Back to top

Hogyan készül Magyarország első számú hungarikuma?

Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője, mondhatnánk, azért húzott le nyolc kupica pálinkát Szőllősi Kristóf magán-pálinkafőző kisüzemében, hogy védekezzen a téli hideg ellen, de ez elég ingatag érv annak tekintetében, hogy télnek nyoma sincs.

A rejtett alkoholizmus nem szégyen, Magyarországon különösen nem, csak hosszú távon nem kifizetődő… Na jó, nem kell Donáta feje felett egyből pálcát törni, úgy is nézhetjük, hogy az AgroTime legutóbbi adásában a pálinkafőzést alapjait mutatta be kedves nézőinknek.

Így készül a finom pálinka | MMG AgroTime

A nyírgyulaji kisüzemben Szőllősi Kristóf várta a műsor stábját, egyfelől, hogy megkóstoltassa díjnyertes párlatait, bemutassa a lepárló üst működését, valamint leitassa Donátát, aki (tegyük hozzá) komolyan felszívta magát a kihíváshoz és megszívta magát a kihívás végére…

Fotó: Bokor Ádám

Az üzemben működtetett lepárló üst az erősített feltéttoronnyal egy egylépcsős rendszerben párló modern technológia. Az első napi főzéskor, vagyis, amikor hideg az üst, mintegy három óra leforgása alatt lejön a párlat. Ez a magyar termék egyébként bárki számára elérhető, aki az önkormányzatnál bejelentett magán-pálinkafőző, hivatalos párlatadó jeggyel rendelkezik és saját felhasználásra éves szinten 86 liternél nem főz le nagyobb mennyiséget.

Kristóf 20 éves volt, amikor első párlatát lefőzte.

Első komolyabb versenyén, a Magyarországon is nívósan jegyzett Quintessence pálinka- és párlatversenyen 2017-ben vett részt, ahol minden versenyre bocsájtott pálinkájával díjat nyert, egyik pálinkáját ráadásul a bírák győztesnek hozták ki kategóriájában.

„A jó pálinkához jó minőségű, egészséges gyümölcsre van szükség. Ez a legfontosabb, hogy finom pálinkánk legyen – mondja a Kristóf. – A leszedett gyümölcsöt aztán osztályozzuk, mossuk, szükség esetén magozzuk, így kerül a gyümölcs az erjesztő tartályba. Az erjesztő folyamatok beindításához be kell állítani a cefre pH-értékét, a pektinbontást, bele kell tenni az élesztőtápanyagot, valamint faélesztővel kell beoltani a cefrét” – sorolja az alaplépéseket a szakember.

Legyünk büszkék a pálinkára, ugyanis pálinkának csak Magyarországon termett gyümölcsből, Magyarországon cefrézett gyümölcsből, Magyarországon lepárolt gyümölcsből készült párlat nevezhető,

illetve négy osztrák megyében előállított barackpárlat viselheti még a pálinka megnevezést a világon. Egyesek szerint Magyarország első számú hungarikumának is nevezhetjük!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.