0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Újabb emlősöket fertőzött a madárinfluenza

Az Egyesült Királyságban 66 emlőst teszteltek az elharapódzó járvány közepette. A cél az volt, hogy megtudják: mekkora eséllyel "ugrik át" a vírus a madarakról az emlősökre, vagy akár az emberre is.

Eddig világszerte 208 millió madár és legalább 200 emlős hullott el a betegség következtében a BBC birtokába került adatok szerint. Az egészségügyi szolgálatok szerint azonban egy olyan mutáció elterjedésének, mely az emlősök közt is fertőz, egyelőre kicsi a veszélye.

Globálisan egyre több esetben mutatják ki emlősökből is a kórokozókat, többek közt grizzlikből vagy nyércekből, de delfinek és fókák is elhullottak miatta. Ezért az Egyesült Királyság Állat- és Növényegészségügyi Szolgálata (Animal and Plant Health Agency, APHA) 66 emlőst tesztelt, köztük fókákat is.

Ezek közül kilenc esetben mutatták ki a madárinfluenza erősen fertőző variánsát, a H5N1-et, mégpedig rókákból és vidrákból.

Az esetek a szigetország különböző területeiről származtak: az angliai Durham, Cheshire és Cornwall megyéből, a walesi Powys megyéből, illetve a skóciai Shetlandről, Belső Hebridákról és Fife megyéből.

A megbetegedéseket vélhetően az okozta, hogy a vírussal fertőzött, elhullott madarak teteméből fogyasztottak a rókák és a vidrák is. Ian Brown professzor, az APHA tudományos szolgálatának igazgatója elmondta, hogy egy beteg vagy elhullott madárban óriási mennyiségű vírus található. Így egy dögevő emlős, mely kihasználja ezt a lehetőséget a táplálkozásra, szintén óriási mennyiségű vírussal fog találkozni. Ezzel pedig lehetőség adódik rá, hogy a vírus egy újabb állatcsoportot fertőzzön meg, amelyet normál esetben nem tud.

Brown arra is rámutatott, hogy a begyűjtött emlősökből származó mintákat genom szintű analízisnek vetik alá, miközben figyelik a világszintű elterjedését is a vadon élő madárpopulációkban.

A lakosságot pedig arra figyelmeztetik, hogy ne érintkezzenek az elhullott vagy beteg madarakkal.

Emellett azt is kérik, hogyha elhullott ragadozómadarat, vagy három, illetve annál több vízimadarat vagy sirályt találnak, illetve egyéb fajból ötnél többet, mindenképpen jelentsék be brit Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztériumának (DEFRA).

Forrás: BBC