Back to top

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.

Az Európai Unió 1234/2007/EK rendelete szerint a „tej” szót kizárólag állati eredetű tejre szabad ráírni, „tejterméknek” pedig kizárólag tejből származó termékeket lehet nevezni, és csak az előállításukhoz szükséges anyagokat szabad hozzájuk adni, feltéve, hogy nem a tej valamelyik alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítése a céljuk.

Víz, növényi rostok, gellángumi, emulgeálószer

Az Európai Unió Bírósága 2017. júniusá­ban tette közzé a növényi termékek megnevezésére vonatkozó C-422/16. számú döntését, ami alapján tavaly májusig összesen negyven esetben szólított fel különféle médiaszolgáltatókat az EK-rendelet betartására a Tej Terméktanács, tehát hogy kerüljék a növényi alapú termékek tejjel kapcsolatos megnevezését. A felszólítás hatására az esetek felében helyesbítették a megnevezést, illetve a fenti időpontig együttműködés kezdődött a terméktanáccsal.

A Tej Terméktanács álláspontja szerint a cikkünkben tárgyalt zabital csomagolása és jelölése alkalmas a fogyasztók félrevezetésére:

A nyers tej a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat tartalmaz. Igen gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminokban
A nyers tej a szervezet számára nélkülözhetetlen fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat tartalmaz. Igen gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminokban
„A fő látómezőben hangsúlyos betűnagysággal szerepel az angol MILK szóra utaló megnevezés, aminek második betűjét fehér csepp szimbólummal helyettesítették, mellette pedig a tejekről jól ismert zsírtartalom-jelölést is feltüntetik – mondta lapunknak Istvánfalvi Miklós elnök. Figyelembe véve a termék összetevőinek listáját [ivóvíz, zab 8,7 százalék, napraforgóolaj, cikóriagyökér-rost, borsófehérje, E170 – kalcium-karbonátok, savanyúságot szabályozó anyag (E340 – kálium-foszfátok), természetes aromák, emulgeálószer (E322 – lecitinek), napraforgó, tengeri só, stabilizátor (E418 – gellángumi), D2-vitamin], egyértelműen megállapítható, hogy tápanyagtartalom szempontjából ez a növényi termék nem helyettesítheti azt a tejet – amire a jelöléssel fel kívánja hívni a figyelmet.”

Az átlagfogyasztó tudja

Nem tartja megtévesztőnek a kérdéses zabital csomagolását és reklámját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Mint írták, a dobozon olvasható szöveg „angol nyelven próbálja a fogyasztók figyelmét felhívni arra, hogy ez a termék bár megjelenésében hasonlíthat olyan termékre, mint például a tej, de véletlenül sem keverhető össze vele”, és egyértelműen fel van tüntetve rajta, hogy növényi alapú zabital.

Megnevezése, összetétele és megjelenése alapján azon növényi italok közé sorolható, amelyek a tej alternatívájaként készülnek, az átlagfogyasztó pedig tisztában van vele, hogy mi a különbség ezek és a tej között, osztotta meg álláspontját a hivatal.

A bírósági gyakorlat alapján átlagfogyasztónak „a megfelelően tájékozott, figyelmes és körültekintő, észszerűen kritikus, piaci magatartásukban tudatos személyeket lehet tekinteni”.

A hatóság arról is tájékoztat, hogy a kereskedelmi gyakorlatban egyre elterjedtebb a helyettesítő termékek tulajdonságainak érthetőbb leírására szolgáló tagadó kifejezés („this is not”), ami egyben alternatívára utal. A kérdéses zabital jelölése nem állítja, hogy a tejjel megegyező tulajdonságú lenne (pl. tápanyagaiban).

A Nébih azt is írta, hogy az alternatív élelmiszerek témakörét kiemelt fontosságúnak tartja.

Ezért útmutatót készít a tejtermékek és a húskészítmények alternatívájaként forgalomba hozott élelmiszerek jelölésének követelményeiről és helyes forgalmazói gyakorlatáról, és fontos céljának tartja a fogyasztók velük kapcsolatos tudatosságának a növelését, a fogyasztói döntés megkönnyítését. A Nébih-hez hasonlóan foglalás állás az Önszabályozó Reklám Testületé is. Azt írták: „A „This is not Milk” kifejezés a mai átlag fogyasztó számára egyértelmű. Ezt igazolja, a fogyasztói kutatás, amit a termék bevezetését megelőzően a Danone Kft. az ÖRT-vel folytatott konzultáció alapján végzett, valamint az is, hogy az <<intenzív kommunikáció>> ellenére sem fogyasztói, sem pedig versenytársi panasz nem érkezett az ÖRT-höz a terméket népszerűsítő reklámmal kapcsolatban.”

Vigyázz, nem tej!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) egyértelműen állást foglalt az ügyben, hogy a tejre és a növényi italokra más és más tápanyagtartalom jellemző, ebből következően a fogyasztásukkor más szempontokra kell figyelni.

Egyebek mellett kiemeli, hogy a növényi italok tápanyag-összetétele eltér az előállításukhoz felhasznált alapanyagokétól.

A szója kivételével a legtöbb növényi italnak jóval kisebb a fehérjetartalma, mint a hagyományos tejnek, miközben a szénhidráttartalmuk nem feltétlenül alacsonyabb – sőt.

A zabból általában úgy készül növényi ital, hogy vízbe áztatják, leturmixolják és leszűrik, majd sokféle természetes és mesterséges adalékanyaggal egészítik ki, mielőtt dobozba kerül
A zabból általában úgy készül növényi ital, hogy vízbe áztatják, leturmixolják és leszűrik, majd sokféle természetes és mesterséges adalékanyaggal egészítik ki, mielőtt dobozba kerül

Ha ezt a 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a 2,8 százalékos tejjel vetjük össze, érdemes figyelembe venni, hogy utóbbinak mind az energia- (tej 60, zabital 40–50 kcal), mind a fehérje- (tej 3,4, zabital 0,2–0,7 gramm), mind a szénhidráttartalma (tej 5,3, zabital 5,6–7,8 gramm) kedvezőbb – és akkor még nem beszéltünk az ásványianyag- és a vitamintartalomról!

Bár a különböző növényi alapú tejhelyettesítő italok egyre népszerűbbek, az MDOSZ naponta 0,5 liter tej vagy annak megfelelő tejtartalmú tejterméket javasol elfogyasztani. Kizárásukat az étrendből csak orvosilag indokolt esetben javasolják. A tehéntej ugyanis a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat – fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat – tartalmaz, igen gazdag ásványi anyagokban – például káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben –, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminokban.

Egyértelmű az MDOSZ azon megfogalmazása is, hogy: „Az egészséges lakosság számára a különböző növényi italok megfelelő tej- és/vagy tejtermékfogyasztás mellett illeszthetők az étrendbe.”

A hazai táplálkozástudósok ajánlása kitér rá, hogy miként készülnek a növényi italok. A különböző alapanyagokat általában több órán keresztül vízben áztatják, majd turmixolják és leszűrik, esetlegesen sót, cukrot, növényi olajokat, ízesítő anyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, egyéb adalékanyagokat adnak hozzájuk, hogy a tejhez hasonló itallá váljanak. A legtöbb kereskedelmi mandulaitalt például úgy állítják elő, hogy a magot pörkölik és őrlik, majd nagy mennyiségű vízzel és más összetevőkkel összekeverik, azt követően szűrik. A szűréssel a magvak fehérje- és a rosttartalmának nagy része kikerül a végtermékből.

Azonban ami benne marad, az is gyengébben hasznosítható biológiailag, mint a tehéntej, vagyis a növényi italok a fehérje- és az aminosav-bevitel szempontjából sem helyettesítik megfelelően a tehéntejet. A legtöbb növényi ital fehérjetartalma jóval kisebb (körülbelül 0–1,7 g/100 g), mint a hagyományos tejé (3,4 g/100 g). Ez alól csak a szója a kivétel (2,9–3,4 g/100 g).

A tehéntejben sokféle vitamin és ásványi anyag jól hasznosuló formában van jelen. Közülük kiemelkedik a kalcium.

Bár sok növényi italt dúsítanak vele és különböző vitaminokkal, biológiai hozzáférhetőségük bizonytalan, mert több tényezőtől függ. Egy vizsgálat szerint a kalcium biológiai hozzáférhetősége szignifikánsan eltér a dúsított italokban, és a termékek címkéjén feltüntetett mennyiség nem feltétlenül egyezik meg a hasznosuló mennyiséggel.

Az állati eredetű tejek és tejtermékek fontos szerepet töltenek be a helyes étrendben. A növényi italok más tápanyagtartalommal rendelkeznek, és ennek ismeretében ugyanúgy beilleszthetők a helyes táplálkozásba a táplálkozás-élettani tulajdonságaik szem előtt tartásával. Magyarul egyik nem jobb a másiknál, hanem másfélék, és ennek megfelelően kell fogyasztani őket. Jó esetben (ha nem áll fenn ételallergia például) mindkét ital szerepelhet egy egészséges ember étrendjében.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2023/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Díj a legjobb borászatnak, borkereskedőnek, étteremnek, borszakírónak, oktatónak

A Magyar Sommelier Szövetség idén kilencedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet hat kategóriában lehet elnyerni. A jelöltekről döntést az elnökségi tagok hozzák annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzésekhez.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Lakott területeken is lőhetik a vaddisznókat a Balatonnál

Rendőrségi engedéllyel, télen és kora tavasszal belterületen is ki lehet lőni vaddisznót Balatonmáriafürdőn, mivel egyre többen vannak.

Az év halőre 25 éve végzi munkáját

Sipos Károly hivatásos halőr, az év halőre a halak és egyben halőrök napján vette át a kitüntetést. 2017 óta a csillagászati tél és tavasz fordulónapján, március 20-án ünnepeljük a halak napját, két éve pedig ugyanekkor a halőrök napját is.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!