Back to top

Jó úton jár a UPL

Gyors ütemben fejlődik a UPL, egymásra épülő öt ágazatával a nyitott mezőgazdaságot szolgálja. A biostimulátorok terén vezető cég kereskedői tanácskozásán a fenntarthatóság volt a fő téma.

Piyush Kumar: Biológiai megoldások terén az első helyen állunk a világon
Piyush Kumar: Biológiai megoldások terén az első helyen állunk a világon
Piyush Kumar, a UPL Hungary vezetője optimista a jövőt illetően, ami nem csoda, hiszen mint bevezetőjében elmondta, a 138 országban jelen lévő cég forgalma 19%-kal nőtt tavaly. Növényvédő szerek terén az ötödik, biológiai megoldások terén viszont az első helyen áll a világon.

E két terület mellett technológiaajánlatokkal, betakarítás utáni kezelésekkel áll partnerei rendelkezésére, és vetőmagüzletágat is működtet.

A UPL 43 üzemben állítja elő termékeit és 18 fejlesztőközpontban dolgoznak új készítmények, technológiák létrehozásán. Eddig több, mint 1500 szabadalommal rendelkeznek.

Hagyományos és biológiai módszerekkel

A mezőgazdaság a legszorosabb kapcsolatban áll a természettel, és olyan kihívásoknak kell megfelelnie, mint az éghajlatváltozás, az élelmiszerbiztonság és az elvetett mag biztonsága, mondta előadásában Eleonora Markova, a UPL közép- kelet-európai régiójának menedzsere. Hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóság nemcsak a klímaváltozással kapcsolatos feladatok megoldását jelenti, hanem a gazdák anyagi biztonságát és az élelmiszerbiztonságot is. Ez a megközelítés az alapja a UPL minden tevékenységének és fejlesztésének.

Új gondolkodásmódot kívánnak bevezetni a mezőgazdaságban, és hogy jó úton járnak, azt a Sustainalytics független szervezet értékelése bizonyítja, szerintük 2020-ban a UPL lett a világelső a mezőgazdaság fenntarthatóságát tekintve.

A cég megkapta az ázsiai fenntarthatóság kiválósági díjat is, és szerepel a Dow Jones fenntarthatósági listáján, egyedüliként a növényvédőszer-gyártók közül.

Eleonora Markova: Nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra
Eleonora Markova: Nagy hangsúlyt fektetünk a fenntarthatóságra
Alapvető, hogy egészként kell tekinteni az üzletre, az új termékek vagy technológiák hatását tehát a környezetre, az élelmiszerbiztonságra, a gazdaságra és a fenntartható földhasználatra is vizsgálni kell.

Nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható, biológiai alapú megoldásokra, ez a cég NPP divíziója. Előrejelzések szerint ez a piac 14 százalékkal fog bővülni évente. A fejlődésből a UPL hat kutató-fejlesztő központtal és kilenc termelőüzemmel veszi ki a részét, jelenleg tíz új molekula áll fejlesztés alatt, mondta Eleonora Markova. Minden szerüket a növények igényeinek, fejlődési szakaszainak megfelelően fejlesztették.

Amikor ötvözzük a hagyományos növényvédelmet és a biológiai megoldásokat, egy új technológiát hozunk létre, ez a ProNutiva program, amivel a termés minőségét és a hozamot együtt lehet javítani, növelni. Magyarországon repcében vezették be a ProNutiva technológiát.

A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében tűzte ki a célt a UPL, hogy a gazdákkal együtt 2040-re egy gigatonna szén-dioxidot vonnak ki a levegőből. Ehhez megfelelő technológiát ajánlanak és szaktanácsadó csapatot állítottak fel. A szén-dioxid-kereskedelem segíti a technológia terjedését.

A UPL nyitott az együttműködésre minden partnerrel a fenntartható mezőgazdaság fejlesztése, terjesztése terén, összegezte mondanivalóját Eleonora Markova.

Csávázásban piacvezető

Véglesi János: Tavaly a szárazság ellensúlyozására sokan használtak biostimulátorokat
Véglesi János: Tavaly a szárazság ellensúlyozására sokan használtak biostimulátorokat
Véglesi János kereskedelmi vezető felvázolta a tavalyi év kihívásait és ismertette a cég elért eredményeit. A gazdasági helyzetet befolyásolta az orosz–ukrán háború, az infláció és az aszály. A szárazság a deszikkáló szerek forgalmának csökkenésével járt. Kevesebb termés és magas terményárak voltak jellemzőek. A vetőmagpiacon, gabona esetében előtérbe került a saját magfogás. Ezen nehéz körülmények ellenére a csávázószerek közül piacvezető lett a Rancona i-Mix és nagymértékben nőtt az érdeklődés a Signal rovarölő szeres csávázószer iránt is. Tavaly ellátási nehézségek is előfordultak, a UPL készítményei közül csak egy-kettőnél késett a szállítás, vonta meg a tavalyi mérleget Véglesi János.

A cég portfóliójában a gyomirtó szerek állnak az élen, ezt követik a gombaölők, a biostimulátorok és a csávázószerek. Tavaly a szárazság ellensúlyozására sokan használtak biostimulátorokat, ezen a téren a UPL vezető szerepre tör Magyarországon.

Az idényenként változó keresletre reagálva a UPL több csomagajánlatot fejlesztett ki különböző kultúrákra (gabona, repce, kukorica, kertészeti kultúrák, alma), illetve technológiákra (csávázás, gyomirtás, deszikkálás, lemosópermetezés).

Várható újdonságok

Valovics Attila: Mindkét biostimulátornak lesz „testvére” a kertészeti kultúrákban
Valovics Attila: Mindkét biostimulátornak lesz „testvére” a kertészeti kultúrákban
Az újdonságokról és változásokról Valovics Attila fejlesztőmérnök számolt be. Először a szervisszavonásokat említette: a Cyperkill 25 EC rovarölő szer engedélyét visszavonta az EU, de a cég dolgozik azon, hogy legyen elegendő adat az így elveszített kultúrák visszatéréséhez. Szükséghelyzeti engedélyt kértek a Floramite atkaölő szer használatára, amire nagy szükség van, ugyanis kevés készítmény használható a meleg- és szárazságkedvelő kártevők ellen.

Említést tett a Zeba Plus SP speciális talajkondicionáló szerről, ami segíti a vízmegkötést a talajban és használatával csökkenthető az öntözési költség.

A forgalomba kerülő készítményt számos kultúrában (burgonya, zöldségfélék, dísznövények, palántanevelés, faiskola, szőlő- vagy gyümölcstelepítés) ajánlják. Használható gélszerű anyaggá hígítva az oltványok gyökerének bemártására telepítéskor, vagy például kukoricavetésnél a sorba szórva az eredés vagy a kelés biztonságosabbá tételére.

Csemegekukoricában is vizsgálták a készítmény hatását, mikrogranulátum-szóróval a sorokba adagolt 3 kilogramm Zeba mellett 75%-os vízadaggal gyakorlatilag azonos mennyiségű termést értek el, mint az üzemi kontrollban.

Biostimulátorok terén világelső a UPL, elsősorban az algaalapú és a nitrofenolos termékek terén. Utóbbi készítmények legismertebbje az immár több mint hatvanéves Atonik, amit széles körben használnak termésfokozóként és stresszkezelésre. Az idén ezeket a termékeket aminosavalapú biostimulátor egészíti ki, az Ary-Amin C. A készítményben növényi fehérjékből származó aminosavak, szerves szén és nitrogén, magnézium, cink és mangán található. Adagolásával növelhető a növények termőképessége, javul a stresszel szembeni ellenállás, mivel a készítmény aktiválja a sejtanyagcserét, valamint javul a növény nitrogénhasznosítása is.

Génszinten is vizsgálták a szer hatását, és kiderült, hogy 140 gén működését serkentette a kezelés. A hatás a dózistól függ, ezért az engedélyokiratban tól-ig határokat adnak meg, repce, kalászosok, cukorrépa és burgonya kezelésére.

Algakivonatot, aminosavakat és táp­anyagokat tartalmaz a Calibra Carbo biostimulátor, amivel az összetevők szinergista hatását lehet kihasználni. Az algakivonat a tápanyagfelvételt és a poliamin-szintézist serkenti, ezáltal elsődleges hatása, hogy elősegíti a virágzást. A szabad aminosavak a fehérjeszintézisre és a stresszkezelésre hatnak kiválóan, hiszen kész szerves anyagokat kap a növény, és mindezeket tetézi a plusz táp­anyag, ami a készítményben van. A biostimulátort szántóföldi növényekre és szójára, esetleg borsóra lehet használni széles fejlettségi állapotok közt. Dózisa mindössze egy liter hektáronként.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert

Mikroemulzió formulációban na­rancs­­olaj hatóanyagú készítményt is forga­lomba hoz a UPL, ez a Sinala.

Ez a fenn­tartható készítmény élelmiszeripari melléktermékként, hidegen préselt narancshéjból készül, és kedvező formulációja révén kis dózisban is hatásos. Gombák és vékonyabb kültakarójú rovarok (levéltetvek, levélbolhák), atkák ellen vethető be, a sikeres kezelés feltétele, hogy a szer közvetlenül érintkezzen a célszervezettel.

A gombaspórákat és a micéliumot is elpusztítja, a kezelés eredménye 3–7 nap elteltével lesz látható. A készítmény felületi fedettsége nagyon jó, nem kell adjuvánst adni mellé. Inkább gyakrabban, kisebb töménységben használjuk, mint ritkábban, ezáltal biztonságosan alkalmazható és biztosabban eléri a kívánt hatást. Arra vigyázni kell, hogy sok rezes és kéntartalmú szer után kijuttatva, 25-28 °C-on perzselhet, figyelmeztetett az előadó. Nagy előnye, hogy nem határoztak meg rá szermaradék-értéket, tehát gyakorlatilag korlátlanul bevethető.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhbiológia alapjai 2. - A párzás

A méhek párzása a levegőben, repülés közben történik. A fiatal anya gyakran már a kelését követő napon kirepül kaptárjából. Nem párzási céllal, hanem tájoló repülést végez. Ezt később többször megismétli. Az első néhány repülés 1-3 percig tart, hogy megismerje saját kaptárjának helyét, a későbbiek 5-10 percig, amikor már messzebbre távolodik.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn, Budapesten.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.