaki másnak fog növényt vagy virágot venni.

A fogyasztók nagyobb hányada azonban arra számít, hogy májushoz képest kevesebb virágot vesz magának (októberben 29%, májusban 20%), és ajándékba is (októberben 26%, májusban 18%).

(Forrás: floraldaily.com)

Forrás: Kertészet és Szőlészet