Back to top

Süngombás sajttal az egészségért

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében. A három éven át tartó program 1,8 milliárd forintból, döntő részben európai uniós támogatásból valósult meg, az innovatív, egészségvédő tejtermékek pedig legkésőbb 2024-ben a boltok polcain lehetnek.

A program során a magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább a kaposvári tejüzemben – emelte ki a projekt záróeseményén Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

„Egy olyan trappistasajtot fejlesztettünk, amelyben D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottuk az egyébként is hasznos fehérjeforrásként szolgáló tejterméket.

Emellett készült natúr- és gyümölcsjoghurt, valamint sajtkrém is. Az új tejtermékek igazi energia- és immunerősítő bombaként szolgálják egészségünket” – mutatott rá a szakember.

A projektzáró eseményen Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a mintegy 2 milliárd forintból megvalósult projekt jól szimbolizálja az egyetem legfontosabb célkitűzésit. „Amikor két évvel ezelőtt létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy csak olyan fejlesztéseket, innovációkat folytassunk, amelyek szoros együttműködésben valósulnak meg a vállalati partnerekkel, hiszen így tudjuk az oktatásunkat a piaci és társadalmi igényekhez igazítani.

Ennek köszönhetően dupláztunk, 20 milliárdról 40 milliárd forintra emeltük a kutatás-fejlesztési programokra fordított források mértékét.”

A robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Emellett megvalósítja a szántóföldtől az asztalig szemléletét, hiszen a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti.

Ehhez kapcsolódóan a MATE Kaposvári Campusán komoly, a 21. századi modern agráriumot szolgáló fejlesztések valósultak meg – hangsúlyozta Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid rektorhelyettes, a MATE Állattenyésztési Tudományok Intézetének igazgatója.

„A projektnek köszönhetően a MATE Kaposvári Campusán kialakítottunk egy fejőrobotos istállót, valamint különböző takarmányozási kísérleteket folytattunk.

A megvalósult beruházás pedig nemcsak a kutatást, hanem az oktatást is szolgálja. A nálunk tanuló fiatalok így testközelből ismerhetik meg az állattenyésztésben használt legmodernebb csúcstechnológiákat.”

Forrás: 
MATE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

Borjúkorban dől el a tehénkori egészség!

Az Eurofins Vetcontrol legutóbbi online szemináriumán Vass-Bognár Barbara azt elemezte, hogy a borjú- és növendékkori stressz hogyan befolyásolja a tehenek későbbi életteljesítményét.

A sonka bizalmi termék

Komoly fejlesztési lehetőségek előtt áll, de jelenleg nagyon bizonytalan piaci környezetben kénytelen működni a hazai húsipar – derült ki a Húszsövetség hagyományos húsvét előtti sajtótájékoztatóján.

A britek vadmarhái ritkábbak, mint a pandák

Az Egyesült Királyság északi részén egy különös gulya legel: az utolsó vadonélő szarvasmarhák. Eredetüket homály fedi, de valaha a szigetország erdőségeiben elterjedtek voltak ezek a visszavadult patások.

Demonstráltak az erdélyi gazdák, emésztőgödörbe öntötték a tejet

Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsinyi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre.

A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.