0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Floriográfia, azaz a virágok nyelve

Születésnap, évforduló közeleg? Ajándékozz virágot! Vigasztalni szeretné vagy jókedvre derítené kedvesét? Vegyen egy szép csokrot neki, s a virágok tenni fogják dolgukat. Virágok ajándékozása hosszú időre nyúlik vissza, de mikor is kezdődött pontosan?

Az élővilág végtelenül színes palettájáról kevés élőlény képes annyira változatos, közvetlen, személyes ugyanakkor titokzatos értéket képviselni, mint a virágok.

A látástól kezdve az illaton és tapintáson keresztül akár az ízlelésig a virágok teljes érzékszervi élményt nyújtanak, nem csoda, hogy az emberek már évszázadok óta örömmel gyűjtik, tanulmányozzák és ajándékozzák a virágokat, ráadásul a mintegy 400 000 ismert virágos növényfaj szinte kimeríthetetlen lehetőségeket rejt magában.   

Virágok ajándékozása egy mód, egy esély arra, hogy akkor is kommunikáljunk, amikor épp nincsenek szavak az érzelmek közvetítésére.

Jackie Layce amerikai virágkötő fogalmazott így, aki egy történeti áttekintést készített az virágok ajándékozásáról. A szakember szerint a virágajándékozás gyakorlata még az ókori egyiptomiak, görögök és a Római Birodalom idejére nyúlik vissza.

Az ókori görögök virágok iránti rajongása spirituális hagyományaikra vezethető vissza, a virágokat használtak a történetmesélés kellékeiként, és bizonyos virágok bizonyos isteneket és istennőket képviseltek.

A korszak legnagyobb filozófusai a virágzásáról és hervadásáról is úgy beszéltek, mint az istenek közvetlen kinyilatkoztatásáról arra vonatkozóan, hogy minden emberi élet rövid és véges.

Az ókori egyiptomiak is szentnek tartották a virágokat, a fáraók sírjaiba helyezték ajándékként, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, ünnepségeken, vallási szertartásokon is szívesen használták díszként,

Keletebbre, Japánban a virágos szentélyek építésének hagyománya a nagy művészeti, politikai és társadalmi változások, az Asuka dinasztia idején élte virágkorát. A virágdíszítés ekkor egyfajta nemzeti művészeti forma volt, amelyet kadoként, vagy más néven”a virágok útjaként” ismerünk. A 7. századig a kado virágművészete életforma volt, amelyet sokáig csak a férfiak gyakorolhattak. A modern kori Japánban a kado továbbra is őrzi népszerűségét, gyakran ajándékozzák házavatásra, vagy betegeknek a lelkesedés és jókedv megőrzéséhez.

Franciaországban az adatok szerint akkor kezdtek el bizonyos virágokhoz konkrét jelentést rendelni, amikor a francia királyi erők az 1500-as évek közepén hazatértek Törökországból.

Louis Girard nevű magas rangú lovag gyöngyvirágot ajándékozott IX. Károly királynak, aki a virágot a szerencse jeleként és a tavasz visszatérésének szimbólumaként írta le.

Károly király annyira megkedvelte a virágot, hogy a királyi udvar minden hölgyét egy-egy csokorral ajándékozta meg, ezzel indítva el egy hagyományt, amely végül La Fête du Muguet („a gyöngyvirág ünnepe”) néven vált ismertté, és a mai napig Franciaországban minden május 1-jén virágárusok járják az utcákat, akik gyöngyvirágot árulnak a járókelőknek.

A viktoriánus korszak Angliájában (1837-1901), egy olyan társadalomban, amely állandó nyugalmat és higgadtságot követelt polgáraitól, a virágajándékozás különösen erős érzelmek kifejezésének eszközévé vált.

A kényelmetlen vagy épp a komoly protokolláris helyzetek könnyebbé tételére alkották meg floriográfiát, a virágokkal való kommunikáció művészetét.

Ennek részét képezték azok a szótárak is, amelyek elmagyarázzák a megajándékozott fél számára a virágok színeinek, elrendezésének és számának konkrét jelentését.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/floraldaily.com