Back to top

Klímaváltozás és karbonlábnyom

Mind a klímaváltozást fokozó anyagok mennyiségi csökkentésének igénye, mind pedig a klímaváltozás hatása miatt kénytelenek leszünk már középtávon is elmozdulni a ma használatos takarmányozási rendszerektől. A ma és a jövő dinamikus kihívásaira csak a takarmányok és a takarmányozási stratégiák folyamatos optimalizálásával válaszolhatunk.

Ez újabb takarmánynövények bevezetésével, a keveréktakarmányokban használt összetevők arányának megváltoztatásával, és különösen a melléktermékek nagyobb arányú felhasználásával járhat – mondta el az Állattenyésztésnek dr. Halas Veronika, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.

dr. Halas Veronika, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense
dr. Halas Veronika, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense
Fotó: mmg archív
- A Gazdasági Állatok Takarmányozása Tanszék az elmúlt időszakban Felsőoktatási és Ipari Együttműködési program keretében több kutatással is kapcsolódott a klímaváltozás és a fenntartható mezőgazdaság témaköréhez. Ezekben a globális felmelegedés miatt megváltozó agrárkörnyezet problémakörét vizsgálták, és olyan ipari és akadémiai együttműködést alakítottak ki, ami lehetővé teszi, hogy a kutatási eredmények minél gyorsabban felhasználásra kerüljenek a mezőgazdasági termelésben is. Kaposváron e kutatási projektben egy új takarmányozási technológiát adaptáltunk.

A baromfinál alkalmazható korai takarmányozási módszerek közül az in ovo – azaz az embrionális fejlődés időszakában a tojásba juttatott – szénhidrát-kiegészítéssel a broilercsirkék teljesítménye fokozható.

Ez az eljárás számos szerző szerint csökkentheti a gyakorlatban használt gyógyszerkészítmények mértékét, ami a baromfihús-előállítás környezeti lábnyomának csökkentésén túl a fenntarthatóságot is szolgálja – mondta el Halas Veronika.

Ugyancsak ennek a programnak a keretében megvalósított, a klímaváltozás hatásával összefüggő kutatásban kérődzők számára előállított szálastakarmányok táplálóértékét vizsgálták. Olyan alternatív zöldkeverékeket értékeltek, amelyek tejelő szarvasmarhák tömegtakarmány-bázis portfólióját szélesíthetik. A dr. Tóthi Róbert egyetemi docens által vezetett kutatásról A kukoricaszilázs kiváltása – gabona és gabona-fű keverékek vizsgálata címmel az Állattenyésztés című lapunk 2022. februári számában olvashattak összefoglalót.

In ovo – azaz az embrionális fejlődés időszakában a tojásba juttatott – szénhidrát-kiegészítéssel a broilercsirkék teljesítménye fokozható
In ovo – azaz az embrionális fejlődés időszakában a tojásba juttatott – szénhidrát-kiegészítéssel a broilercsirkék teljesítménye fokozható
Fotó: mmg archív

- Jelenleg egy újabb, korai takarmányozással foglalkozó kutatás zajlik Kaposváron – emelte ki a tanszékvezető.

Most víziszárnyasoknál vizsgáljuk, hogy az in ovo vagy közvetlenül a kelés után adott aminosav-kiegészítés milyen hatással van a madarak teljesítményére, az immunválasz-készséget mutató paraméterekre, illetve az állatok általános egészségi állapotára, és az elhullás mértékére.

Melléktermékek felhasználása a takarmányozásban

A melléktermékek takarmányozási célú felhasználásával régóta foglalkoznak Kaposváron, ez az elmúlt 15-20 évben több kutatásukban is visszatért. Egy több, mint 10 éve végzett vizsgálatsorozatban különböző eljárással készített DDGS etethetőségét és teljesítményre gyakorolt hatását értékelték sertésben, brojlercsirkében és tojótyúkban. Az eredmények azt mutatták, hogy

a tojótyúkok esetében a DDGS arányát akár 20% fölé lehetett emelni, brojlercsirkék esetében azonban a nagy rosttartalmú DDGS csupán 5%-ban volt etethető a teljesítmény romlása nélkül.

Egy további, víziszárnyasokkal végzett kutatási programban a kukorica, a búza és a szója, s emellett a nagy mennyiségben a takarmányipar számára rendelkezésre álló ipari melléktermékek, a DDGS és a CGF táplálóértékét is vizsgálták. E kutatás eredményeként egy olyan adatbázist alakítottak ki a kaposvári szakemberek, amely tartalmazza ezen takarmány-alapanyagok energia- (AMEn), emészthető aminosav- és hasznosíthatófoszfor-tartalmát. Ezek az adatok alapvető fontosságúak a környezetkímélő takarmányozási stratégiák fejlesztése során.

A DDGS minőségének fokmérője a színe lehet: minél sötétebb, annál kevésbé alkalmas takarmányozásra
A DDGS minőségének fokmérője a színe lehet: minél sötétebb, annál kevésbé alkalmas takarmányozásra
Fotó: mmg archív

Ugyancsak folytak kutatások arról, hogy hogyan befolyásolja a növendék- és hízósertések teljesítményét, ha a keveréktakarmányban csökkentjük a szója, és/vagy megnöveljük a melléktermékek arányát. A szója használata, elsősorban extrahált szójadara formájában, korábban szinte kötelezőnek számított az intenzív hústermelő állatok számára összeállított receptúrákban. Az eredmények azonban rávilágítottak, hogy a szójadara – melynek a termesztési körülmények és főként a nagy távolságra való szállítás miatt hatalmas úgynevezett széndioxid lábnyoma van – kiiktatható még a növendéksertések takarmányából is, mivel jó minőségű kalászos gabona, pl. búza és/vagy nagy fehérjetartalmú melléktermékek, valamint az ipari úton előállított aminosavak megfelelő használatával az abrakkeverékek fehérje- és aminosavtartalma az állatok igényéhez igazítható. Jó minőségű összetevők alkalmazásával még egy, a kukoricához képest magasabb rosttartalommal rendelkező búza-árpa alapú takarmányban is 25-30 százalékra megnövelhető a DDGS és búzakorpa együttes aránya. Az eredmények megerősítették, hogy

ha a takarmányreceptúrát az emészthetőaminosav-tartalomra optimalizálva állították össze, a melléktermékek nagyarányú használata nem befolyásolta a sertések növekedési, illetve hizlalási teljesítményét.

- A kukorica és a szójadara hegemóniája piaci szempontból sem egészséges, és akkor még nem is gondoltuk, hogy a kutatási eredményeinkre egy a tavalyihoz hasonlóan aszályos időszakban milyen nagy szükség lesz – mondja Halas Veronika.

Tervezett, melléktermékekkel kapcsolatos kutatások

- A melléktermékekkel kapcsolatos kutatásokat mindenképpen folytatnunk kell, hisz az intenzív állattenyésztés takarmánybázisa világszerte az emberrel, illetve az energiatermeléssel is konkurál a kukorica- és a szójafelhasználást tekintve. Emellett olyan feldolgozási és hasznosítási módokat kell kitalálnunk, amelyek csökkentik a feldolgozóipar, illetve a mezőgazdaság karbonlábnyomát. Épp ezért muszáj globálisan és lokálisan is olyan takarmányozási stratégiát kialakítani, amely a melléktermékeket is takarmány-alapanyagként hasznosítja – emeli ki Halas Veronika.

Kérődzők esetében köztudott, hogy a magas rosttartalomú komponensek igen jól használhatók, így ezek lehetnek a kutatás fókuszában.

Tejelő szarvasmarhák esetében alapvető fontosságú az is, hogy a megfelelő minőségű fehérjéhez jussanak. Ezért új takarmány-alapanyag receptúrába való beillesztése előtt érdemes ezek fehérjeértékét is meghatározni annak érdekében, hogy a modern, nagy teljesítményű tehenek igényét biztosan kielégítsük.

A szarvasmarhák sajátteljesítmény-vizsgálatánk része a takarmányhasznosítás mérése is
A szarvasmarhák sajátteljesítmény-vizsgálatánk része a takarmányhasznosítás mérése is
Fotó: Csatlós Norbert

Az irányvonal tehát az „új” takarmánybázis kialakítása, amely számunkra folyamatos munkát ad. További lehetőség a takarmányozással foglalkozó kutatók számára, hogy olyan ipari technológiák kialakításában vegyünk részt, ami a fő termék előállítása során keletkező melléktermékek minőségét is szem előtt tartja. Példaként a DDGS-t említhetem, amelynek a technológiától függően, illetve a technológiai fegyelem hiánya miatt változó lehet a minősége. A kukorica feldolgozása során a túl hosszú ideig tartó és/vagy magas hőmérséklet, csökkenti az aminosavak emészthetőségét. Ismert, hogy az aranyszínű DDGS jó minőségű, míg a barna színű, amiben karamellizálódási folyamatok játszódtak le, a monogasztrikus állatok számára már értéktelen, mert rosszul emészthető fehérjét tartalmaz.

Érdemes lehet a színmérésen kívül további értékelési szempontrendszert is kidolgozni, amely a gyakorlatban könnyen használható, bár a folyamatos táplálóérték-vizsgálatot ez nem tudja kiváltani.

A mennyiségi korlát

Számos olyan ipari melléktermék van, amely kisebb mennyiségben, vagy csak az év bizonyos időszakában keletkezik – gondoljunk például a hazai cukorrépa- vagy paradicsomfeldolgozásra. Ezeket lehetőleg a közelben kell felhasználni – ezt diktálja a józan ész is, és persze az alapanyag árának, illetve a környezeti lábnyomnak a minél alacsonyabban tartása érdekében az, hogy a szállítási útvonalat minimalizáljuk.

Fotó: mmg archív

Halas Veronika szerint is az a legjárhatóbb út, ha ezeket a korlátozott forrásokat leginkább a mellékterméket előállító ipari üzem környezetében lévő gazdaságok használják fel. „A felhasználás első lépése, hogy a gazdálkodó pontosan ismerje a melléktermék fehérje-, zsír- és rosttartalmát, hogy ezek alapján tudja azt a receptúrába beilleszteni. De arra mindenképp fel kell hívnom a figyelmet, hogy

egy kisebb gazdaság is, ahol rentábilisan fel tudják használni, mondjuk a közeli konzerv- vagy sörgyár melléktermékeit, felhasználás előtt mindenképp vizsgáltassa be a mellékterméket!

Nekünk, az akadémiai szektornak pedig az a feladatunk, hogy valamiféle szezonális takarmányozási stratégia kidolgozásához nyújtsunk tudományos segítséget. Az energiaárakra tekintettel az előttünk álló időszakban a kutatással foglalkozó szakembereknek és a takarmányiparnak abban kell együttműködnie, hogy a jelenleg rentábilisan nem eltartható melléktermékekre kidolgozzunk új fermentálási vagy más tartósítási eljárásokat, illetve megalkossunk olyan likvid takarmányozási technológiát is, amelybe a folyékony melléktermékek könnyen beilleszthetők.

Összességében azt mondhatom, a klímaváltozás, illetve az állattenyésztés károsanyag-kibocsátásának csökkentése miatt kénytelenek leszünk elmozdulni a ma használatos takarmányozási rendszerektől. A ma és a jövő dinamikus kihívásaira csak a takarmányok és takarmányozási stratégiák folyamatos optimalizálásával válaszolhatunk.”

Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket az Állattenyésztés 2023/1 számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Állattenyésztés

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.