Back to top

Ezért hasznos a méhekkel szimbiózisban élő atka

Csodálkozva olvastam arról a kutatásról, melyben egy atkafaj jótékony hatásáról számolnak be a kutatók. Sajnos nem a háziméheken élősködő varroa atka vált egyik napról a másikra hasznossá. A tanulmány azonban nem érdektelen a háziméhekkel méhészkedők számára sem, hiszen egy méztermelésre alkalmas méhfajjal kapcsolatban vizsgálódtak a kutatók.

Dél-Amerika egyes vidékein terjedőben a fullánktalan méhekkel való méhészkedés. Erről szóló cikkünket itt olvashatja: katt ide.

A fullánk nélküli méhek nemzetségének, a meliponáknak a  mézhozama nem jelentős. A velük foglalkozó méhészek azonban a hagyományos mézhez képest hatszoros árat kaphatnak a kinyert melipona-mézért.

A fullánktalan méhek a családban élő méhfajok legnagyobb csoportját teszik ki a világon. Ezért jelentős szerepük van a beporzásban. De azért is fontosak, mert a nyirkos őserdőben a mi háziméhünk kerüli a virágok látogatást vagy legalábbis jelentősen válogat közöttük.

Melipona
Melipona
Fotó: Deutsches Bienenjournal

A fullánktalan méhekkel való méhészkedés az úgynevezett meliponikultúra tehát ígéretes, fenttartható szocio-ökológiai tevékenység lehet a trópusokon.

A fullánktalan méhek korokozóiról keveset tudunk, a háziméhek korokozóihoz képest. Ezért ezen méhek szimbiózisáról való ismereteink bővítése további kezelési lehetőséget adhat a fullánktalan méhekkel méhészkedők kezébe.

Egy kutatásban azt vizsgálták, hogy mennyiben befolyásolja a (Proctotydaeus alvearii) gomba fogyasztó atkával való együttélés a fullánktalan méhek (Scaptotrigona postica) lárváinak a fejlődését, olyan környezetben, melyben ráadásul a méhek számukra káros rovarölő szereknek voltak kitéve (Dimethoat, Thiamethoxam). Ez a tanulmány az első, melyben ezt vették szemügyre.

Természetes körülmények között egy fiasítást tartalmazó lépsejtben mind a fullánktalan méhlárvának, mind az atkának bőséges gombaválaszték jut táplálékul. A gombák azonban könnyen elszaporodhatnak, ha valamiképp nem csökken a számuk.

A kutatók abból indultak ki, hogy ezek az atkák pozitívan hatnak a méhekre még akkor is, ha a méheket rovarölőszer éri. És valóban, a rovarölőszerek ellenére, a méhlárvák magasabb túlélési arányt mutattak, ha ezek az atkák jelen voltak a fiasításban.

A gombákkal táplálkozó atkafaj jelenléte a fullánktalan méhek fiasításában tehát biztosítéka a méhek jobb egészségi állapotának és a család bőséges népességének. 

A szemlézett kutatás forrása: Rosa-Fontana, A.S., Dorigo, A.S., Malaquias, J.B. et al. Fungivorous mites enhance the survivorship and development of stingless bees even when exposed to pesticides. Sci Rep 12, 20948 (2022).

Ajánljuk még:

Atkamonitoring méhészeknek

Válogatás az év méhészeti cikkeiből

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Útvonalat jelöltek ki a méhek számára

Az EU végrehajtó szerve útvonalakat határozott meg a méhek és más beporzók számára, hogy zavartalanul röpülhessenek Európa-szerte élelem és menedék után kutatva. A döntéshozók szerint erre van szükség, hogy megmentsék a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól.

Patinás nevű méhésztalálkozók és -vásárok maradnak el

Idén több méhésztalálkozó és -vásár elmaradásáról számol be az Országos Magyar Méhész Egyesület legfrissebb közleményében. Öröm az ürömben, hogy két másik tavaszi találkozóra viszont sor kerül.

A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem

A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

A nem állami laboratóriumok éves tevékenységének bevallási határidejéig már csak pár nap van hátra

Január 31-e a végső időpont a nem állami laboratóriumok számára, hogy beküldjék az éves tevékenységükről szóló jelentésüket a Nébih részére. Mindez egyaránt vonatkozik az üzemi-, illetve a szolgáltató laboratóriumokra is.

Miért és hogyan termeljünk propoliszt?

Kovács Dávid vagyok, 1992-ben születtem, és 2009 óta foglalkozom méhészkedéssel Nyírbogdányban, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egy csendes kis falujában. Édesapámmal, Kovács Róberttel egyszerre tanultunk meg méhészkedni.