Back to top

Törökország is korlátozza a paradicsom kivitelét

A biztonságos élelmiszerellátás és a paradicsom példátlan mértékű áremelkedése miatt Törökország exporttilalmat vezetett be, április közepéig nem szállít külföldre paradicsomot.

Marokkó után a török ​​mezőgazdasági minisztérium is úgy döntött, hogy 2023. április 14-ig korlátozni fogja a paradicsom kivitelét az országból.  

Fotó: www.pixabay.com
A minisztérium közleménye szerint a törökországi paradicsom ára szokatlanul megugrott és a 11 tartományt közvetlenül sújtó földrengés szörnyű következményei miatt szigorú intézkedéseket kellett bevezetni a biztonságos élelmiszerellátás és az árak stabilizálása érdekében.

A döntésnek várhatóan ​komoly következményei lesznek a ​​paradicsomtermelőkre és exportőrökre nézve. Ebben az időszakban, amikor a termelési költségek egyébként is magasak, az export leállása valamint az, hogy a paradicsom átvételi ára várhatóan az önköltségi ár alá fog csökkeni ahhoz vezet majd, hogy

a termés mennyisége április és május hónapban az elmaradt növényápolási és karbantartási munkák, valamint az ültetvények felszámolása miatt mélyen a megszokott szint alatt marad majd.

A török ​​paradicsomexportőröket különösen aggasztja, hogy elveszíthetik azokat a külföldi piacokat, amelyekért keményen megdolgoztak. Ezeknek a piacoknak a kiesése súlyosan befolyásolja a jövő évi termelés tervezését, mivel a külföldi kereskedelmi láncok más beszállító országokkal fognak megállapodásokat kötni. Az is elképzelhető, hogy sok évnek kell eltelnie ahhoz, mire Törökország visszatérhet a korábbi termelési szintre. A török exportőrök szerint a veszteség értéke több millió török ​​líra lesz.

Az EastFruit elemzői arra számítanak, hogy a török ​​kormány döntése azonnali súlyos hatással lesz a törökországi importtól függő országokra, így például Ukrajnára, Moldovára Grúziára és Romániára. A török termést elméletileg helyettesíteni lehetne Marokkóból, Iránból vagy akár Spanyolországból származó importtal, de

a török ​​készletek teljes pótlása lehetetlen, mivel ezek az országok nem rendelkeznek a jelenleg szükséges termésmennyiséggel.

Így jelentős áremelkedés várható azokban az országokban, amelyek a török paradicsom importjára támaszkodtak eddig. Az egyetlen engedmény a szigorú rendeletben az Észak-Ciprusra, Palesztinára és Azerbajdzsánba irányuló exportra vonatkozik, ezek az országok mentesülnek a korlátozás alól, így Törökország nem tűnik el teljesen a következő hetekben sem a paradicsom export piacról.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/freshplaza.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben a háborús és szankciós áremelkedés miatt megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra - erősítette meg csütörtöki közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Jó évet zárt tavaly a Pick Szeged Zrt.

Jelentősen, 2021-es 70,679 milliárd forintról 80,28 milliárd forintra növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly a Pick Szeged Zrt. - derül ki a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett éves beszámolójából.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.