Back to top

Ahol az ég a földig ér

A címben szereplő szavaknál Krúdy Gyula sokkal szemléletesebben fogalmazott, amikor így írt: „A Hortobágy egy olyan nagy puszta, amelyik az ég egyik aljából a másik aljáig ér.” A Hortobágy számos irodalmi mű ihletője, és annak ellenére, hogy Petőfi szerint a puszta télen, „mostan puszta ám igazán”, még ezekben a hideg napokban is tartogat meglepetéseket.

Fotó: BBE
Február utolsó hétvégéjén is ilyen meglepetésekkel teli, nyitott istállókkal várta az érdeklődőket a Hortobágyi Nemzeti Park, a fáradt, éhes látogatók előtt pedig újra kinyitotta kapuit a híres csárda a Kilenclyukú híd tövében.

A Nyitott istállók hétvégéjén megtekinthetők voltak a Mátai Ménes istállói, a szatmáritelki juhhodályok és a Pusztai Állatpark állattartó hodályai, bennük a téli Hortobágy legifjabb jövevényeivel, az idei csikókkal, racka bárányokkal, mangalica malacokkal és szürke borjakkal, valamint napos csibékkel, kiskacsákkal és -libákkal, kecskegidákkal és szamárcsikókkal.

A racka juhok (mert csak a racka a juh!) gondozásának tudományába Loncsák Lehel számadó juhász vezette be az érdeklődőket, bemutatva a munkájukat segítő terelő kutyákat is, akik közül egyedül a Lili nevű volt barátságos, a sinkák és komondorok bizony bezárva vagy ideiglenesen „láncra verve” ugatták a szerintük nemkívánatos látogatókat.

Lili egyébként egy szénabálán azt is bemutatta, hogy „a juh hátán is elmegy”, aminek az állatok kezelésre terelésekor veszik igen nagy hasznát.

Fotó: BBE
A juhász kisebb tárlaton mutatta be a pásztorkampókat, azok készítőit, akik közül sokan már nem élnek, és a pásztorok büszkeségét, a szép hangú kolompokat, valamint csengőket, amelyek hangjáról felismerhető volt, kié a nyáj.

Fotó: BBE
A ménesben folyó munkába a fiatal Kosina Péter csikós (ki ne ismerné e családnevet?) vezette be a látogatókat. A ménes feladata a tradicionális nóniusz fajta genetikai állományának megőrzése amellett, hogy a legeltető lótartással természetvédelmi feladatot is ellátnak.

A ménes vezetése a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület iránymutatásaival keresi a fajta jövőjét, amely a modern, jól kezelhető, tetszetős mozgású fogatlovak kialakításának irányába alakítja a fajtát, megőrizve a nóniusz genetikai értékeit úgy, hogy a nehézhámos tüzér ló, amely kiváló gazdasági hámos is volt, új feladatot találjon a mai kor lófajtái között.

A fajtát a magyar országgyűlés 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánította. A ménes tenyészanyagának értékes egyedei a magyar sportlovak is, amelyek a nóniusztenyésztés útkeresésének idejére nyúlnak vissza. A nóniusz modernizálását célzó törekvések eredményeként ugyanis olyan, a sportban kipróbált egyedek születtek, amelyek a nóniusz törzsállományba már nem voltak besorolhatók, kiváló tulajdonságaik viszont indokolttá tették immár sportcélú továbbtenyésztésüket.

Fotó: BBE

A hortobágyi kiránduláson azt is megtapasztalhatták a látogatók, hogy bizony fogytán vannak a takarmányból, a juhász szerint ilyen kevés szénabálájuk soha nem volt, pedig hol van még a kihajtás?

Némi bizakodásra adhat okot, hogy a 33-as út mellett óriási belvízfoltok láthatók, a víz, fagy nem lévén, a felszínen maradt meg, a talaj tehát feltöltődött.

Ezekben az ideiglenes tavacskákban és körülöttük nyári ludak, nagylilikek és vetési ludak csapatai keresgéltek élelem után. Kis szerencsével talán már április vége előtt friss füvet legelhetnek az állatok.

Fotó: BBE
Az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park egész évben várja látogatóit, számos érdekes programmal készülnek, ezek között a www.hnp.hu oldalon válogathatunk. Érdemes megtekinteni a madárkórházat és madárparkot is, az ott folyó megfeszített munkát, aminek köszönhetően számos sérült madár kaphatja vissza egészségét és szabadságát. És ne felejtsék el megnézni Negrót, a hollót, aki „szevasz Negró” köszöntéssel örvendezteti meg a látogatókat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Festetics-örökség

Festetics-örökség néven 2019-ben indult el egy tematikus turisztikai projekt több településen átívelve, hálózatba kapcsolva egy sor Festetics-kötődésű helyszínt a Keszthely–Gyenesdiás–Hévíz körzetben, négy évszakos kulturális kínálatot nyújtva ezzel. Számos egyéb intézmény mellett a MATE Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központja is részese az együttműködésnek.

Kalandos életút Las Vegastól a Kincsem Parkig – Jeffrey Leonardo

Jeffrey Leonardo, vagy ahogy a barátai szólítják, Jeff magyar felmenői révén igazi kettős életet él, így egyszerre amerikai és egyszerre magyar. A lakhelye Florida, mégis itt, Budapesten érzi igazán otthon magát.

„Ezt a varázst más sport nem tudja megadni” – Solymosi Sára

Feltörekvő tehetségeket bemutató rovatunkban egy olyan fiatal díjlovassal beszélgettünk, akit már háromévesen pónin vezetgetett az édesanyja, mostanra pedig már korosztályos Európa-bajnokságon is járt. Jelenleg junior korosztályban versenyez. Varázslatosnak tartja a sportjában, hogy a lovasnak egy élő, érző, gondolkozó lénnyel kell eggyé formálnia magát, ami minden lóval egyedi.

Kiváló formában a magyar válogatott leendő tagjai

Idén is az immár hagyománnyá vált hazai szervezésű nemzetközi verseny, a CVI Kaposvár volt a szezon első alkalma, ahol szinte az összes, a válogatottságért és a kvalifikációért küzdő magyar versenyző pályára lépett. A népes hazai delegáció kiválóan teljesített, és nemcsak a legjobb öt közé tudtak bekerülni, de sokan érmekkel is gazdagodtak, sőt több alkalommal a magyar himnuszt is meghallgathattuk.

Hollandiában borzok akadályozzák a vasúti közlekedést

A vasúti sínek alatt tanyázó borzok fennakadásokat okoztak a hollandiai vonatközlekedésben, egyes járatok legalább egy hétig nem közlekednek – írta a Dutchnews hírportál.

Az éjjeli lepkék védelme pont annyira fontos, mint a méheké

Az éjszakai beporzók, mint például egyes lepkefajok közel annyi virágot látogatnak, mint a méhek, emiatt fontos lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a védelmükre – derül ki a Sheffieldi Egyetem tanulmányából.

Vendég voltam Kovács László anyanevelőnél

Szeretek utazni, nyitott szemmel járok és keresem a bevált módszereket, az újításokat, a tapasztalatra épülő hagyományokat. Nemrég elkezdett sorozatomban is ennek a szemléletnek a jegyében fogok írni, olyan méhész szakemberekről, akiknek munkásságából nemcsak én, de olvasóim is okulhatnak – ugyanis hiszek abban, hogy egymást segítve többre vagyunk képesek, mint egymást bántva.

Rengeteg fabútor végzi égetőkben van lerakókban

Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

Hamarosan rajzanak a szentjánosbogarak

Az Alcsúti Arborétumban minden júniusban hatalmas látványosság a szentjánosbogarak rajzása. Bogár- és időjárásfüggő jellegéből adódóan pontos dátum nem hirdethető meg előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!