Back to top

Vad delfinek segítik a halászokat

Különös együttműködés alakult ki Brazília egy tengerparti városban a vadon élő delfinek és a helyi halászok között. Az emberek az állatok testbeszédéből olvasva tanulták meg, mikor kell bedobniuk a hálót, így jóval több halat fognak, mintha csak "vakon" halásznának.

Illusztráció
Illusztráció
Laguna városában nem most kezdődött egy szokatlan partneri viszony. Az újságokból kiderül, hogy már 150 éve működött a palackorrú delfinek és halászok közötti együttműködés. Most azonban modern dróntechnikával és víz alatti hangfelvételekkel is vizsgálták, hogy is működik egy ilyen közös halászat, az eredményeket pedig a Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos lapban publikálták február elején - írja a Phys.org.

"A tanulmányunk egyértelműen megmutatja, hogy mind a delfinek, mind az emberek odafigyelnek a másik viselkedésére, és a delfinek jelet adnak, hogy mikor kell kivetni a hálókat"

- mondta el Stephanie King, a Bristol Egyetem biológusa, aki a delfinek kommunikációját vizsgálja, és nem vett részt a tanulmányban.

A víz, ahol egy vonuló halra, a tengeri pérre halásznak az emberek és a delfinek, eléggé zavaros. Ezért az emberek nem látják, hogy pontosan hol van a zsákmány. Ezzel szemben a delfinek az általuk kibocsátott ultrahangokkal tökéletesen tudják, merre úszik a zsákmány, mutatott rá Mauricio Cantor, az Oregon Állami Egyetem tengerbiológusa, a tanulmány társszerzője.

Dolphin Assisted Fishing

Az emberek figyelik, mikor érkeznek a delfinek, és akkor lábalnak a tengerbe. Ezután pedig a tengeri emlősök jelére várva készenlétben állnak, hogy kivessék a hálóikat. Ez a jel általában egy ugrás, vagy egy hirtelen merülés. Minél gyorsabban reagálnak az emberek segítőik jelzéseire, annál több halat fognak.

De vajon mi a jó ebben a delfineknek?

A bedobott háló megzavarja a halakat, és emiatt kisebb csoportokra oszolnak szét - így a delfinek is könnyebben elkapják őket. "A delfinek a hálóból is kiszedhetnek egy-két halat - a halászok néha érzik, ahogy a delfinek picit megrángatják a hálót" - mondta el Cantor.

Laguna lakosai képesek megkülönböztetni egymástól a delfin-egyedeket, és kategóriák szerint tartják számon őket: "jó", "rossz", és "lusta" - attól függően, hogy mennyire hatékonyan segítik a munkájukat.

Fotó: blackholesmuse Youtube
Amikor egy "jó" delfin közelít, az emberek izgatottak lesznek, hiszen nagyobb fogásban bízhatnak.

Nem egyértelmű, hogyan is indult ez az együttműködés, mely több ember- és delfingeneráción át tart. A tudást mindkét faj továbbadta az utódainak. Azonban a brazil kutatók aggódnak, hogy ez a különös együttműködés veszélybe kerül, mivel a szennyezőanyagok veszélyeztetik a delfineket, és a hagyományos halászati formákat kiszorítják az ipari halászflották.

"Az emberek és a vadállatok közötti együttműködések eltűnnek, mivel elpusztítjuk a vadonélő populációkat" - figyelmeztet Janet Mann, a Georgetown Egyetem delfinkutatója, aki nem vett részt a tanulmányban.

A kutatók bíznak benne, hogyha felhívják a figyelmet erre a különös partnerségre, azzal segítik a fennmaradását.

"Hihetetlen, hogy több, mint egy évszázada működik - de vajon életben tudjuk tartani ezt a hagyományt ennyi változás közepette?"

- tette fel a költői kérdést Damien Farine, a Zürich Egyetem biológusa, a tanulmány egyik szerzője.

Dolphins in Laguna, Brazil, have learned to collaborate with humans to fish.

 

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hollandiában borzok akadályozzák a vasúti közlekedést

A vasúti sínek alatt tanyázó borzok fennakadásokat okoztak a hollandiai vonatközlekedésben, egyes járatok legalább egy hétig nem közlekednek – írta a Dutchnews hírportál.

Úttörő találmány

A Bayreuthi Egyetem doktorandusza környezetbarát, teljesen komposztálható fóliát fejlesztett ki, amely a jövőben kiválthatja a műanyagok használatát az élelmiszer-csomagolásoknál.

Az éjjeli lepkék védelme pont annyira fontos, mint a méheké

Az éjszakai beporzók, mint például egyes lepkefajok közel annyi virágot látogatnak, mint a méhek, emiatt fontos lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a védelmükre – derül ki a Sheffieldi Egyetem tanulmányából.

Tanulhatunk a csótányoktól - Építkezzünk "termeszetesen"

A termeszdombok segíthetnek olyan élő és lélegző épületek létrehozásában, amelyek fenntartásához kevesebb energia szükséges.

Rengeteg fabútor végzi égetőkben van lerakókban

Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.

THE-rangsor: top 400-ban a Debreceni Egyetem - Élen a fenntarthatóságban

Legjobb magyar egyetemként a top 400-ba került a Times Higher Education (THE) legfrissebb, az ENSZ fenntarthatósági céljai alapján készült rangsoron a Debreceni Egyetem. A neves brit rangsorkészítő listáján három kategóriában és összesítésben is jelentőset lépett előre az intézmény. A Partnerségek a célokért kategóriában az első 100 között van a DE.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

Tényleg lebomlik a lebomlóként árult zacskó?

A Greenpeace és a Humusz Szövetség áprilisban indított kísérletében 45 nap alatt egy bomlott le teljesen a hazai élelmiszer-üzletláncokban beszerzett, lebomlóként árult zacskók közül, de a többinél is megkezdődött a lebomlási folyamat - közölte a Greenpeace Magyarország kedden az MTI-vel.

Hamarosan rajzanak a szentjánosbogarak

Az Alcsúti Arborétumban minden júniusban hatalmas látványosság a szentjánosbogarak rajzása. Bogár- és időjárásfüggő jellegéből adódóan pontos dátum nem hirdethető meg előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.