Back to top

Mikroélet a talajban

Egyre sürgetőbb tényező a mezőgazdasági technológiák megújítása. A természetes tartalékain, az innovációk jó felhasználása ma már alapja az eredményes gazdálkodásnak. Ezt a témát járta körül a közelmúltban tartott VII. Pest megyei Szakmai Nap, amely a tápanyag gazdálkodásról szólt.

Milics Gábor, a MATE Precíziós Gazdálkodási és Agrárdigitalizációs Tanszékének vezetője elmondta, ne csak táblaszinten, a precízebb hozzáállással kell dolgoznunk. Ám bármennyire igyekszünk, sokszor nem érjük el a precíziós szintet, vagy a technika, vagy a tudás hiányzik. A növénytermesztési technológiák mérföldköveit sorolva a szakember elmondta, a munkaintenzív körülményektől a zöld forradalmon keresztül eljutottunk a precíziós gazdálkodásig, sőt közelítjük a „smart farming-ot”, s küszöbön áll a „robot farming”. Az agrárdigitalizáció egyszerre a precíziós gazdálkodás eszköze és eredménye.

Fotó: viniczai

Lássuk csak, mi is az a precíziós gazdálkodás. A szakember elmondta, 2021-ben 36 különböző definícióból gyúrták össze: Termőhely-specifikus, GPS-helymeghatározáson alapuló, információtechnológiai eszközökkel támogatott növénytermesztési rendszer, amelyben a térben változó talajtulajdonságok és termőhelyi viszonyok ismeretében, a termesztett növény igényeihez alkalmazkodva, az adatok korszerű térinformatikai módszerekkel történő feldolgozásával és figyelembe vételével, helyspecifikusan tervezhetők a szükséges agrotechnikai beavatkozások a fenntarthatóság biztosítása, a környezet- és a termőföld védelme, valamint a jövedelmezőség érdekében.

A precíziós mezőgazdaság egy olyan menedzsment stratégia, amely időbeli, térbeli és egyedi adatokat gyűjt, dolgoz fel és elemez, valamint azokat egyéb információkkal egészít ki annak érdekében, hogy támogassa a táblán belüli változatosságot kezelő döntéstámogatási folyamatokat, növelve ezzel az erőforrások felhasználásának hatékonyságát, a produktivitást, a minőséget, a jövedelmezőséget és a fenntarthatóságot a mezőgazdasági termelés során.

„Az egyetlen állandó a változás maga”- idézte Hérakleitoszt a szakember hozzátéve, az alapokkal kell tisztában lenni, de a gazdaságosság élvez prioritást. Az észszerűség szintén fontos, egy tömörödött talajon hiába adunk ki több tápanyagot, vagy vizet, nem fog hasznosulni, sőt végeredményben veszteséget okoz. A növénytermesztést 52 tényező határozza meg, melyek közül a szakértők szerint csupán 7 nem befolyásolható, mint a hőmérséklet, a napsugárzás, a szél, az árvíz, a csapadék, a szén-dioxid mennyiség és a tengerszint feletti magasság. Egy biztos, bármit is teszünk, a növény visszajelez.

„Sokan 1-2 éven belül ugyanoda telepítik vissza a szőlőjüket, ahol előzőleg volt, ami nem igazán szerencsés”- figyelmeztetett Németh Krisztina. A MATE tudományos főmunkatársa elmondta, a termőhely, a hozzá megfelelő termesztéstechnológia helyes megválasztására, a régi szemlélet felülvizsgálatára van szükség, hiszen napjainkra nem csak a körülmények, hanem az elvárások is megváltoztak. A talajok biodiverzitásának, a talajszuppresszivitás csökkenése, a talajuntság, a mikorrhiza gombák eltűnése, a talaj elszegényedése a terméshozam és a minőség csökkenéséhez vezet. Ezen a területen végeztek kísérleteket a MATE SZBI Kecskeméti Kutató Állomásán.

A Glomus spp, a Trichoderma spp talajbaktériumok az egészséges szőlőtalajok természetes részei. Képesek javítani a tápanyag ellátást és a gyökerek ellenálló képességét a kórokozók támadásával szemben.

Pozitívan hozzájárulnak a talaj szerkezetéhez és stabilizálásához. A szaporodásukat elősegítő termesztési gyakorlatok alkalmazása a szőlőtermesztés fontos szempontja kell, hogy legyen. A szőlőtőkék mikorrhiza beoltása megoldást jelenthet a talajuntság problémájának kezelésére és a szőlőnövények jobb növekedésének, egészségének fenntartásában.

Fotó: viniczai

A gyakorlat számára is érdeklődésre számot tartó vizsgálatokból is kiderült, a mikorrhizálás bioprotektív hatással van a talajban élő kórokozókkal szemben. Szükség van a növénytermesztési eljárások innovációjára, hogy a termesztés minden fázisában – a faiskolától a szőlőültetvényekig –, a termesztés minden szakaszában a természetes atalaerőforrások hatékonyabb felhasználása mellett a gyakori kórokozókkal szemben tolarensabb növényeket állítsunk elő.

Gyuris Kálmán, a Yara Hungaria Kft. vezető szaktanácsadója előadásában felhívta a figyelmet, egyre fontosabb tényezővé válik a tápanyagok hatékonyságának, feltáródásának növelése.

Ha megvizsgáljuk a nitrogént, azt látjuk abszolút mennyiségbe csökken a felhasználás, teljesen átalakult a különböző formák aránya. A karbamid térnyerése tapasztalható, de sokszor a beszerzési ár dominál.

A negatív hatások a kimosódás csökkentésével, a kijuttatás időzítésével mérsékelhetők. A foszfor felhasználása visszaesett, a szakember véleménye szerint 1-2 évig biztosan nem áll vissza a „béke évek” mennyisége. A gazdák keresik az alternatív megoldásokat, hiszen a vegetációban a növény által felvett mennyiség 70 százaléka a szemtermésbe épül be. Káliumból relatív jobb az ellátottság, a mikro- és mezo tápelemek felértékelődtek.

„Műtrágya oldalon túl gyors innovációt nem lehet elvárni, hosszú időre visszanyúló tapasztalatokra építenek, inkább a kijuttatás technológiában vannak még

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma gombaölő szeres kezelése Magyarországon

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékeny­kedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Úttörő találmány

A Bayreuthi Egyetem doktorandusza környezetbarát, teljesen komposztálható fóliát fejlesztett ki, amely a jövőben kiválthatja a műanyagok használatát az élelmiszer-csomagolásoknál.

Hobbikert: mérgezzek vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kertünket?

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

A bor és a kultúra találkozása 25 helyszínen a varázslatos Somlón

A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye. A Somló Fesztivállal kiegészült kétnapos eseménnyel hagyományt teremtettek a helyi szervezők. Az idei év különleges, hiszen az Éjszakai  Pincetúra 10. születésnapját ünneplik június 16-án és 17-én a Somlóra látogató vendégek a hely borászokkal együtt

Cseresznye szakmai napot rendeznek Érden

Intenzív művelésmódokkal, alany-nemes kombinációkkal, középidőben és későn érő cseresznyefajtákkal lehet megismerkedni Érd Elvira-majorban 2023. június 15-én csütörtökön 10 órától, a MATE és a NAK közös szakmai rendezvényén. Ismét várja a cseresznyetermesztés iránt érdeklődőket a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kutatóállomása, ahol a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya segítségével rendeznek szakmai napot bemutatókkal és szaktanácsadással.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

Távozik a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány éléről Stumpf István

Az egykori kancelláriaminiszter és alkotmánybíró döntését Facebook oldalán jelentette be.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.