Back to top

Importadó tejre és tejtermékekre

A szerbiai tejtermelők hónapok óta tiltakoznak. A támogatások és a prémiumok emelését, az állam gazdálkodókkal szemben felhalmozott adósságainak kifizetését, valamint a tej- és hústermékek szerbiai behozatalának a tilalmát követelik.

Fotó: Serbian Agribusiness Project
Ahogy arról már mi is részletesen beszámoltunk hírportálunkon a "Mélyponton a szerbiai tejtermelés" című cikkünkben, szerbiában évek óta tart a tejtermelők gazdasági mélyrepülése.

Február végén a szerb kormány úgy határozott, hogy az országba importált tejre literenként 0,12 eurós, a sajtokra kilogrammonként 0,25 eurós importadót vezet be. Marijan Risticevic, a szerb országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke azt nyilatkozta, hogy Szerbia aláírta a stabilizációs és társulási megállapodást az EU-val, és a most kivetett adók nincsenek ezzel összhangban.

Nenad Budimovic, a Szerb Kereskedelmi Kamara Állattenyésztési és Tenyésztési Termékfeldolgozó Egyesületének titkára szerint azonban az importadó bevezetése helyes intézkedés, mert meg kell védeni a szerbiai gazdákat. A tej importilletékének kivetését olyan módszernek tartja, ami alkalmas a belpiaci egyensúly megteremtésére. Ugyanakkor hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan javítani kell a tej és a tejtermékek termelésének szerbiai szabályozásán és védelmén.

A Macva Járási Tejtermelők Szövetségének elnöke, Goran Vasic méltatta a szerb kormány döntését, szerinte is helyes volt az intézkedés a tejtermelők szempontjából.

Milan Prostran agrárközgazdász szerint a tej és a tejtermékek importadója kényszerű és átmeneti intézkedés. Rövid távon kielégíti az állattenyésztési és tejtermelő szövetségek igényeit, de nem oldja meg a szarvasmarhatartók problémáit, azokat nem lehet ilyen szelektív intézkedéssel megoldani.

Szerbia már 2008-ban aláírta a stabilizációs és társulási megállapodást az Európai Unióval, és röviddel utána teljes élelmiszertermelési piacát liberalizálta az EU felé, de a megállapodás tartalmaz olyan záradékokat, amelyek lehetővé teszik az ország számára, hogy rövid távú intézkedéseket hozzon az import visszaszorítására.

A szerb kormány intézkedése júniusig hatályos, ami az EU-val kötött megállapodás szerint a lehető leghosszabb, hat hónapos időtartam. Szerbia fő kereskedelmi partnere az európai közösség, ráadásul az EU-val folytatott külkereskedelmi forgalmának több mint 60 százalékát az élelmiszerágazat teszi ki.

Forrás: 
Agroberichten Buitenland

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fontolgatja a csokoládés tej betiltását az iskolai étkezdékben

Az iskolai étkeztetésre vonatkozó új szabályok megállapításakor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az ízesített tej - beleértve a csokoládés, epres és más fajtákat - betiltását javasolja az általános és középiskolákban, mivel aggályosnak tartja a hozzáadott cukrok mennyiségét, ami a gyerekekre kifejezetten káros.

Magas vérnyomás esetén ez a legjobb ebéd, ha fogyni szeretnénk

Az ebéd kiválasztása nehéz feladat lehet, ha a vérnyomásunkat figyelembe kell vennünk miközben fogyási céljaink vannak, különösen, ha azt is szeretnénk, hogy az étel jó ízű legyen.

Az időjárás kegyesebb a gazdákhoz, mint a kormány

Vajdaságban mindössze négy olyan éjszaka volt áprilisban, amikor a hőmérséklet nem csökkent a kukorica és a szója csírázásához szükséges 10 Celsius-fok alá. Csakhogy az itteni termelők már megtanulták, hogy addig nem kezdik meg a vetésüket, amíg a talaj hőmérséklete nem marad tartósan efölött.

Konferencia szarvasmarhatartóknak

Digitális evolúció címmel rendezett konferenciát a Cargill Takarmány Zrt., ahol a hazánkban bevezetés alatt álló Dairy Enteligen tejelőmarha-telepeken alkalmazható döntéstámogató rendszert mutatták be.

Még pályázható a tejhasznosítású szarvasmarha ágazatot érintő állatjóléti támogatás

Az Agrárminisztérium felhívja a figyelmet, hogy tejhasznú szarvasmarhák tartásához kapcsolódó állatjóléti támogatás kapcsán a támogatási kérelmeket 2023. május 31-ig lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. A felhívás 28 milliárd forint keretösszegű.

Ahol az állattenyésztésé a vezető szerep

Április közepén érdekes szakmai tanácskozást tartottak Nádudvaron, a Nagisz Zrt. központi irodájában. Benedek Fülöp, a Nagisz Zrt. és a Hage Zrt. igazgatóságának az elnöke üdvözölte Pásztor Szabolcs országos főállatorvost és Vajda Lajost, az Országos Járványvédelmi Központ igazgatóját. A Nagisz Zrt.-t Kovács Herman vezérigazgató, Csirkés László általános vezérigazgató-helyettes, Pece László termelési igazgató és Tóth Sándor gazdasági igazgató képviselték.

Tehéncsorda a Reichstag előtt: tiltakozás a legelő állatokért

A Greenpeace és az AbL (Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft) több támogatást követel a német élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztertől a legeltetéshez.

Apáról fiúra száll a gazdaság

Székelyföldön a gazdálkodás apáról fiúra száll, mint ahogy egy jó családban a név. Az örökség kötelez, még akkor is, ha nem mindig éri meg gazdálkodni. Az agyagfalvi Csomor család jó példa rá, hogy a nehézségek ellenére is érdemes mezőgazdasággal foglalkozni, állatokat tartani és továbbvinni a hagyományt.

A holstein-fríz-tenyésztés legjobbjai

A 30. Alföldi Állattenyésztési Napok legnépesebb versenye a tejhasznú szarvasmarháké volt. Ahogy az már szokás, showbírálaton döntöttek a helyezésekről.