Back to top

Növények az irodalomban – alkotópályázat általános iskolásoknak

Általános iskolás csapatoknak szól a Nemzeti Botanikus Kert alkotópályázata: növényneveket tartalmazó verseket, mondókákat vagy más irodalmi műveket kell keresni, bemutatni a benne szereplő növényeket. Az A1 méretű tablókat május 5-ig lehet beadni. A lényeg a közös munka és a számítógépes technika mellőzése.

Nyomozz növények után az irodalomban! címen, általános iskolás osztályok részére írta ki az alkotópályázatot március elején az Ökológiai Kutatóközpont intézményeként működő Nemzeti Botanikus Kert kertpedagógiai csapata. Mint írják, a pályázat célja a gyerekek kreativitásának segítségével felhívni a figyelmet a növényvilág szépségeire, sokféleségére és a növények életünkben, kultúránkban játszott elengedhetetlen szerepére; valamint hozzájárulni az olvasáskultúra fejlesztéséhez. Osztályok pályázhatnak, két korcsoportban.

Fotó: serhii_bobyk / Freepik

A feladat

Közös munkával kell egy A1 méretű, álló tájolású (594 × 841 mm) tablót készíteni.

• Kézírással szerepeljen rajta a növénynevet vagy neveket tartalmazó vers, mondóka vagy más irodalmi mű (novella, regény esetén az idézett szövegrészlet, szövegkörnyezettel).

• Legyen rajta a növény rövid, bemutató leírása: hol él, mi jellemzi, védett-e stb.; alatta zárójelben pedig a forrás pontos megjelölése (szerzők, könyv/forrás címe, kiadó, kiadás éve).

• Végül, de nem utolsósorban pedig illusztrálni kell a szóban forgó növényeket: ez lehet kézzel készített rajz/festmény/vegyes technika vagy saját fénykép a növényekről.

Lehet dolgozni színes ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel, temperával és egyéb színes technikákkal, a lényeg, hogy számítógépes technika felhasználása nélkül.

 

Beküldés

A pályázatok beadhatók postai úton (hengerbe tekerve), és személyesen a Nemzeti Botanikus Kert portáján, nyitvatartási időben (2163 Vácrátót, Alkotmány út 2–4.). A pályázat hátoldalán szereplejen az iskola neve, a település, az osztály, a pedagógus elérhetősége, valamint az alkotás címe; a borítékon pedig a pályázat címe: „Nyomozz növények után az irodalomban!”

A beérkezési határidő 2023. május 5.

 

Értékelés, díjazás

A zsűri előnyben részesíti a minél színesebb, ötletesebb megoldásokat, amelyekben akár több növényt vagy irodalmi művet is bemutatnak az alkotók.

Külön értékelik az 1–4. osztályosok, illetve az 5–8. osztályosok alkotásait.

A nyertes pályázó osztály mindkét korcsoport esetén botanikus kerti jutalomprogramban részesül (díjtalan belépés és játékos vezetett séta); az első három helyezett pedig ismeretterjesztő kiadványokkal lesz gazdagabb.

Az eredményhirdetés 2023. május 22-én, a biológiai sokféleség világnapján lesz, a botanikus kert online felületein (honlap, Facebook, Instagram).

Az alkotásokból készült kiállítás május 22-től egy hónapon át megtekinthető lesz a Nemzeti Botanikus Kertben.

A felhívás szövege itt olvasható; további kérdéseket a kertpedagogia@ecolres.hu címre írva tehetnek fel az érdeklődők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu / Nemzeti Botanikus Kert

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

Többlet forrás az ifjú gazdáknak

Nagy István agrárminiszter a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjú Gazda Tagozatának kongresszusán Gödöllőn elmondta, hogy mivel a fiataloknak kevesebb felhalmozott tőkéjük van, az ifjú gazdák számára induló támogatást terveznek, és kedvezőbb feltételekkel hirdetik meg az alaptámogatás feletti kiegészítő támogatást.

Mi legyen az elnyílt hagymásokkal? Bemutató a Füvészkertben március 18-án

Március 18-ára érdekesnek ígérkező programot hirdetett a budapesti ELTE Füvészkert: tematikus szakvezetésen mutatják be a kert tavaszköszöntő hagymásait, egyben azt is elmagyarázza a gyűjteményt kezelő szakember, hogy mit tehetünk elvirágzás után a hagymásokkal.

Megjelent az Agro-ökológiai Program részleteit bemutató kiadvány

A Közös Agrárpolitika 2023-2027-es időszakában számos új előírással, gyakorlattal és támogatási lehetőséggel kell megismerkedniük a hazai termelőknek. Az Agro-ökológiai Program az új KAP támogatási keretrendszerének talán legfontosabb I. pilléres, önkéntes támogatási eleme, és az első, amelynek kapcsán előírás lesz az elektronikus Gazdálkodási Napló kötelező vezetése.

Gazdasági kiáltások az állattenyésztésben

Komoly változások várhatóak az ágazatban a klímaváltozás, az állategészségügyi kihívások, az EU új környezetvédelmi szabályai és az állattartást és az állatifehérje-fogyasztást támadó kampányok hatására. Az ágazat szereplői minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az állattartás nyereséges és jövedelmező maradjon, és hogy ne kényszerüljenek a termelés feladására.

Lépjünk be az Agroverzumba!

Nehéz, de egyben tiszteletre méltó feladatra vállalkoztak a 2019 óta működő martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont munkatársai.

500 millió eurós támogatási programot indít Franciaország

Franciaország kormánya elhatározta, hogy támogatja a magas költségektől szenvedő és a világpiaci versenyért küzdő agrár-élelmiszeripari ágazatát, a többi közt egy 500 millió eurós (200 milliárd forintos) alapot hoz létre magánbefektetők számára.

Stratégia a zöldséghiány ellen

Az angol gazdálkodók szövetsége (NFU) stratégiát dolgozott ki a kertészeti ágazat támogatására, miután országos zöldséghiány alakult ki a szigetországban.

Kikelet a botanikus kertekben és arborétumokban

A gyűjteményes kertek 2023-ban is több száz természeti környezettel foglalkozó, jeles „zöld” napokhoz kapcsolódó, emellett számos kulturális programmal is várják a látogatókat.

Drónpilóta diplomaosztó Szarvason: az első fecskék

Az országban először kaphattak kézbe drónpilóta jogosítványt hazai szakemberek. Hiánypótló képzést indított a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az első kurzust elvégezve kilencen vehették át diplomájukat Gyuricza Csaba rektortól és Takács Árpád, Békés Vármegye Kormányhivatal főispánjától.