0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Bio, élelmiszer-szuverenitás és valós árak

A címben felsorolt kifejezések voltak az idei BIOFACH hívószavai. A rendkívüli tavaly nyári kiállítás után idén végre személyesen is találkozhattak a biotermelők és a biotermékek gyártói és forgalmazói.

A személyes részvétel mellett azért idén is gondoskodtak róla a szervezők, hogy az e célra kialakított online platformon távolról is követni lehessen az eseményeket. Összesen 2765 kiállító vett részt a kiállításon. Magyarországot tíz exportorientált vállalkozás képviselte az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közösen szervezett magyar közösségi standján.

Minden évben érkeznek új kiállítók olyan országokból, amelyek először vesznek részt a rendezvényen, idén a Dominikai Köztársaság és Libéria. Számos szakpolitikai és szakmai fórumot tartottak, amelyek alapján reális képet lehetett alkotni az ökológiai gazdálkodás helyzetéről a világban.

A világ ökológiai gazdálkodását bemutató legfrissebb, már 24. alkalommal kiadott, a 2021-es adatokat feldolgozó statisztikai évkönyv szerint az előző évtizedek általános növekedése 2021-ben is folytatódott, bár valamelyest lelassult. A 191 országból származó adatok szerint globálisan mind az ökogazdálkodás keretében művelt terület, mind a biotermékek kiskereskedelmi forgalmának az értéke nőtt.

A globális biopiac értéke 2021-ben megközelítette a 125 milliárd eurót, ami nagyjából 3 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Továbbra is az Egyesült Államok a világ vezető biotermékpiactere, évi 48,6 milliárd eurós forgalommal. Utána Németország (15,9 milliárd euró) és Franciaország (12,7 milliárd euró) következnek. A biotermelők száma 4,9 százalékkal nőtt a Földön, elérte a 3,7 millió főt. Továbbra is Indiában van a legtöbb biotermelő, 1,6 millióan vannak.

Afrikában, Ázsiában, Európában és Óceániában nőtt az ökogazdálkodással művelt területek aránya, míg Amerikában csökkent. Globálisan az ellenőrzött ökogazdálkodásban művelt mezőgazdasági terület közel fele Óceániában volt (35,9 millió hektár). Európa rendelkezett a második legnagyobb területtel (17,8 millió hektár), míg Latin-Amerika a harmadikkal (9,9 millió hektár). 2021-ben a világ mezőgazdasági területeinek 1,6 százaléka állt ökológiai művelés alatt.

2021-ben Európában 17,8 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek az ökológiai gazdálkodás előírásai szerint (az Európai Unióban 15,6 millió hektárt). Ez 800 ezer hektárral több, mint 2020-ban volt. Európában az ökológiai gazdálkodással művelt területek az összes mezőgazdasági terület 3,6 százalékát tették ki, az Európai Unióban 9,6 százalék volt az arányuk.

A terület növekedése mellett a bioélelmiszerek közel 4 százalékos kiskereskedelmi forgalmának növekedése is megfigyelhető Európában, kiemelkedő, 54,5 milliárd eurót érve el. Ezzel az Európai Unió a világ legnagyobb egységes piacát jelentette biotermékek tekintetében (megelőzve az Egyesült Államokat is). 2021-ben az európai fogyasztók fejenként átlagosan 65,7 eurót költöttek bioélelmiszerekre (az Európai Unióban 104,3 euró/fő).

Európában a Közös Agrárpolitika új ciklusának tervezésekor számos ország folytatta vagy kezdeményezte az ökológiai mezőgazdaságot támogató tevékenységeket, beleértve a növekedést elősegítő új ökogazdálkodási cselekvési terveket és területalapú támogatási felhívásokat.

Az ökogazdálkodás legújabb politikai fejleményei a kelet-közép-európai régiókban című szakpolitikai eseményen a kelet-közép-európai országok KAP stratégiai terveire fókuszáltak, hogy megvilágítsák az ökológiai ágazatfejlődésének lehetőségeit és kihívásait és az együttműködés lehetőségeit. A szekció szervezője az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet volt.

Bulgária, Lengyelország, Románia és Magyarország képviselői arról is beszéltek, hogy miként járulnak hozzá országaik az európai Ökogazdálkodási Cselekvési Terv célkitűzéseinek megvalósításához (melyek közül az egyik legfontosabb, hogy az ökológiai gazdálkodással művelt területaránya 2030-ra elérje a 25%-ot). Valamennyi tagállam rendelkezik a saját nemzeti KAP stratégiai tervében arra vonatkozó célszámmal, milyen ökoterület részarányt tervez elérni 2027-re. A felsorolt tagállamok közül kiemelkedik Lengyelország, ahol a 2022-es előzetes adatok szerint 21 ezer ökogazdálkodó és 550 ezer hektár ökológiai gazdálkodás alatt álló terület található. A cél most 1 millió hektár elérése.

Ukrajna és Szerbia EU-n kívüli országokként mutatták be törekvéseiket. Szerbia elkötelezett az európai integrációs folyamat mellett, és bár jelenleg az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó jogikeret nem ugyanaz, mint az EU-ban, arra fokozatosan át kíván térni. Ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy ez a folyamat jelentős változásokat igényel a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén.

Ukrajnában közel 0,5 millió hektár szántót művelnek biotermesztésben. A megtermelt biotermékek száma nőtt, különösen a nagyobb hozzáadott értékű termékeké. A háború ellenére 2022-ben is 13 százalékkal nőtt az ukrán biotermékek exportja.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu